Srbky sú jasnými favoritkami, my urobíme maximum, hovorí Lipták

Matej Lipták
Matej Lipták (Autor: SITA)
SITA|6. apr 2011 o 14:26

Kapitán slovenskej reprezentácie tenistiek uznal, že Srbky majú väčšie papierové šance na úspech.

Kapitán slovenskej reprezentácie tenistiek uznal, že Srbky majú väčšie papierové šance na úspech.

BRATISLAVA. Domáci tím však v Sibamac aréne NTC ešte neprehral s nikým iným, než s Češkami (naposledy 2:3 vo februári v 1. kole elitnej osmičky), a nenastúpi 16. - 17. apríla v porazeneckej

"Bude to veľmi ťažký zápas. V bilancii zo vzájomných súbojov vedieme 2:0, ale Srbky ani raz neboli proti nám v takomto zložení. Ak naozaj pricestujú s ohlásenou zostavou, určite budú jasnými favoritkami. Majú v kádri dve bývalé svetové jednotky Jelenu Jankovičovú a Anu Ivanovičovú - to hovorí za všetko. My však urobíme maximum pre to, aby sme ich aspoň potrápili, a pokúsime sa zvíťaziť."

"Myslím si, že naše prvé dve hráčky Dominika Cibulková i Daniela Hantuchová v skvelej forme majú na to, aby zdolali ktorúkoľvek zo Srbiek," povedal Matej Lipták na stredajšej tlačovej besede v dejisku duelu. K svojmu výberu uviedol:

"Momentálne mám o prvých troch hráčkach - Dominike, Daniele a Magde Rybárikovej - úplne jasno. Nemám nad čím rozmýšľať. Čo sa týka štvorky tímu, zastávam filozofiu, že kým sa žiadna naša skúsenejšia tenistka výkonnostne nepribližuje k tejto trojici, dávam prednosť mladej hráčke. Janka Čepelová proti Češkám ukázala skvelý talent a aj srdce na to, aby v budúcnosti mohla zvládať dôležité zápasy vo Fed Cupe."

Príprava Sloveniek sa oficiálne začne v pondelok. "Dvorec však bude k dispozícii už od soboty. Ak nejaká členka tímu už bude doma a prejaví ambíciu trénovať, tak sa, samozrejme, dohodneme," uviedol Lipták. Cibulková je do soboty vo Varaždíne so svojím osobným koučom Željkom Krajanom, Hantuchová ešte hrá na turnaji WTA v Charlestone, Rybáriková sa momentálne "nachádza v lietadle odtiaľ" a Čepelová tento týždeň je na podujatí ITF v tureckej Antalyi.

Lipták sa bol na zverenky pozrieť v USA

Hantuchová minulý týždeň v Miami po boku Poľky Agnieszky Radwanskej získala po takmer piatich rokoch svoj deviaty deblový titul na okruhu WTA.

"Výsledkovo to vo dvojhre v Indian Wells a Miami nebolo úplne ono, ale herne si Daniela počínala na vysokej úrovni a nemala ľahké žreby, čo bol jeden z dôvodov prehier hneď v prvom, respektíve druhom zápase. Proti niekdajšej jednotke renkingu Safinovej i terajšej líderke Wozniackej však mala šance, aby ich porazila."

"Semifinále a víťazstvo v debli na takých veľkých turnajoch jej však určite dodá veľa sebavedomia a pohody. Verím, že sa to prejaví aj v singli," povedal Lipták, ktorý je osobným koučom Hantuchovej, ale vopred boli dohodnutí, že do Charlestonu pôjde sama.

Lipták v USA sledoval aj Cibulkovú: "Bol som sa pozrieť na jej zápasy, aj sme spolu trénovali, sme v kontakte a snažím sa jej pomôcť a vyjsť v ústrety vo všetkom, v čom je to možné."

K Rybárikovej, ktorá po februárovom zisku titulu na hlavnej profesionálnej úrovni v Memphise utrpela v marci dve prehry s tenistkami mimo Top 100, kapitán Sloveniek uviedol:

"Teoreticky určite mala tie hráčky zdolať. Viem však, že z Bahám, kde bola v semifinále turnaja ITF, pre problémy s odletmi cestovala do Miami celý deň namiesto pol hodiny. Na druhý deň bola unavená: vyhrala prvý set, ale potom fyzicky odišla. Prehra mohla narušiť jej sebavedomie a ukázalo sa to v Charlestone. Ono ani nie je ľahké pripravovať sa dva týždne v cudzom prostredí."

Bývalý kouč Karola Becka, Jarmily Grothovej, Petry Kvitovej a Lukáša Lacka Lipták k voľbe povrchu podotkol: "Určite zohrala rolu fáza sezóny, keď sa hrajú turnaje práve na antuke. Nemyslím si, že prípadný ´hard´ by bol našou veľkou výhodou vzhľadom na to, ako na ňom vedia srbské tenistky zahrať. Pochopiteľne, zavážila aj skutočnosť, že vlani sme v Belehrade zvíťazili práve na antuke."

Divákov si nepotrebujú udobrovať

Tridsaťtriročný z Kremnice pochádzajúci pražský rodák Lipták pri porovnaní náročnosti tohto duelu s februárovým povedal:

"Nemyslím si, že by sme si mali domácich fanúšikov za niečo udobrovať. Aj vtedy sme sa snažili v príprave i zápase odovzdať maximum, ale - žiaľ - Češky zvládli ten duel lepšie a našim hráčkam to derby príliš nevyšlo."

"Český tím disponuje hráčkami, ktoré sú schopné zdolať hocikoho a podľa mňa majú veľkú šancu triumfovať v celom Fed Cupe. Zároveň si myslím, že takým istým potenciálom disponuje srbské družstvo. Skúsime ho však poraziť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Srbky sú jasnými favoritkami, my urobíme maximum, hovorí Lipták