Začínal s basketbalom, vážil cez 230 kilogramov. Zomrel legendárny zápasník sumo

zápasník sumo Taro Akebono
zápasník sumo Taro Akebono (Autor: REUTERS)
REUTERS|11. apr 2024 o 12:08

Pôvodom pochádzal z Havaja.

TOKIO. Vo veku 54 rokov zomrel Taro Akebono, zápasník sumo amerického pôvodu, ktorý sa stal prvým nejaponským veľkým šampiónom alebo "yokozunou". V Tokiu podľahol zlyhaniu srdca ešte začiatkom apríla, uviedla vo štvrtok asociácia sumo.

Akebono, víťaz 11 šampionátov, sa pýšil výškou 203 centimetrov a váhou 233 kilogramov. Bojovým štýlom sa spoliehal práve na obrovskú veľkosť, ktorú využíval na vytláčanie svojich nepriateľov z kruhu.

Akebono sa narodil ako Chad George Ha'aheo Rowan na Havaji a bol univerzitným basketbalovým hráčom. Na sumo ho naviedol šéf japonského sumo družstva, ktorý bol tiež Havajčan.

Do sveta sumo vstúpil v roku 1988 a v januári 1993 sa dostal na najvyšší stupeň yokozuna, čím sa stal 64. yokozunou moderného sumo. Neskôr sa stal japonským občanom a prijal meno Taro Akebono.

Akebono sa ako cudzinec vydal po stopách ešte väčšieho Konishikiho, tiež z Havaja, a po boku kolegu yokozuna Musashimaru, pôvodom z Americkej Samoy.

"Počas svojich 35 rokov v Japonsku Akebono posilnil kultúrne väzby medzi Spojenými štátmi a jeho adoptívnou vlasťou tým, že nás všetkých spojil prostredníctvom športu," uviedol americký veľvyslanec Rahm Emanuel na X.

Akebono sa tiež pravidelne objavoval ako celebrita v japonských televíznych reláciách a po odchode zo sumo v roku 2001 bojoval v rôznych zmiešaných bojových umeniach a profesionálnych wrestlingových podujatiach.

"Odpočívaj v pokoji, 'Mighty Akebono'," napísal Samoa Joe, aktuálny majster sveta v AEW pro wrestlingu. "Stelesnenie yokozuna, bojovníka aj gentlemana. Hui hou."

Po Akebonovi zostala manželka, dcéra a dvaja synovia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Začínal s basketbalom, vážil cez 230 kilogramov. Zomrel legendárny zápasník sumo