Politici vyzývajú športovcov, aby neplietli politiku do športu. Tomu sa povie irónia (Sportnet podcast)

Alexander Ovečkin (vľavo) po finálovom triumfe na MS 2012.
Alexander Ovečkin (vľavo) po finálovom triumfe na MS 2012. (Autor: TASR)
Sportnet|14. feb 2024 o 07:13

Vypočujte si stredajšiu časť denného športového podcastu portálu Sportnet.sk, v ktorom si zhrnieme to najdôležitejšie, čo sa udialo v športovom svete.

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

BRATISLAVA. Je streda, 14. február, a v tento deň oslavuje svoje 42. narodeniny bývalý slovenský hokejista Marián Gáborík.

Vypočujte si Sportnet novinky, ranný športový podcast portálu sportnet.sk, v ktorom si zhrnieme to najdôležitejšie, čo sa v športovom svete stalo.

Rusko má stále šancu zabojovať o olympiádu

Výnimkou ruského zákazu kolektívne športy. Tam naďalej platí, že ruská a bieloruská reprezentácia neštartuje na medzinárodných podujatiach. V pondelok potvrdila rovnaký postoj na ďalšiu sezónu aj Medzinárodná hokejové federácia IIHF. 

Pre Bielorusko to znamená, že nebude štartovať na majstrovstvách sveta 2025 a príde aj o príležitosť zabojovať v kvalifikácii o účasť na zimných olympijských hrách. Rusko má stop zatiaľ len do šampionátu vo Švédsku a v Dánsku v roku 2025, stále však má teoretickú šancu na obhajobu strieborných medailí z olympijského turnaja v Pekingu. 

Hokej má v ruskom športe osobitné postavenie. Je populárny, drukujú mu aj politici a v spoločnosti je vecou prestíže. Politici sa radi objavujú v spoločnosti hokejistov. Vladimir Putin niekoľkými dňami v rámci predvolebnej kampane prišiel podporiť hráčov SKA Petrohrad. 

Hokej sa osvedčil aj ako nositeľ posolstiev a v Rusku ho využívajú ako ideologický nástroj. Kluby KHL po začiatku invázie na Ukrajinu museli zobrazovať symbol Z a podporovať „špeciálnu vojenskú operáciu“. Mnohí hokejisti i tréneri otvorene podporujú prezidenta Putina. 

Medzinárodná hokejová federácia zdôvodnila pondelkové rozhodnutie pretrvávajúcimi obavami o bezpečnosť. Vojna, ktorú vedie Rusko proti Ukrajine, sa ako dôvod vylúčenia nespomína. 

Viac k téme

Debut Ružičku v Arizone

Od momentu, keď si Adama Ružičku vzali Arizona Coyotes zadarmo z waiver listiny Calgary Flames, už uplynuli viac ako tri týždne.

Jeho odchod nebol ľahký. Okrem sťahovania musel riešiť papierovačky. S vízami zvykne byť pri týchto z Kanady do USA problém, preto sa celý proces presunu natiahol. Slovákovi však už nič nebráni naplno trénovať a hrať. S tímom je zhruba týždeň.

Z kanadských mrazov odišiel do teplého štátu posiateho kaktusmi, kde sa aj v tomto období teploty šplhajú nad 20 stupňov Celzia. Vedenie ho po očakávanom príchode chvíľu nechalo vstrebať zmenu a s jeho debutom počkalo.

Napokon v drese s kojotom nastúpil po prvýkrát v noci z pondelka na utorok na ľade Philadelphie. Debut by rád oslávil víťazstvom, čo sa ale nepodarilo. Coyotes prehrali 3:5, hoci trikrát v zápase viedli. Body stratili nevýraznou treťou tretinou.

Ružička nastúpil v úlohe, v ktorej opustil Calgary. Predstavil sa v strede štvrtej formácie so skúseným Jasonom Zuckerom a konzistentným Alexom Kerfootom. V Arizone mu na začiatok na ružiach rozhodne neustlali.

S 9 minútami a 20 sekundami bol najmenej vyťažovaným hráčom tímu. Je to signál aj odraz reality. V útoku Arizony je veľká konkurencia a vysoko sa dá prebojovať len výbornými výkonmi. Zároveň však Ružička musí tvrdo pracovať a zbaviť sa starých návykov, najmä nekonzistentnosti, ktorú mu vyčítali počas pôsobenia v Calgary. S jeho výkonom v prvom zápase v novom drese môže panovať spokojnosť.

Viac k téme:

Sportnet podcast vychádza každý pracovný deň. Vypočuť si ho môžete aj na: Spotify Apple Google

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Politici vyzývajú športovcov, aby neplietli politiku do športu. Tomu sa povie irónia (Sportnet podcast)