Návrat Rusov na OH? Bol by to zlý odkaz pre svet, myslí si Svitolinová

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová.
Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. feb 2023 o 17:45

Rozhodujúce slovo bude mať MOV.

KYJEV. Podľa ukrajinskej tenistky Eliny Svitolinovej by ruským a bieloruským športovcom nemali umožniť štartovať na OH 2024 v Paríži.

Bronzová medailistka z dvojhry na olympijskom turnaji v Tokiu to uviedla v stredajšom rozhovore pre agentúru AP.

"Bolo by veľmi smutné, keby Rusi a Bielorusi mali dovolené štartovať v Paríži, hoci aj pod neutrálnou vlajkou. Považovala by som to za zlý odkaz pre celý svet.

Nebolo by to správne rozhodnutie, pretože vidíme, že v Rusku je šport prepojený s politikou," vyhlásila 28-ročná víťazka 16 turnajov na okruhu WTA.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) minulý týždeň uviedol, že hľadá cestu, ktorá by umožnila Rusom a Bielorusom zúčastniť sa na OH v Paríži. Ukrajina na toto oznámenie zareagovala vyhlásením, že zváži bojkot hier.

"Bojkot by bol jedna z možností, pretože to, čo robí ruská armáda ukrajinskému ľudu, je strašná vec. Neviem si predstaviť, že pôjdem na olympiádu, ako keby sa na Ukrajine nič nedialo," uviedla Svitolinová.

"Naši muži a ženy sú práve teraz v prvej línii, bojujú proti ruským vojakom a umierajú za našu krajinu a tiež za našu slobodu," dodala ukrajinská tenistka.

Poľský minister športu Kamil Bortniczuk očakáva, že až 40 krajín vrátane Veľkej Británie a členských štátov Európskej únie bude protestovať proti tomu, aby ruskí a bieloruskí športovci mohli na budúci rok súťažiť v Paríži.

Rozhodujúce slovo však bude mať MOV, pripomenula AFP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Návrat Rusov na OH? Bol by to zlý odkaz pre svet, myslí si Svitolinová