Švédka Jonssonová prelomila nadvládu Nemiek. Má biatlonový titul

Helena Jonssonová
Helena Jonssonová (Autor: ap)
TASR|15. feb 2009 o 10:43

Švédka Helena Jonssonová si vybojovala titul majsterky sveta v stíhacích pretekoch.

Pjongčang. Na 10 km trati v juhokórejskom Pjongčangu zvíťazila s náskokom 18,3 sekundy pred Nemkou Kati Wilhelmovou, od tretej Oľgy Zajcevovej ju delilo 23,1 sekundy. Jediná slovenská reprezentantka na štarte Anastasia Kuzminová obsadila 17. miesto (+1:41,9).

Podľa výsledkov zo šprintu sa zoradili na štarte Nemky Wilhelmová, Hauswaldová a Ruska Zajcevová. V biatlonovom areáli sa zmenilo počasie v tom, že zasvietilo prvýkrát slnko, primrzlo až na -5 stupňov a vietor bol možno v nárazoch ešte silnejší ako v sobotu.

Vietor bol v súboji o titul jazýčkom na váhach

Cesta Švédky Jonssonovej nebola na piedestál priamočiara. Na 10 km trať vybiehala ako piata v poradí, no po prvej streľbe ležmo bola s dvoma chybami až deviata so stratou na najlepšiu Rusku Zajcevovú takmer dve minúty, presne 1:55,5. V ďalších streleckých položkách však bola neomylná, a práve tento fakt ju oddelil od najvážnejšej konkurencie. Pred záverečnou streľbou figurovala ešte na štvrtom mieste, s mankom 36 sekúnd na Nemku Neunerovú, zamierila však bravúrne a náskok 18,4 sekundy pred Wilhelmovou si takmer navlas udržala.

Najbližšie ku zlatu mala dlho zlatá zo šprintu Wilhelmová. Až do polovice pretekov viedla, no na prvej streľbe stojmo trikrát minula terč a stratila rozhodujúce sekundy. Na strelnici pri prudkom vetre to bola miestami úplná lotéria, o ktorej by vedeli rozprávať najviac postihnuté, trebárs Nemka Neunerová, ktorá bola blízko ku zlatu, pri záverečnej položke strieľala z prvej pozície spolu so Zajcevovou, prvý terč vymietla, no ďalšie štyri nevyčiernila. O tom, že v stíhacích pretekoch bolo všetko možné, nasvedčuje aj posun 4. Fínky Mäkärainenovej, 23. zo šprintu.

Skvelé výkony biatlonistiek

Skokankou pretekeov sa však stala 5. Bieloruska Domračevová, na štarte s 53. pozíciou, podobný posun vpred sprevádzal aj jedinú s čistou streľbou 7. Francúzku Brunetovú, na štarte 52., a klobúk dole aj pred 8. Moldavkou Levčenkovovou, v šprinte 43. Obrovskú smolu mala obhajkyňa titulu, v šprinte šiesta Nemka Henkelová, ktorú kuriózbe diskvalifikovali a na preteky ju už jury nepustila, pretože pri 'suchom' tréningu streľby ešte pred štartom samotnej stíhačky jej vyšiel zo zbrane výstrel a trafil stenu budovy štadióna.

Slovenská výprava držala palce jedinej zástupkyni. Anastasia Kuzminová (bilancia streľby 2-0-1-2) po výbornom siedmom mieste v šprinte mala veľké šance, dokonca súvisiace aj s medailou. Nezačala síce dobre, nazbierala dva trestné okruhy v prvej ležke, keďže však aj konkurencia míňala terče, zostala na 7. mieste. Po druhej ležke si s čistou streľbou dokonca polepšila, posunula sa na šieste a otvárala sa pred ňou obrovská šanca.

Úvodnú stojka zvládla na veľmi slušnej úrovni, len druhou ranou netrafila terč, síce klesla na 9. miesto, ale s minimálnym odstupom aj na 6. miesto. Ak by vyčistila všetky terče v záverečnej stojke, mohla pri pomerne bláznivom vývoji pomýšľať aj na medailu. Ak by len o jeden strelila menej, mohla skončiť v najlepšej šestke. Netrafila však dva výstrely, klesla na 14. miesto a v záverečnom okruhu jej už chýbali sily, ktoré spotrebovala na trestných okruhoch. Napriek tomu sa jej 17. miesto a priečka v top dvadsiatke cení veľmi vysoko. Navyše si obohatila porciu bodov v SP o ďalších 24, na MS tak už získala spolu so šprintom rovnú šesťdesiatku

Švédka Helena Jonssonová vo svojich 24 rokoch je už v biatlonovom svete dostatočne známa, hlavne spred dvoch rokov, keď bola na MS v Anterselve súčasťou zlatej švédskej mix štafety, v Pjongčangu sa ovenčila prvou veľkou medailou v individuálnych pretekoch. Dovedna vo svojej kariére si zapísala štyri víťazstvá, z toho tri v tejto sezóne.

Výsledky

stíhacie preteky na 10 km: 1. Helena Jonssonová (Švéd.) 34:12,3 (2), 2. Kati Wilhelmová (Nem.) +18,3 (6), 3. Oľga Zajcevová (Rus.) 24,1 (6), 4. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 36,9 (2), 5. Darja Domračevová (Biel.) 39,1 (2), 6. Martina Becková (Nem.) 46,7 (2), 7. Marie Laure Brunetová (Fr.) 54,9 (0), 8. Natalia Levčenkovová (Mold.) 1:14,8 (1), 9. Tora Bergerová 1:15,9 (3), 10. Veronika Vítková (ČR) 1:16,8 (2), ...17. Anastasia Kuzminová (SR) 1:41,9 (5)

Priebežné hodnotenie SP (16 z 26 pretekov): 1. Wilhelmová 658, 2. Jonssonová 621, 3. Neunerová 590, ...41. Kuzminová 92, 82. Halinárová 3

SP v stíhacích pretekoch (5 zo 7): 1. Wilhelmová 232, 2. Becková 210, 3. Jonssonová 191, ...36. Kuzminová 41

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Švédka Jonssonová prelomila nadvládu Nemiek. Má biatlonový titul