Sú nedotknuteľné. Češky víťazia aj bez Kvitovej

Radosť českých tenistiek po triumfe vo Fed Cupe. Uprostred je kapitán tímu Petr Pála.
Radosť českých tenistiek po triumfe vo Fed Cupe. Uprostred je kapitán tímu Petr Pála. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|14. nov 2016 o 12:25

České tenistky sú najlepšie na svete. Piaty raz za posledných šesť rokov vyhrali Pohár federácie.

ŠTRASBURG, BRATISLAVA. „Bolo to najťažšie rozhodnutie v mojom živote,“ hovorila zlomeným hlasom Petra Kvitová. Česká tenistka prišla na finále Pohára federácie so zranením.

Pred verejnosťou ho tajila, proti Francúzkam túžila hrať. Z tímovej súťaže mala už štyri tituly. Pri všetkých bola jednou z kľúčových postáv.

Na kurte ju však v Štrasburgu trápili bolesti v členku, prvé dni ani netrénovala.

Lekári mali obavy, že by mohlo ísť o únavovú zlomeninu kostičky. Vyšetrenia to nepotvrdili, no odhalili opuch, ktorý pri pohybe spôsoboval bolesti. Proti Caroline Garciovej ešte nastúpila.

Strýcová: Aj malý gašparko môže zahrať veľké divadlo

„Najhoršie to je pri chôdzi alebo vtedy, keď dopadám na špičky, napríklad pri podaní. Verila som, že za týždeň sa to dá do poriadku. Proti Garciovej som išla hrať s tabletkami proti bolesti, ku koncu zápasu som nohu cítila, ale v nedeľu sa to dosť zhoršilo,“ opisovala.

České tenistky v posledných rokoch v tímovej súťaži súperky priam valcujú. Od roku 2011 nevyhrali Pohár federácie len raz. Novembrové oslavy so slávnou trofejou sa stávajú u nich už tradíciou.

Kvitová pri všetkých predchádzajúcich úspechoch bojovala o body priamo na kurte. Tentoraz ju kapitán Petr Pála po porade s lekármi radšej stiahol.

Češky boli v ťažkej situácii. Prehrávali s Francúzskami 1:2, prišli o Kvitovú a vo štvorhre proti nim nastúpil najlepší ženský pár sveta – Caroline Garciová, Kristina Mladenovicová.

Namiesto Kvitovej poslal na kurt Pála najnižšiu hráčku svojho tímu – Barboru Strýcovú.

Barbora Strýcová pomohla proti Francúzkam vybojovať dve kľúčové víťazstvá.
Barbora Strýcová pomohla proti Francúzkam vybojovať dve kľúčové víťazstvá. (Autor: TASR/AP)

„Išla som bojovať. Pri svojej výške nemôžem bodovať tvrdými údermi. Všetko si musím vybehať, vybojovať a musím pri hre rozmýšľať. Ale aj malý gašparko môže zahrať veľké divadlo,“ smiala sa 164 centimetrov vysoká Strýcová podľa idnes.cz.

Výhry a trofeje neomrzia

Bola hlavnou postavou finále. V nedeľu najskôr vyhrala nad Alize Cornetovou (6:2, 7:6) a udržala Češky v hre. Hneď na to nastúpila vo štvorhre spolu s Karolínou Plíškovou.

V debli mali byť favoritkami domáce hráčky, ktoré v tomto roku vyhrali aj slávny Roland Garros. Lenže po triumfe 7:5, 7:5 opäť oslavovali Češky.

Keď tenistky zdvihli spoločne trofej nad hlavu, Strýcová na ňu ani len nedočiahla.

Keďže som najmenšia, musela som vyskakovať, aby som sa jej vôbec dotkla,“ hovorila. „Výhry, trofeje a medaily ma nikdy neomrzia. Každý úspech má výnimočný príbeh. Tento je pre mňa zvlášť sladký.“

„Sú nedotknuteľné,“ napísal po prehre francúzsky denník Le Figaro. Zdolať ich dokázali za posledných šesť rokov len Talianky v roku 2013.

Vo Francúzsku vyhrali Fed Cup tretíkrát po sebe. Naposledy sa to podarilo Španielkam pred 21 rokmi.

Sú najlepšie na svete, suverénne

Petr Pála sa s piatimi triumfami stal najúspešnejším kapitánom v histórii súťaže. „Priklonilo sa k nám šťastie, ale máme aj široký výber. V tom je naša najväčšia sila. Jedna hráčka dokáže zastúpiť druhú,“ vravel Pála pre isport.cz.

„Bez toho nedokážete vyhrávať takto pravidelne. S dvoma dominantnými tenistkami dnes môžete vyhrať raz, možno dvakrát, ale to päť titulov za taký krátky čas?“

Hoci kapitán vraví, že úspechy sú zásluhou dievčat, má na tom tiež svoj podiel. Je dobrý stratég, vie pripraviť dobrú taktiku proti súperkám.

Na štvorhru vie poskladať dvojicu podľa aktuálnej situácie a sile súpera. Vo Fed Cupe dáva príležitosť viacerým hráčkam, aj preto majú Češky silný pocit spolupatričnosti a navzájom sa podporujú.

„Pála aj teraz vo Francúzku musel riešiť veľa problémov a všetky zvládol so cťou. Nasadenie Strýcovej po zranení Kvitovej, ktorá toho vo Fed Cupe toľko dokázala, nebolo jednoduché. Ďalšie ťažké rozhodnutie musel urobiť pri zložení štvorhry. V tíme mal Luciu Hradeckú, s ktorou počítal. On sa rozhodol nakoniec pre Karolínu Plíškovú a bolo to správne. Dievčatá sú zohratejšie,“ hodnotil daviscupový kapitán Čechov Jaroslav Navrátil.

„Dievčatá sú suverénne najlepšie na svete, o parník. Vyhrali trikrát po sebe proti kompletným tímom, či už to boli Rusky, Rumunky alebo Francúzky,“ dodal Navrátil.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Sú nedotknuteľné. Češky víťazia aj bez Kvitovej