Úspešný krok v boji proti dopingu. SADA masívne rozšírila web zakazanelatky.sk

webová stránka www.zakazanelatky.sk
webová stránka www.zakazanelatky.sk (Autor: TA SR)
TASR|17. jún 2024 o 14:46

Rozšírenie databázy považujem za veľký úspech, povedala riaditeľka Antidopingovej agentúry SR.

BRATISLAVA. Antidopingová agentúra Slovenskej republiky (SADA) po siedmich rokoch rozšírila web zakazanelatky.sk a športovci tam z pôvodných 3000 nájdu v súčasnosti až 50.000 registrovaných liekov. Na stránke si môžu overiť, ktoré z nich obsahujú zakázané látky.

SADA pre najpresnejšiu databázu spojila zoznam liekov registrovaných v SR prostredníctvom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) so Zoznamom zakázaných látok a metód od Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

"Rozšírenie databázy považujem za veľký úspech. Rovnako aj to, že ju overovali farmaceuti z hľadiska jej odborného pokrytia. Chceli sme upriamiť pozornosť na základnú databázu, ktorá je veľmi dôležitá pre športovcov, aby si vedeli overiť, či daný liek obsahuje zakázanú látku," uviedla Žaneta Csáderová, riaditeľka Antidopingovej agentúry SR.

Za rozšírením portálu sú farmaceuti Kamila Chomaničová a Kristián Slíž, ktorí sú hlavní autori. "Okrem počtu sú tam uvádzané aj rôzne ďalšie poznámky a dôležité informácie pre športovcov a podporný personál. Či vymývacie doby, maximálne povolené dávky, formy podania a aj zakázané metódy," povedala Chomaničová.

Podľa nej bolo prioritou, aby boli informácie na webe zrozumiteľné: "Športovcom to ma pomáhať k predchádzaniu neúmyselného porušovania antidopingových pravidiel. Musia si uvedomiť, že ak aj potrebujú užiť liek, mali by si overiť, či dané liečivo nie je na zozname zakázaných látok. Práve na tejto stránke si to vedia zistiť. V prípade otázok, nás môžu športovci osloviť cez kontaktný formulár."

Podľa Csáderovej to je určite dobrá a praktická pomôcka: "Máme aj štatistiky systému a je tam okolo 30.000 vyhľadávaní, čo je celkom slušné. Ukazuje nám to, že zjednodušovania a digitalizácia sú veľmi dôležité pre športovcov."

zľava riaditeľ Národného športového centra Vladimír Baluška, riaditeľka odboru vzdelávania Ministerstva cestovného ruchu a športu Monika Šišková, riaditeľka Antidopingovej agentúry SR Žaneta Csándorová, hlavní autori databázy Kamila Chomaničová, Kristián Slíž a zástupkyňa Slovenského olympijského a športového výboru Alexandra Longová počas tlačovej konferencie Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky
zľava riaditeľ Národného športového centra Vladimír Baluška, riaditeľka odboru vzdelávania Ministerstva cestovného ruchu a športu Monika Šišková, riaditeľka Antidopingovej agentúry SR Žaneta Csándorová, hlavní autori databázy Kamila Chomaničová, Kristián Slíž a zástupkyňa Slovenského olympijského a športového výboru Alexandra Longová počas tlačovej konferencie Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky (Autor: TASR)

Systém je súčasťou celosvetovej overovacej siete Global Drug Reference Online (Global DRO), čo predstavuje významný míľnik pre podporu čistého športu.

Aj Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) vníma pred blížiacimi OH v Paríži (od 26. júla do 11. augusta) pozitívne tento krok SADA: "Našou hlavnou náplňou je informovanosť športovcov. Chceme, aby reprezentovali vzorne a propagovali čistý šport. Vždy sa snažíme poskytnúť detaily o aktualitách, ktoré SADA má.

Teraz je to web zakazanelatky.sk, snažíme sa športovcov o tom upovedomiť a vzdelať v tejto oblasti," zhodnotila Alexandra Longová, odborná pracovníčka pre športy SOŠV a dodala: "Na OH musia vrcholoví športovci byť znalí svojich práv a povinností v tejto oblasti.

Pevne verím, že im to uľahčí proces v prípade choroby alebo zranenia. Vedia si kedykoľvek otvoriť stránku, zadať tam liečivo a zistiť, či je to použiteľné v rámci športového súťažného obdobia alebo mimo neho."

Aj zástupcovia Národného športového centra hodnotia databázu pozitívne: "My máme prioritne mladých športovcov a máme rôzne formy vzdelávania, ktoré ich musia naviesť k tomu, že neznalosť neospravedlňuje. Inak to môže mať negatívny dopad na ich športovú kariéru.

Preto sú veľmi vďační za to, že NŠC v úzkej spolupráci so SADA im takýto produkt dá. Myslím si, že takéto množstvo liekov v databáze a určenie tých zakázaných, pomôžu športovcom vyvarovať sa niečomu, čo by im pomohlo poškodiť," skonštatoval Vladimír Baluška, riaditel NŠC.

Odborníci zo SADA budú databázu pravidelne aktualizovať. "ŠÚKL v pravidelných časových intervaloch zverejňuje zoznam novo registrovaných liekov, ktorých však nie je tak veľa. Plánujeme to aktualizovať v priebehu troch mesiacov. V prípade, že tam športovci niečo nenájdu, môžu nám napísať. Konzultácie stále bežia," vysvetlil Slíž.

Farmaceuti priblížili aj to, čo najviac trápi športovcov: "Sú to výživové doplnky. A aj keď nám často píšu, nevieme garantovať ich čistotu.

Môžeme sa na to pozrieť, overiť si etiketu a prejsť si zložky. Nevieme však deklarovať, či daný doplnok nebude kontaminovaný určitou zakázanou látkou," uviedla Chomaničová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Úspešný krok v boji proti dopingu. SADA masívne rozšírila web zakazanelatky.sk