Stümpel čaká na Pálffyho. Lašák chce pomôcť

Jozef Stümpel
Jozef Stümpel (Autor: sita)
Sportnet|7. apr 2009 o 13:39

K slovenskej hokejovej reprezentácii sa v utorok pridal skúsený center Jozef Stümpel. Ján Lašák chce tímu pomôcť. Berie aj post brankárskej trojky.

PIEŠŤANY. Slovenská hokejová reprezentácia v utorok v Piešťanoch začala s druhou oficiálnou fázou prípravy pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta vo Švajčiarsku (24. 4. - 10. 5. v Berne a Zürichu-Klotene).

  • Stümpel a Lašák sa pridali k reprezentačnému tímu. Skúsený útočník sa už na dres s dvojkrížom teší, v národnom drese by rád videl Pálffyho
  • Lašák berie aj post brankárskej trojky. Jeho prioritou je pomôcť tímu
  • Filc už nepočíta so Skladaným a Slobodom
  • Nominácia Slovenska na ďalšiu časť prípravy pred MS
  • Črtá sa kvalitný výber. Handzuš, Sekera a Valábik prisľúbili účasť. Rokuje sa o príchode Gáboríka. Repre možno aj so Šatanom, Zedníkom a možno aj Chárom. Naopak nepríde Svatoš

K Filcovmu výberu sa pridal už aj skúsený útočník Jozef Stümpel a oficiálne aj brankár Ján Lašák. Kým Lašák sa s tímom pripravoval už aj pred zápasmi s Českom, Stümpel sa tesne pred pripojením k reprezentácii vrátil zo zámoria, kde si po dohode s hlavným kormidelníkom Jánom Filcom odcestoval vybaviť súkromné záležitosti.

S tímom sú už aj Lašák a Stümpel

"Jano Lašák už tu bol minulý týždeň, bol však mimo nominácie, pretože sa jeho príchod riešil za pochodu. Jožko Stümpel si potreboval vyriešiť niektoré veci, no oddnes sa už obaja zapájajú do prípravy. Stümpel to bude mať po dlhšej pauze trochu ťažké, ale verím, že to zvládne, je to skúsený hráč," prezradil v utorok predpoludním tréner Ján Filc, ktorý bude mať počas najbližších dní až na spomínanú dvojicu hráčov rovnaký tím ako pred týždňom.

Po dvojzápase s Českom (4:1, 5:1) a pred ďalšími prípravnými súbojmi doma s Nórskom (9. a 10. 4.) a v Lotyšsku (16. a 17. 4.) nemusel Filc vyradiť z kádra ani jedného hokejistu.

"Samozrejme, že nás čaká ešte nejaká výberová akcia, pretože v závere tohto týždňa končia všetky súťaže play-off v Európe. Do budúceho týždňa už niektorí chalani pokračovať nebudú a na ich miesta prídu ďalší, zatiaľ však neviem, koľko ich bude. Po návrate z Lotyšska prebehne druhé kolo, kde už budeme dolaďovať káder v dôsledku toho, kto z NHL bude voľný," povedal hlavný kormidelník a ďalej pridal:

"V najbližšom období chceme pokračovať v načatom, preveriť si možnosti, ktoré nám poskytujú herné činnosti. Chceme byť dostatočne silní v útoku, ale mať aj kvalitnú defenzívu. Vo formáciách máme pevné väzby, a aj preto v nich dochádza len k malým zmenám. Zatiaľ mám z tímu dobrý pocit, ale čertík sa vo mne stále ozýva a pripomína určité veci, ktoré by bolo potrebné do toho systému ešte zapracovať."

Tréner Filc ma k dispozícii viacero kvalitných hráčov, vynikajúcu partiu. Stále však nemôže rátať s viacerými hráčmi, ktorí ešte neukončili svoje tohtosezónne pôsobenie v kluboch. Ide o Európanov, tak aj mená zo zámoria.

Filc nepočíta s dvojicou Sloboda - Skladaný

"Rátame do prípravy s Jurajom Mikúšom, Stanislavom Gronom a Rudolfom Hunom. Veľmi dobre sa ukazuje aj obranca Tomáš Slovák, ktorý je silným pilierom v košickej defenzíve. V hre máme zo zadákov ešte aj Graňáka s Kudročom, ktorí pôsobia vo Švédsku. Otáznik visí nad Jirkom Bicekom, ktorý naposledy nehral a idem mu volať, ako to s ním vyzerá. Zo zámoria pripadajú do úvahy Handzuš, Sekera a Valábik. Tí sú viac-menej vyriešení a vybavení, musíme už skompletizovať technické zabezpečenie a poistenie. Pozorne budeme sledovať aj zápasy Montrealu a Floridy, odkiaľ by mohli prísť brankár Halák a Rišo Zedník. Rovnako aj Minnesotu, pretože účasť Gáboríka by bola veľkým posilnením mužstva. A samozrejme nemôžeme zabudnúť aj na súboje play-off NHL a prípadne doplniť káder aj o hráčov, ktorí vypadnú v 1. kole," prezradil tréner Filc, ktorý už nepočíta s dvojicou hrajúcou finále českej extraligy:

"Karol Sloboda je ofenzívny obranca a túto pozíciu máme v tíme vyriešenú. František Skladaný bol fajn na našich akciách, ale zdá sa mi, že momentálne sme na krídlach pomerne silní a ešte predpokladáme posilnenie spoza mora. Takže túto otázku už nebudeme otvárať."

Stümpel sa na reprezentačný dres teší

Tridsaťšesťročný útočník kazašského Barys Astana sa nemohol zapojiť do prvej fázy záverečnej prípravy, pretože musel vycestovať do USA, kde riešil ešte pár osobných vecí.

"Mal som rodinné problémy, takže sa to všetko spojilo dokopy. Teraz je to už všetko vyriešené, už mám priestor na prípravu a majstrovstvá," uviedol Stümpel pre TASR. Na utorňajší zraz už dorazil v dobrej kondícii a s radosťou, že si opäť zahrá s národným výberom.

"Teším sa, že si opäť zahrám s chalanmi, ktorých som už dlho nevidel, že si zahrám pre slovenských divákov a fanúšikov. Mužstvo sa mi pozdáva, máme celkom dobrý káder. Zahrali sme dva dobré výsledky s Čechmi, určite nám to dodá sebavedomie, no zatiaľ je to iba príprava. Hlavné je, aby sme sa zohrali," povedal Stümpel.

Skúsený útočník by v tíme rád privítal Pálffyho

Do mužstva by rád privítal Žigmunda Pálffyho. Skalický kanonier sa síce k návratu do reprezentácie vyjadruje negatívne, ale jeho odveký kamarát zdôrazňuje: "So Žigom som telefonoval asi pred týždňom, držím mu palce, aby sa mu ešte darilo a potom sa uvidí. Je to iba na ňom."

Tréner Ján Filc môže na najbližší dvojzápas s Nórskom počítať aj s brankárom Jánom Lašákom. Ten je už stabilnou súčasťou slovenskej reprezentácie, patrí k najskúsenejším hráčom v súčasnom kádri. "Ja sa priznám, nemal som na výber. Tréner mi zavolal, že mám prísť, tak som tu. Povedzme si pravdu, ja som to trénerovi nemohol odmietnuť," povedal gólman českých Pardubíc, ktorého čaká už deviaty šampionát. "No už to musím ťahať na svojich pleciach. Keďže nejde Višňovský, už tu asi nikto nemá deväť majstrovstiev," dodal.

O jednotku v tíme pobije s Rastislavom Staňom, ktorý je momentálne vo veľmi dobrej forme. Pre Lašáka však nie je dôležité, či bude hrať alebo nie, hlavné je, že pomôže tímu: "To vôbec nie je podstatné, chcem byť oporou pre mužstvo. Či budem v bráne, na striedačke alebo na tribúne. Ja som s tým už vopred vyrovnaný, ak budem aj hore na tribúne, tak sa nič nedeje."

Nominácia Slovenska na ďalšiu časť prípravy pred MS 2009 v hokeji:

Brankári: Rastislav Staňa (Severstaľ Čerepovec /Rus.), Ján Lašák (Moeller Pardubice/ČR), Imrich Petrík (HC 05 Banská Bystrica).

Obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva/Rus.), Jaroslav Obšut (Lulea HF/Švéd.), Tomáš Starosta (Neftechimik Nižnekamsk/Rus.), Richard Stehlík (HC Vítkovice Steel/ČR), Ivan Švarný (HC Litvínov/ČR), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR), Juraj Valach (HKm Zvolen), Peter Smrek (HC Lassersberger Plzeň/ČR).

Útočníci: Milan Bartovič (HC Bílí Tigři Liberec/ČR), Tomáš Bulík (HC 05 Banská Bystrica), Marcel Hossa (Dinamo Riga/Lot.), Michal Macho (MHC Martin), Ladislav Nagy (Severstaľ Čerepovec/Rus.), Rastislav Pavlikovský (Sibir Novosibirsk/Rus.), Branko Radivojevič, Štefan Ružička (obaja Spartak Moskva/Rus.), Juraj Štefanka (HC Vítkovice Steel/ČR), Tomáš Tatar (HKm Zvolen), Roman Kukumberg (HC Slovan Bratislava), Ľubomír Bartečko (Lulea HF/Švéd.), Tomáš Surový (Linköpings HC/Švéd.).

Realizačný tím:

Ján Filc (tréner), František Hossa, Ľubomír Pokovič (asistenti trénera), Václav Nedomanský (konzultant), Ľubomír Lenár (technický vedúci), MUDr. Dalimír Jančovič (lekár), Aleš Dunajčík (kondičný tréner), Michal Malina, Jozef Guzlej (maséri).

Slovenský tím môže byť opäť kvalitný

Trénerovi Jánovi Filcovi sa rysuje sľubná ekipa hokejistov na MS a v utorok na zraze v Piešťanoch túto líniu zdôraznil Jozef Stümpel.

Ostrieľaný kouč to bude mať o to ťažšie v rozhodovaní na generálky v Lotyšsku. To bude prvá vlna rošád, keďže príležitosť musia dostať aj ďalší hráči, ktorí sa výkonnostne pýtajú do národného tímu na vrchol sezóny, ale otestovať ich treba najmä typologicky. Ide o adeptov z finálových zápolení ich klubov doma a v Európe. Menoslov nie je zanedbateľný - Slovák, Kudroč a Graňák, útočníci Mikúš, Gron, Huna, (možno Bicek). Po návrate z pobaltskej zóny nasleduje záverečný zraz pred odletom do Švajčiarska a keďže naň už prídu aj niektorí hráči zo zámoria, v kádri nezostane kameň na kameni.

U brankárov je situácia pomerne prehľadná. V zálohe bude miesto pre Haláka, ak jeho Montreal vypadne v 1. kole play off NHL, resp. ak by v najbližších dňoch nezvládol postup do vyraďovačky. Lenže "prebytoční" budú minimálne piati obrancovia a približne rovnaký počet útočníkov.

Prirodzene v "plus-mínus" vývoji, ktorý určujú na jednej strane zranenia, resp. iné súkromné dôvody, na strane druhej rozhodnutia v profilige. V tej súvislosti môže dokonca nastať situácia, že vo výprave do zürišského Klotenu nemusí byť 20 korčuliarov a traja brankári, ak sa medzitým predbežne dohodnú nejaké príchody zo zámoria. Pre prvé dva duely môže ísť na direktoriát šampionátu súpiska 15+2, ale Filc zrejme nezvolí tento extrém a úplne svoj káder zaplní "čakateľmi" pred záverečným duelom základnej skupiny proti Kanade. V prípade očakávaného postupu do osemfinálovej fázy by mal k dispozícii ďalšie dve miesta na doplnenie bez straty predchádzajúcich.

V hre aj Gáborík. Rokovania pokračujú

Za oceánom to vyzerá ozaj zaujímavo. Filc už má prísľuby od bekov Valábika a Sekera i od stredného útočníka Handzuša. Noapak, Svatoš nepríde. "Je to problém, jeho manželka je vo vysokom stupni tehotenstva. Je Američanka a preto sme s generálnym manažérom Petrom Bondrom usúdili, že s ním nepočítame," povedal pre TASR šéftréner. Silne sa však rysuje štatút voľnosti u Gáboríka (prípadne jeho spoluhráča Ölveckého):

"V prípade Mariána záleží na dvoch faktoch - ako bude Minnesota fungovať smerom k play off a či jeho zdravotný stav zotrvá na súčasnej úrovni." V špecifickej situácii je Šatan: "Nevieme, akú politiku uplatní vedenie Pittsburghu a to my neovplyvníme. Môže sa stať, že ho stiahnu do play off, ale ak by nie, tak s nimi budeme rokovať, aby ho uvoľnili na šampionát. Jeho vzťah k reprezentácii je fajn. Peter Bondra to momentálne rieši."

V súčasných okolnostiach môže Filc počítať neskôr s posilnením ďalších hráčov z NHL. Riadne nahnuté to pred bránami play off má Florida, Zedník je v prípade neúspechu predrokovaný. Ak by aj Panthers postúpili, takmer isto narazia na Boston a po 1. kole Stanleyho pohára, teda ešte v priebehu prvej fázy MS by za štandardných okolností mali Bondra s Filcom k dispozícii buď Zedníka, alebo charizmatického obrancu Cháru. Veľmi pravdepodobne sa rysuje aj stret zadáka Jurčinu (Washington) s Halákom. V hre sú, pravda menej očakávané, vyradenie krídelníkov Mariána Hossu a Kopeckého (obaja Detroit) i centra Demitru (Vancouver).

V tejto konkurencii to bude tvrdý boj pre viacerých súčasných borcov tvoriaceho sa tímu. Zažiarili v reprezentácii menej známi obrancovia Valach, či Baranka, v útoku najmä Ružička, ale pri všeobecne silnom predstavení sa proti Čechom výrazne predviedli aj Marcel Hossa, Pavlikovský, Surový, či Bulík. O miesto významne zabojoval, hoci aj vo štvrtom útoku, Milan Bartovič.

"Je tu stredná generácia. Ak sa bude hrať v príprave takto ďalej, vytvorí sa tu silná partia a dovezie sa to na majstrovstvá sveta," vyjadril pre TASR nádejné vízie, ktoré korešpondujú aj s víziami verejnosti, tak veľmi sklamanej z vlaňajšieho šampionátu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Stümpel čaká na Pálffyho. Lašák chce pomôcť