Rekordná sezóna Verstappena nestačila, holandským športovcom roka sa stal cyklista

Mathieu Van der Poel sa stal víťazom Paríž-Roubaix 2023.
Mathieu Van der Poel sa stal víťazom Paríž-Roubaix 2023. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. dec 2023 o 15:55

Hviezdny cyklista triumfoval v ankete druhýkrát.

BRATISLAVA. V Holandsku už poznajú najlepších športovcov roka 2023. Na pomyselný trón sa po druhý raz v kariére posadil cyklista Mathieu van der Poel, ktorý zvíťazil pred pretekárom formuly 1 Maxom Verstappenom a dráhovým cyklistom Harriem Lavreysenom.

Medzi ženami po prvý raz triumfovala atlétka Femke Bolová. Druhá skončila ďalšia bežkyňa Sifan Hassanová a tretia veslárka Karolien Florijnová.

Ženská atletická štafeta na 4x 400 m sa stala tímom roka. Víťazi získali Trofej Edena, legendárneho holandského športovca, ktorý úspešne kombinoval rýchlokorčuľovanie a cyklistiku.

Van der Poel ovládol prestížnu anketu, v ktorej si volia najlepších priamo športovci a zastrešuje ju národný olympijský výbor, druhýkrát po roku 2019.

Dvadsaťosemročný univerzál v práve sa končiacom roku vybojoval tituly majstra sveta v pretekoch s hromadným štartom na ceste v škótskom Glasgowe aj v cyklokrose v holandskom Hoogerheide.

Wout van Aert (vpredu) Mathieu van der Poel počas MS v cyklokrose 2023.
Wout van Aert (vpredu) Mathieu van der Poel počas MS v cyklokrose 2023. (Autor: Reuters)

Okrem toho zvíťazil na dvoch prestížnych jarných klasikách, tzv. monumentoch Miláno - San Remo a Paríž - Roubaix.

"V uplynulých dvoch rokoch ovládol túto anketu majster sveta formuly 1 Max Verstappen, ale tentoraz sme nemohli ignorovať veľké úspechy Van der Poela, ktorých nebolo málo," napísali organizátori na športovom webe sporza.be.

Dvadsaťtriročná Bolová v behu na 400 m v roku 2023 prakticky nenašla premožiteľku.

Získala po dve zlaté medaily na 400 m aj v štafete na 4x 400 m na letných majstrovstvách sveta v Budapešti ako aj halových majstrovstvách Európy v Istanbule.

V hale navyše zlepšila dovtedy najstarší svetový rekord na dráhe na 400 m, ktorý predtým utvorila Jarmila Kratochvílová ešte v roku 1982. Bolová ho vylepšila o 33 stotín na 49,26 s.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Rekordná sezóna Verstappena nestačila, holandským športovcom roka sa stal cyklista