Švédske víťazstvo nad Lotyšskom zachránil v predĺžení Nyquist

"Tre kronor" nad Lotyšmi vyhrali až po predĺžení.
"Tre kronor" nad Lotyšmi vyhrali až po predĺžení. (Autor: TASR/ AP)
Sportnet|6. máj 2016 o 18:05

Lotyši prekvapujúco na úvod hokejových MS 2016 vybojovali bod.

A-skupina (Moskva)

Švédsko - Lotyšsko 2:1 po predĺžení (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)

Góly: 3. Ericsson (Backlund, Fransson), 65. Nyquist (Wennberg) - 53. Sotnieks (Redlihs, Džerzinš. Rozhodcovia: Fonselius (Fín.), Sidorenko (Biel.) - McIntyre (USA), Otmachov (Rus.), vylúčení: 5:5 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 4440 divákov

Švédsko: Markström - Larsson, Gustafsson ml., Gustafsson st., Fransson, Fantenberg, Nygren - Omark, Backlund, Ericsson - Nyquist, Wennberg, Klasen - Ritola, Sundström, Rosen - Sjögren, Lundberg, Norman

Lotyšsko: Merzlikins - Siksna, Galvinš, Sotnieks, Jerofejevs, Širokovs, Freibergs - Keninš, Girgensons, Daugavinš - Redlihs, Pavlovs, Bičevskis - Abovs, Skvorcovs, Indrašis - Džerzinš, Kulda, Meija

MOSKVA. Hokejisti Švédska víťazne vstúpili do 80. majstrovstiev sveta v Rusku, keď v Moskve zdolali Lotyšov 2:1 po predĺžení.

O osude vyrovnaného stretnutia rozhodol gól Gustava Nyquista v piatej minúte predlženia.

Útočník Detroitu vypichol puk jednému z obrancov Lotyšska, vymenil si ho s Alexandrom Wennbergom a sám zoči-voči gólmanovi súpera skóroval.

Lotyši napriek tomu prekvapujúco na úvod MS 2016 vybojovali bod.

Švédi v moskovskom Ice Palace z prvej väčšej šance skórovali, keď v 3. kole Jimmie Ericsson z otočky strelou pod hornú žŕdku otvoril skóre.

Lotyši mohli vyrovnať o desať minút neskôr.

Obranca Oskars Cibulskis po odraznej strele Mikelisa Redlihsa pálil len do pripraveného brankára Švédov Jacoba Markströma.

V 18. min Markström zasahoval po ďalšej strele Redlihsa. V polovici zápasu mohlo byť 2:0, ale Elvis Merzlikinš v bránke Lotyšov sa vytiahol proti strele Linusa Klasena.

Lotyši naďalej držali krok s favorizovanými Švédmi a v 53. min sa dočkali vyrovnania.

Obranca Sotnieks presilovkovým gólom od modrej čiary si vynútil predĺženie. V ňom predsa len slávil víťazstvo švédsky tím.

Zápasový zostrih

Priebeh:

Švédski hokejisti nasadili pomerne vysoké tempo začiatku šampionátu a vyplatilo sa im to.

Súper mal problémy porozhliadať sa a príznačne padol aj gól - v prívalovej vlne sa "utopili" lotyšskí obrancovia, korčuľujúc z druhej vlny si puk privlastnil Ericsson a pohodlne zavesil na 1:0.

No ďalej sa žiadne severské dobývanie nekonalo, baltici sa veľmi rýchlo spamätali a do konca tretiny boli favoritovi úplne vyrovnaným súperom. Dokonca mali aj viac šancí, keďže hrali presilovky.

V druhej časti Švédi opäť na chvíľu pridali a po nevyužitých šanciach najmä v dvoch početných výhodách znovu pustili iniciatívu protivníkovi.

Ten hral síce svoju presilovku rozpačito, ale v závere tretiny si vypracoval dve šance, ktoré kryl spoľahlivý Markström.

V tretej perióde si zachytal najmä Merzlikins, ale opäť len v prvej fáze. V nej mali Švédi miestami drvivú prevahu, ale v početných výhodách nie a nie trafiť.

Ukázal im to v 53. minúte Sotnieks počas presilovky a ako blesk z jasného neba, lebo to bola v tretej tretine len druhá strela jeho tímu.

Pred tretím klaksónom mali v obrovskom nápore šance Tre Kronor, ale z kontry mohli prísť o všetky body.

V nadstavenej 5-minútovke boli nebezpečnejší Lotyši, ale pustili do úniku dvoch súperov a po góle Nyquista 54 sekúnd pred jej záverom im tak zostal iba bod, Švédi získali dva.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Švédske víťazstvo nad Lotyšskom zachránil v predĺžení Nyquist