Šesták: Weiss? Asi má problémy s kondíciou, ale stále je rozdielový hráč

Vladimír Weiss ml. (vľavo) v zápase Slovensko - Bulharsko v príprave na EURO 2020.
Vladimír Weiss ml. (vľavo) v zápase Slovensko - Bulharsko v príprave na EURO 2020. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|5. jún 2021 o 07:00

Koho tipuje na hrot útoku?

Pred jedenástimi rokmi reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike.

Pred piatimi si zahral na európskom šampionáte vo Francúzsku. Z vtedajšej nominácie pocestuje na EURO 2020 jedenásť hráčov.

„Lídrami mužstva sú skúsení hráči. Verím, že výkonnostne sa pridajú ďalší,“ hovorí pre Sportnet bývalý 66-násobný reprezentant (13 gólov) STANISLAV ŠESTÁK.

Majstrovstvá Európy vo futbale začínajú v piatok 11. júna. Čo hovoríte na menoslov hráčov, ktorých do tímu vybral tréner Tarkovič?

Nominácia ma nejako extra neprekvapila. Nemôžem povedať, že by mi tam niekto jednoznačne chýbal. Nevnímam to tak, že napríklad neúčasť Matúša Bera je veľké prekvapenie.

Trocha som prekvapený akurát z toho, že sa pozabudlo na Erika Saba, ale asi je na to vysvetlenie. Predpokladám, že tréner s ním komunikoval.

Polemizuje sa o správnosti zaradenia Stanislava Lobotku do tímu. Váš bývalý spoluhráč Martin Škrtel by ho podľa vlastných slov z nominácie vynechal. Čo vy na to?

Ja by som ho určite zobral. To, že má za sebou zlú sezónu a pár kíl navyše - aspoň to tak vyzerá - neznamená, že nepatrí medzi 26 najlepších futbalistov. V Neapole by možno v rovnakej pozícii ako je on bolo aj mnoho ďalších hráčov.

Pred rokom a pol sme ho vychvaľovali, že v reprezentácii zmenil štýl hry celého mužstva a teraz by sme ho všetci najradšej zakopali pod zem. Treba mu dať dôveru, je to veľmi dobrý hráč.

Tréneri ho majú teraz dva-tri týždne k dispozícii, môžu s ním popracovať a pozhovárať sa. Myslím si, že sa bude cítiť úplne inak ako v klube, kde šancu nedostáva.

Jediným hráčom v nominácii zo slovenskej ligy je Vladimír Weiss. Hoci v Slovane Bratislava nastupoval aj v strede poľa, v reprezentácii sa s ním ráta na krídlo.

Podľa toho, čo som videl v lige, Vlado má asi dosť veľké problémy s kondíciou. Avšak stále je to rozdielový hráč, ktorý dokáže rozhodnúť zápas.

Nepredpokladám, že bude nastupovať od začiatku a odohrá všetky tri zápasy v skupine. Tréner má určite pripravený aj plán B a C a Vlado môže priniesť na ihrisko impulz.

Podľa štatistík a toho, koľko bol zranený, možno do mužstva nepatrí, ale ako alternatíva to môže byť dobré riešenie.

Stanislav Šesták odohral svoj posledný reprezentačný zápas na EURO 2016 vo Francúzsku.
Stanislav Šesták odohral svoj posledný reprezentačný zápas na EURO 2016 vo Francúzsku. (Zdroj: TASR)

Okrem Bera sa do nominácie nezmestil ani Albert Rusnák, ktorý bol v uplynulých rokoch stabilnou súčasťou slovenskej reprezentácie.

Rusnáka som kritizoval už skôr. Neznamená to, že mám niečo proti nemu. Povedal som to, čo som videl. V tíme nie je, takže posledné zápasy asi trénera nepresvedčil.

On si vyberá skladbu tímu, aby mu to všetko zapasovalo a poskladal čo najlepšie mužstvo. Možno je tam aj individuálne slabší hráč, ale pozerá sa na to ako na celok. 

Pre Bera s Rusnákom je to nepríjemné, každý chce ísť na majstrovstvá Európy. Oni navyše boli v kádri počas kvalifikácie i Ligy národov. Tragédiu by som však z toho nerobil.

Ako vidíte obsadenie jednotlivých postov? Kde nás najviac tlačí topánka?

Dlhodobo máme problém nájsť útočníka, ktorý je vo forme a dáva góly. Teraz mi to vychádza na Schranza. Asi on je ten, na ktorého sa budeme spoliehať.

Chýbajú nám tiež ofenzívne krídla, to znamená hráči, ktorí sa vedia presadiť v súbojoch jeden na jedného a rozhodnúť zápas.

Takže prvou voľbou na hrot útoku by mal byť podľa vás Ivan Schranz?

Vyzerá to tak, že áno. Najlepšie to vedia členovia realizačného tímu, ktorí vidia hráčov v tréningu.

Schranz ma v zápasoch, v ktorých nastúpil, prekvapil. Je to poctivý futbalista, veľa toho nabehá a v Česku dával góly. Takže je asi v pohode.

Neviem presne, ako je na tom Boženík. Zároveň ale platí, že nehrať pravidelne vo Feyenoorde či Neapole je iné než hrať napríklad v slovenskej, českej alebo poľskej lige.

Po vydarenej klubovej sezóne si miesto v základnej zostave pýta útočník Ivan Schranz.
Po vydarenej klubovej sezóne si miesto v základnej zostave pýta útočník Ivan Schranz. (Zdroj: TASR)

Vo výbere nechýba kapitán Marek Hamšík. Kto sú ďalšie opory tohto mužstva?

Lídrami sú aj brankár Dúbravka, Škriniar, Pekarík, Kucka, Hubočan. To znamená skúsení hráči, ktorí už hrali aj na majstrovstvách Európy či sveta.

Verím, že výkonnostne sa pridajú ďalší. Možno Hromada alebo Suslov, ak dostane šancu. Zvedavý som aj na spomínaného Schranza, pretože Slavia Praha si vyberá dobrých hráčov a jeho uprednostnili pred Krmenčíkom.

Núka sa paralela s hokejom. Od niektorých chlapcov nevieme, čo môžeme čakať, ale verím, že prekvapia.

Hamšík sa po pôsobení v Číne vrátil do Európy, v apríli zamieril do švédskeho IFK Göteborg. Ako vnímate toto jeho pôsobisko?

Zatiaľ toho veľa neodohral (šesť ligových stretnutí, pozn. red.) a predtým neodohral vôbec nič. Stále je to veľká persóna, ktorá do hry mužstva vnáša pokoj a istotu.

Otázne je, ako na tom bude zdravotne. Záleží na tréneroch, na akom poste a v akej minutáži ho budú využívať.

Kuckova Parma vypadla v Taliansku zo Serie A. Nemôže sa to odraziť na jeho pohode?

Myslím si, že to na ňom nezanechá hlbokú stopu. ‚Kuco‘ je dosť skúsený na to, aby to prehrýzol a vydal pre mužstvo maximum. V zahraničí chce ešte niečo odohrať, takže sa môže na šampionáte ukázať.

Tréneri sa uňho budú spoliehať na to, aby to bolo dobre súbojovo v strede poľa a vyšla mu nejaká strela z diaľky.

Do turnaja vstúpia Slováci v pondelok 14. júna zápasom proti Poľsku. Čo sú základné faktory úspechu?

Musíme ísť do zápasu s pokorou, vydať zo seba maximum a ukázať tímový duch. Myslím si, že Poliaci nás podcenia a ak by mali otáčať stav, môže to byť pre nich veľmi ťažké. Šancu určite máme, ale bez stopercentného výkonu to nepôjde.

Pamätný je domáci zápas proti Poliakom v kvalifikácii MS 2010. V strhujúcom závere ste vtedy dvoma gólmi zariadili slovenský triumf 2:1. Ako si na to spomínate?

Je to krásna spomienka na celý život. Keď to niekde vidím či počujem, stále mám zimomriavky. Dúfam, že sa niekto ku mne pridá a aj takýmto spôsobom by to mohlo pre nás dopadnúť. Hlavne nech z toho máme všetci dobrý pocit.

Ako odhadujete šance Slovenska na EURO 2020?

Máme ťažkú, ale hrateľnú skupinu. Každý s každým môže získať body. Jeden vydarený výsledok nám možno pomôže k tomu, aby sme postúpili ďalej. Dúfam, že sa až do záveru budeme biť o postup. Ak by sa to podarilo, bolo by to pre slovenský futbal veľmi zaujímavé.

Po skončení hráčskej kariéry zastával Šesták post športového riaditeľa v druholigovom FK Poprad.
Po skončení hráčskej kariéry zastával Šesták post športového riaditeľa v druholigovom FK Poprad. (Zdroj: fkpoprad.sk)

Koho považujete za najväčšieho favorita turnaja?

Španieli budú topfavorit našej skupiny i celkovo. Keďže finále sa hrá vo Wembley, Angličania sa tiež bude veľmi snažiť, aby sa doň dostali. Možno tieto dve mužstvá by som favorizoval.

Favoriti sú stále tí istí, okrem nich aj Nemecko, či Taliansko. V tomto sa situácia veľmi nemení.

Majstrovstvá Európy trvajú mesiac. Ako zabrániť ponorkovej chorobe v tíme?

Dôležitý je práve výber hráčov. Pred šampionátom vo Francúzsku som vedel, že minutáž nebudem mať veľkú, možno žiadnu. Charakter hráčov musí byť taký, že sú s tým stotožnení, stále idú na maximum a robia dobrú atmosféru v tíme.

Z celkového hľadiska ja to teraz trochu iné. Po dvoch zápasoch sa mužstvo presunie do Španielska, takže nebudú len v jednom hoteli a areáli ako my v Afrike a vo Vichy. Bude to trochu pestrejšie.

Ktorú voľnočasovú aktivitu počas majstrovstiev ste obľubovali?

Tam to už nie je o tom, že celé mužstvo musí robiť všetko spolu. Každý sa mohol venovať svojim veciam. Byť v kontakte s rodinou, dať si kávu, zahrať karty, play-station alebo ísť von na prechádzku. Možnosti sú síce obmedzené, ale chlapci si môžu vybrať.

Dá sa počas voľného dňa vyvetrať hlava? Alebo má hráč stále v podvedomí, čo ho čaká najbližšie?

Každý deň je tréning, ktorý má svoj zmysel, plus príprava naň, regenerácia, či potreba dať sa zdravotne do poriadku, takže turnaj máte stále pred očami.

Neustále sa hrajú zápasy, debatujete o futbale, takže v tej chvíli iné myšlienky veľmi nie sú. Je ťažké úplne vypnúť. Keď ste na majstrovstvách, tak sa venujete len tomu.

UEFA zmenila dejisko zápasov Slovenska, namiesto Dublinu a Bilbaa sa bude hrať v Petrohrade a Seville. Bol to dobrý krok?

Pre realizačný tím to znamená prácu naviac, aby bolo všetko zabezpečené tak, ako si predstavuje. Pre hráčov je to však obrovské plus, že sa bude hrať aj s divákmi na tribúnach. Určite to každého jedného z nich vyhecuje.

Pred odchodom na šampionát čaká na slovenský tím v nedeľu generálka vo Viedni proti Rakúsku. Čo je najdôležitejšie v týchto zápasoch?

Nehovorím, že je to nepodstatný zápas, lebo v reprezentácii taký neexistuje. Ale keďže každý hráč si chce pripísať štart na majstrovstvách a ukázať sa v čo najlepšom svetle, nikto sa nebude chcieť zraniť. To bude alfa a omega.

Môže sa stať, že šancu dostanú hráči zo širšieho kádra, ktorí sa budú snažiť trénerovi zamotať hlavu, ale aj hráči zo základnej zostavy, aby potvrdili svoju výkonnosť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Šesták: Weiss? Asi má problémy s kondíciou, ale stále je rozdielový hráč