Talianske tenistky vedú vo finále Pohára federácie

SITA|7. nov 2009 o 19:01

Favorizované Talianky vedú vo víkendovom finále 47. ročníka Pohára federácie tenisových reprezentačných družstiev žien nad Američankami po sobotňajších dvojhrách sľubne 2:0.

REGGIO CALABRIA.

Z nedeľňajších troch zápasov im stačí jediné víťazstvo na zisk trofeje. Pri terajšom formáte naposledy takýto náskok premrhali Belgičanky proti Španielkam vo štvrťfinále pred piatimi rokmi.

Úvodný bod pre domáci tím v Reggiu Calabria na antuke vonku získala talianska jednotka Flavia Pennettová (11. vo svetovom rebríčku WTA Tour), ktorá si v chlade a vetre poradila s dvojkou USA Alexou Glatchovou (132.) za 65 minút hladko 6:3, 6:1.

Revanšovala sa jej tým za šokujúcu prehru 1:6, 1:6 z 1. kola tohtoročného parížskeho grandslamového Roland Garros. Vzápätí renkingovo druhá singlistka Talianok Francesca Schiavoneová (16.) zdolala o 11 rokov mladšiu líderku tímu USA Melanie Oudinovú (49.) za 97 minút 7:6 (2), 6:2, hoci pred takmer dvojhodinovou dažďom vynútenou prestávkou prehrávala 2:4 a aj v druhom sete mala manko brejku - 0:1.

Následne si však, už pri umelom osvetlení, pripísala 5 hier v rade. Dvadsaťdeväťročná v Londýne sídliaca Schiavoneová potvrdila svoj úspech proti štvrťfinalistke newyorských US Open 2009 Oudinovej z vlaňajšieho marcového Indian Wells (6:1, 6:1). Pravda, Američanka vtedy bola ešte len na 320. pozícii v počítačovom poradí.

Pennettovej suverénna odveta za májový Paríž

V úvodnom sete prvého singlového zápasu finále odskočila 27-ročná rodáčka z Brindisi Pennettová brejkom na 2:1 a pridala poistku v deviatom geme: viedla na príjme 40:0, dostala eso a neprekonala Glatchovú úradujúcu pri sieti, ale potom Američanka poslala pridlhý forhend.

Prvá Talianka v Top 10 renkingu sa tlačila neskúsenejšej súperke najmä do bekhendu a ťažila zo svojho "antukovejšieho" prejavu.

V druhej časti síce hostiteľka v geme so štyrmi zhodami okamžite stratila svoj servis na 0:1 aj vinou dvoch dvojchýb, ale 20-ročná Glatchová si odvtedy nepripísala už ani hru.

Pennettová hrala so spevneným pravým členkom a v úvode druhej časti vyslala drobné signály o nepohode, ale neskôr označila bandáž iba za obvyklú prevenciu po predvlaňajšom zranení.

Americká hrdinka aprílového semifinále proti Češkám na tvrdom povrchu v hale v Brne (teda za úplne iných podmienok) vyznievala počas celého duelu až príliš odovzdane. Pennettová upravila svoje fedcupové skóre na lichotivých 12:4 (z toho 11:4 vo dvojhre), rodáčka z kalifornského Newport Beach Glatchová sa zhoršila na 2:1, takže utrpela premiérovú prehru.

Zahrala 14 víťazných úderov, súperka 33. Američanka, ktorá sa pri svojej výške 183 cm zvykne opierať o servis, tentoraz získala len 43% bodov po svojom prvom podaní.

"Je to nádherný pocit. Mám tu celú rodinu, veľa priateľov. Pred stretnutím som bola veľmi nervózna, zväzovala ma zodpovednosť a pociťovala som tlak z očakávaní okolia. Počas otváracieho ceremoniálu mi bolo do plaču od dojatia - najmä pri hymne. O to väčšiu radosť teraz prežívam," povedala Pennettová a dodala: "Vo vstupnom geme druhej časti som asi bola až príliš rozrušená a ukolísaná ziskom prvého setu a porobila som pár chýb. Vedela som však, že sa mi Alexu dovtedy podarilo párkrát brejknúť, takže som nespanikárila a znova sa naplno koncentrovala. Podarilo sa mi zachovať si chladnú hlavu, hoci som nehrala nejako prevratne - stačilo však byť solídna. Na tomto pomalom podklade treba hrať trpezlivo a pripraviť sa na dlhé výmeny. Glatchová má pestrý repertoár, dokáže vytiahnuť slajz, priamy tvrdý úder, topspin. Základom bolo udržiavať ju v pohybe, vtedy sa pri svojej urastenosti dostáva do ťažkostí. Mňa dnes občas vyvádzal z miery nízky odskok loptičky, pretože tu je veľa voľnej antuky, ale presne takýto povrch sme si želali."

Sklamaná Glatchová skonštatovala: "Flavia si počínala veľmi dobre a ja som robila priveľa nevynútených chýb. Po tom, ako som ju na začiatku druhého setu brejkla, citeľne pridala. Vytiahla zopár skvelých úderov v nasledujúcich dvoch gemoch. Určite jej to išlo oveľa lepšie ako vtedy v Paríži. Tam boli úplne iné podmienky - rýchly kurt v teplom dni, extrémne mi vychádzalo podanie. Dnes ma servis nepodržal, pripisovala som si po ňom málo jednoduchých bodov a celkovo som mala hrať agresívnejšie, častejšie sa tlačiť dopredu. Dúfam, že môj nedeľňajší zápas nepríde na rad už za nezvratného stavu v neprospech nášho tímu. Rada by som sa chopila šance na reparát. Chlad bol nepríjemný a dvorec pomalší, ale pevný a vyhovujúci - v tomto smere sa nemám na čo sťažovať. Obe sme mali rovnaké podmienky. Samozrejme, pre mňa boli úplne iné ako v semifinále v Česku, kde sa mi pri debute tak darilo."

Dážď prospel Schiavoneovej

Oudinová hneď počas prvého fiftínu spadla, ale do druhej sobotňajšej dvojhry nervóznejšia vstúpila Schiavoneová.

Dvojchybou inkasovala brejk na 1:3, keď ju zrejme rozhodila krátka prestávka zavinená prehánkou. Po šiestom geme sa rozpršalo naplno a dlhá pauza evidentne viac prospela Talianke. Okamžite vyrovnala z 2:4 na 4:4 a potom mala tri brejkbaly.

Nedala a sama sa v desiatej hre dostávala zo skóre 0:30, keď Američanka s troma setbalmi pred očami poslala forhend do siete. V jedenástej hre odvrátila Oudinová jednu hrozbu straty servisu, nezvádla však tajbrejkové rozuzlenie: po dvoch minibrejkoch proti nej bola náhle dolu 1:4 a už sa nezmobilizovala.

Nádej na obrat vykresala brejkom vo vstupnom geme druhej časti, potom však dianie na dvorci ovládla Schiavoneová. Rozhodnutie naznačil jej brejk na 3:1 bez straty fiftínu. Za stavu 5:1 (Oudinová pustila šiestu hru z 30:0) síce Talianka ako podávajúca na zápas zazmätkovala, hneď to však napravila na príjme.

"Prežívam jeden zo skvelých okamihov, pre ktoré milujem túto súťaž a jej výzvy,“ rozplývala sa Schiavoneová v rozhovore pre oficiálnu stránku Fed Cupu a dodala: "Za stavu 2:4 som si v šatni hovorila, že tie doterajšie gemy boli tesné a nemám prečo strácať hlavu. Bolo potrebné neochvejne pokračovať a veriť, že ono to príde, čo sa napokon aj stalo. Samozrejme, pomohlo mi aj fantastické publikum, hoci nie je jednoduché hrať pod takým tlakom. Verím preto, že Flavia nás ho zbaví už v úvodnej nedeľňajšej dvojhre a postará sa o predčasné rozhodnutie.“

Oudinová, ktorá bola kľúčovou postavou pri februárovom štvrťfinálovom víťazstve USA nad Argentínou, si povzdychla: "Netvrdím, že výsledok by bol iný, ale za stavu 4:2 som tým dažďom stratila niť. Mala som ísť podávať, lenže dostala som sa k tomu až po dvoch hodinách - akoby sa začal nový zápas. Súperka mala čas pozviechať sa, pouvažovať o taktike a celej nepriaznivej situácii, v ktorej dovtedy bola. Dnes akosi nič nešlo mojou cestou, ešte aj tie čiary väčšinou boli na domácej strane. Nezostáva mi iné, než sa zajtra v prvej dvojhre proti Pennettovej pokúsiť odvrátiť taliansky mečbal.“ Američanky v oboch predchádzajúcich tohtoročných stretnutiach prehrávali 1:2, napokon však triumfovali 3:2.

Nepriaznivá predpoveď počasia na nedeľu

V nedeľu budú na programe zostávajúce dve dvojhry (postupne od 11.00 h SEČ Pennettová - Oudinová, Schiavoneová - Glatchová) a napokon štvorhra, na ktorú boli pri piatkovom žrebe programu nominované Sara Erraniová a Roberta Vinciová, resp. Liezel Huberová a Vania Kingová.

Kormidelník Talianok Corrado Barazzutti a kapitánka Američaniek Mary Joe Fernandezová však ešte môžu urobiť zmeny. Počasie takisto: predpoveď na nedeľu je totiž značne nepriaznivá a nahráva kritikom, ktorí vopred poukazovali na voľbu exteriéru v novembri, hoci aj na juhu Apeninského polostrova.

Talianky postúpili do finále Fed Cupu po tretí raz za ostatné štyri sezóny. Z trofeje sa premiérovo radovali v roku 2006, o edíciu neskôr nestačili v rozhodujúcom dueli na Rusky. Američanky, ktoré nedisponujú v Reggiu Calabria pri Messinskom prielive sestrami Serenou a Venus Williamsovými, sú so 17 primátmi historicky najúspešnejšou krajinou v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), ale naposledy sa presadili v roku 2000. Nad Taliankami vedú v bilancii zo vzájomných súbojov presvedčivo 9:0.

Taliansko - USA 2:0 po sobotňajších dvojhrách

Flavia Pennettová - Alexa Glatchová 6:3, 6:1 za 65 minút

Francesca Schiavoneová - Melanie Oudinová (USA) 7:6 (2), 6:2 za 97 minút

Nedeľňajší program:

Flavia Pennettová - Melanie Oudinová

Francesca Schiavoneová - Alexa Glatchová

Sara Erraniová, Roberta Vinciová - Liezel Huberová, Vania Kingová

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Talianske tenistky vedú vo finále Pohára federácie