30.07.2024 08:00
Deň 4
Minúta po minúte
Live

Najskôr zakričí: Daj! Aký je rozdiel medzi skeetom a trapom?

Danka Barteková.
Danka Barteková. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|30. júl 2024 o 09:30

Veľké medailové nádeje sú v brokových disciplínach.

PARÍŽ. Trap a skeet. Skeet a trap. Dve brokárske disciplíny, v ktorých sa slovenským strelcom v posledných rokoch darí.

Medailové úspechy v nich získali na hrách v Pekingu 2008, v Londýne 2012 a v Tokiu 2020. Zakaždým to bola zásluha žien.

Danka Barteková získala v skeete bronz v Londýne a Zuzana Rehák Štefečeková brala v trape striebro v Pekingu i Londýne.

V Riu však pre materské povinnosti nestrieľala. V Tokiu Rehák Štefečeková dokonca v kvalifikácii vytvorila absolútny svetový rekord a vo finále si prvú priečku udržala. 

Obe disciplíny sa na seba zdanlivo veľmi podobajú. Aký je medzi nimi rozdiel? 

„Základ je rovnaký. V oboch sa strieľa z brokovníc na rovnaké terče, ktoré sú vrhané pred strelcom,“ vraví tréner Branislav Slamka.

Veľmi podobné sú aj zbrane. Skeetové majú o niečo kratšiu hlaveň, pretože sa strieľa na kratšiu vzdialenosť. Broky sa pri výstrele dokážu rozptýliť až na plochu s priemerom 75 centimetrov.

Tu sa však podobnosť končí.

Všetko musí stihnúť za sekundu

V skeete platí, že asfaltové holuby páli katapult z dvoch veží na boku strelišťa. Skeetar presne vie, z ktorej veže mu terč vyletí, a pozná aj jeho dráhu.

Lenže – nevie, kedy terč vyletí. Časovacie zariadenie ho vypustí v rozpätí od nula do troch sekúnd od momentu, keď dá povel.

Strelci zvyknú zakričať: Pull, go, prípadne daj.

VIDEO: Rozstrel o zlato na MS 2023

V priebehu súťaže sú niektoré položky na jeden terč, ďalšie na dva. Na každý terč má jednu ranu.

Navyše, strieľa sa zo športového postoja. Pušku teda nesmie mať založenú a pripravenú k streľbe, ale priloženú pri boku. Založiť a zamieriť môže až vo chvíli, keď terč vyletí.

Barteková musí všetky úkony stihnúť maximálne za sekundu.

„Skôr je to pol až trištvrte sekundy od vyletenia terča až po zásah. Za ten čas musím zareagovať, nahodiť pušku k ramenu, skontrolovať, či som v dobrom postavení, a vystreliť v pohybe. Hlaveň sa nesmie zastaviť. Musím ňou stále sledovať terč. Za tú chvíľu sa nájde aj milión príčin, pri ktorých urobíte chybu,“ opisuje aktuálna majsterka sveta v streľbe na skeet Barteková.

Vietor mení súťaž na poľovačku

Terč musí navyše zasiahnuť, kým nepreletí viac ako 40 metrov.

Zuzana Rehák Štefečeková.online
dnes 06:005
ONLINE: Strelectvo - trap na OH 2024, Zuzana Rehák Štefečeková dnes LIVE (1. deň kvalifikácie)Sledujte online prenos z 1. dňa kvalifikácie trapu žien na OH 2024. Predstaví sa v nej aj slovenská reprezentantka Zuzana Rehák Štefečeková.
dnes 06:005
Slovenský reprezentant v trape Marián Kovačócy.online
dnes 06:00
ONLINE: Strelectvo - trap na OH 2024, Marián Kovačócy dnes LIVE (2. deň kvalifikácie)Sledujte online prenos z 2. dňa kvalifikácie trapu mužov na OH 2024. Predstaví sa v nej aj slovenský reprezentant Marián Kovačócy.
dnes 06:00
Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Zuzana Paňková.online
dnes 12:00
ONLINE: Vodný slalom na OH 2024, Zuzana Paňková dnes LIVE (rozjazdy C1)Sledujte online prenos z rozjázd C1 žien vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Zuzana Paňková.
dnes 12:00
Anna Karolína Schmiedlová odvracia loptičku na OH v  Paríži 2024. online
dnes 11:00
ONLINE: Anna Karolína Schmiedlová - Jasmine Paoliniová dnes, tenis na OH 2024 LIVE (osemfinále)Sledujte ONLINE prenos zo zápasu osemfinále tenisového turnaja na OH 2024: Anna Karolína Schmiedlová - Jasmine Paoliniová.
dnes 11:00
Šermiarsky tréner Stefano Cerioni.
Boris Vanyadnes 11:12
Ste blázni a toto je šialené, kričal tréner. Mal pocit, že jeho zverencovi ukradli zlatoTaliani podali oficiálny protest.
Boris Vanyadnes 11:12
Ana Carolina Vieirová.
dnes 10:47
Porušila disciplínu a dostala trest. Plavkyňa konala na vlastnú päsť, poslali ju domovSpolu s trénerom opustili olympijskú dedinu.
dnes 10:47
Francúzski hádzanári na OH 2024.
dnes 10:12
VIDEO: Nevedia si to vysvetliť. Domáci Francúzi obhajujú zlato z Tokia, zatiaľ všetko prehraliDomácich reprezentantov v pondelok privádzal do zúfalstva nórsky brankár Kristian Skinstad Saeveras, ktorý zneškodnil 11 striel.
dnes 10:12
Triatlonisti počas cyklistickej časti na Champs Elysee.
Miloslav Šebeladnes 11:22
Triatlonisti sa do vody možno ani nedostanú. Kvôli baktériám hrozí, že sa zmení formát súťažePre znečistenie Seiny zrušili všetky plavecké tréningy v Seine.
Miloslav Šebeladnes 11:22
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Najskôr zakričí: Daj! Aký je rozdiel medzi skeetom a trapom?