Tour mieri vysoko. Ktoré etapy si nenechajte ujsť?

Geraint Thomas (vpravo) a Chris Froome počas 17. etapy na Tour de France 2019.
Geraint Thomas (vpravo) a Chris Froome počas 17. etapy na Tour de France 2019. (Autor: Christophe Ena SITA/AP)
Miloslav Šebela|28. jún 2019 o 15:30

Cyklisti pôjdu vyššie ako je Gerlach.

BRATISLAVA. Tohtoročná ponuka na Tour de France je veľmi pestrá a viacero etáp sľubuje zaujímavý priebeh.

Až sedemkrát prekonajú cyklisti nadmorskú výšku dvetisíc metrov. Lenže dramatické budú aj etapy vo Vogézach a v Centrálnom masíve.

Hoci napínavých etáp je nepochybne viac, vybrali sme päť, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.

3. etapa, Binche – Epernay (214 km)

Deň pre najlepších klasikárov s prudkými kopcami a technickými úzkymi cestami na severe Francúzska. Na trase sú dokonca krátke úseky kamenných ciest, nie však známe pavé z Paríž – Roubaix.

Posledných päťdesiat kilometrov ponúka viacero možností na útok menšej skupiny. Štyri kilometre pred cieľom je kratší kopec a cieľ je tiež v osempercentnom stúpaní.

Je to etapa, v ktorej môže uspieť Peter Sagan, ale budú proti nemu stáť silní súperi ako Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde, Greg van Avermaet či Tiesj Benoot. Cieľ etapy je v Epernay, ktoré je centrom regiónu presláveného výrobou šampanského.

6. etapa, Mulhouse – La Planches des Belles Filles (157 km)

Mať na trojtýždňových pretekoch horskú etapu už v prvom týždni je rarita. Šiesta etapa na tohtoročnej Tour by však pokojne mohla byť zaradená v úplnom závere ktorejkoľvek Grand Tour. Cyklistov čaká v pohorí Vogézy až sedem stúpaní, z nich tri patria do prvej kategórie.

Cieľové stúpanie – La Planches des Belles Filles (1140 m) sa prvý raz objavilo na trase Tour v roku 2012. Etapu vyhral vtedy ešte nie taký známy Chris Froome. Tento rok svoj útok nezopakuje. Navyše stúpanie je dlhšie o kilometer novej cesty, ktorá má miestami sklon až 24 percent.

Už tu sa ukáže, kto reálne bude bojovať o žltý dres. Doteraz tu okrem Frooma zvíťazili aj Vincenzo Nibali a Fabio Aru.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Tour mieri vysoko. Ktoré etapy si nenechajte ujsť?