Zástupcovia športu na Slovensku podporili potrebu zavedenia arbitrážneho súdu

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.
Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel. (Autor: TASR)
TASR|27. jún 2024 o 17:33

Zásadne zmeny by mali byť aj v oblasti financovania Top tímu.

BRATISLAVA. Zástupcovia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), Slovenského paralympijského výboru (SPV) a takmer dvoch desiatok športových zväzov a federácií podporili na pracovnom stretnutí, ktoré organizovalo vo svojom sídle Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, pripravované zmeny v návrhu Zákona o športe.

Jednoznačne sa zhodli na potrebe zavedenia Športového arbitrážneho súdu a zásadných zmien v oblasti financovania Top tímu.

Ako SOŠV informoval vo štvrtok v tlačovej správe, na ministerstve už niekoľko mesiacov pracovná skupina pripravuje legislatívny návrh novej právnej úpravy týkajúcej sa športu.

Zástupcovia rezortu a športového hnutia sa stretli za jedným stolom, aby prediskutovali jednotlivé zmeny.

Športové hnutie deklarovalo počas stretnutia na ministerstve svoju jednotu a chce sa v spolupráci so štátom podieľať na zmenách, ktoré by pomohli nielen vrcholovému, ale aj rekreačnému športu a rozvoju pohybových aktivít u všetkých generácií spoločnosti.

Okrem viacerých úprav v Zákone o športe, zameraných na zníženie nadmernej byrokracie a umožnenie jasnejšej podpory športu, je pre športové zväzy a federácie dôležité, aby sa pristúpilo k zásadným zmenám vo financovaní Top tímu.

Projekt by mal byť tiež odbornejšie riadený, efektívnejší a predovšetkým adresnejší.

Účastníci stretnutia za športového hnutie jednoznačne podporili aj plánované zavedenie arbitrážneho tribunálu pre šport, ktorý by fungoval pod Slovenským olympijským a športovým výborom a jeho úlohou by bolo riešenie sporov v športe.

"Ministerstvo sa snaží vytvárať podmienky pre rozvoj športu a je dobré, že chce počúvať názory zo športového hnutia.

Všetci vrátane ministerstva sme si vedomí, že je dôležité urobiť systémové zmeny v nastavení športu u nás," uviedol pre olympic.sk prezident SOŠV Anton Siekel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Zástupcovia športu na Slovensku podporili potrebu zavedenia arbitrážneho súdu