Česi nepodporujú účasť Rusov a Bielorusov na OH 2024 v Paríži

OH Paríž 2024.
OH Paríž 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|6. feb 2023 o 19:07

O bojkote zatiaľ Česko neuvažuje.

PRAHA. Český olympijský výbor (ČOV) vyjadril odmietavý postoj k účasti Rusov a Bielorusov na OH 2024 v Paríži. Je za zachovanie platných sankcií, ktoré by športovcov z týchto krajín o štart na olympiáde pripravili.

Rusko vlani vo februári napadlo Ukrajinu a na spustenie svojej ofenzívy využilo aj bieloruské územie. Za následok to malo zákaz štartu ruských a bieloruských športovcov na viacerých medzinárodných podujatiach.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) minulý týždeň uviedol, že hľadá cestu, ktorá by umožnila Rusom a Bielorusom zúčastniť sa na OH v Paríži, čo minulý štvrtok podporili aj USA.

Jednou z možností je, že by športovci z týchto krajín súťažili pod neutrálnou vlajkou. Aj keby sa tak stalo, ČOV o bojkote svojej výpravy neuvažuje. Rozhodnutie o účasti na hrách ponechá na samotných športovcoch, informovala AFP.

"Stále platia sankcie z vlaňajška a nevidíme žiadny dôvod, prečo by sme ich nemali rešpektovať.

Rozhodujúcu rolu v tom, či na olympijských hrách budú môcť ruskí a bieloruskí športovci štartovať, však majú medzinárodné športové federácie a MOV," uvádza sa v stanovisku ČOV, ktoré podporila aj vláda.

Poľský minister športu Kamil Bortniczuk očakáva, že až 40 krajín vrátane Veľkej Británie a členských štátov Európskej únie bude protestovať proti tomu, aby ruskí a bieloruskí športovci mohli na budúci rok súťažiť v Paríži.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Česi nepodporujú účasť Rusov a Bielorusov na OH 2024 v Paríži