Chlapcovi hodili svetlicu do mikiny, začala horieť. O hanbe píše aj L'Équipe

Fotografia pred začiatkom derby.
Fotografia pred začiatkom derby. (Autor: FC Spartak Trnava - Lukáš Grinaj)
Michal Šášky|18. okt 2021 o 13:55

Incident v zápase Fortuna ligy odsúdil aj víťaz Stanleyho pohára.

TRNAVA. O slovenskom futbale sa píše v najväčších svetových médiách, vyjadrujú sa k nemu fanúšikovia, reagujú osobnosti. Nie však pre krásny gól, ani pre úspechy na medzinárodnej scéne.

Hovorí sa o ligovom zápase, ktorý sa hral kratšie než štvrťhodinu. Ukončili ho fanúšikovia oboch táborov, ktorí po nepokojoch v sektore hostí zaplnili hraciu plochu a začali sa biť priamo na trávniku.

Rozhodca Filip Glova napokon fortunaligový zápas predčasne ukončil.

V hľadisku bol aj Gáborík

Zápas na Štadióne Antona Malatinského bol vypredaný, na štadión prišlo približne deväťtisíc ľudí. Medzi nimi boli aj uznávaní športovci, množstvo futbalových nadšencov, no aj stovky chuligánov.

Na hlavnej tribúne sedel aj bývalý hokejový reprezentant Marián Gáborík. Víťaz Stanleyho pohára zo sezóny NHL 2013/14 si prišiel pozrieť futbalové derby.

„Mala to byť oslava futbalu. Namiesto toho to bola oslava chrapúnstva, zbabelosti a totálnej neférovosti. Už nikdy nechcem byť svedkom takého niečoho,” povedal Gáborík vo videu na sociálnej sieti.

„A tie deti, ktoré boli toho svedkami? To je už niečo naozaj choré. Ja by som svoje dieťa na takýto zápas nepustil,” dodal.

V komentári s ním súhlasil jeho kamarát a bývalý hráč NHL Boris Valábik: „Dokonale si to vystihol. Zbabelí, primitívni idioti, ktorí si myslia, že týmto sa stanú chlapmi. Deti na štadióne, deti pri televízií... Úbohé, zbabelé, trápne. Hnoj,” napísal.

Ich názor môže zdieľať aj množstvo fanúšikov. Zaplniť fortunaligový štadión tak môže byť pre kluby čoraz obtiažnejšie.

„Futbal sa robí pre fanúšikov a keď sa na ňom budú diať takéto veci, ľudia naň chodiť nebudú. Aj tento nechutný zážitok opäť mnohých odradí od futbalu. Bude to len a len zlé so slovenským futbalom,” povedal po zápase bývalý futbalový útočník Róbert Vittek.

Zranené boli aj deti

Fanúšikovia Slovana krátko predtým, ako ich polícia vytlačila z tribúny mimo štadióna, hodili aj niekoľko svetlíc na západnú tribúnu medzi obyčajných fanúšikov a rodiny s deťmi.

Podľa očitých svedkov mali prvé svetlice hodiť ešte pred začiatkom zápasu.

Svoju rodinu mal na týchto miestach aj asistent rozhodcu Peter Bednár. Aj jeho syn si odniesol z trnavských tribún minimálne psychickú ujmu. 

„Na tribúne, kde dopadali svetlice, som mal malého Sebiho s dedom. Prišli ma povzbudiť. Chlapcovi, ktorý stál vedľa nich, dopadla svetlica do kapucne a mikina mu začala horieť.

Na ihrisku bojisko, idioti kopali hlava nehlava do bezvládnych tiel... Namiesto zážitku len trauma,” vravel Bednár.

K incidentu z trnavskej City arény sa vyjadril aj Ivan Husár, štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR:

"Myslím si, že tí, ktorí sa na ihrisku bili, na futbal nechodia. Chodia sa len pobiť. Rizikový zápas Fortuna ligy bol nezvládnutý v mnohých ohľadoch. Usporiadatelia z Trnavy ho minimálne podcenili.

Vyzývame vedenie slovenského futbalu, aby v tejto kauze postupovalo veľmi razantne. Ak boli zapojení aj priaznivci zahraničných klubov, je nutné riešiť kauzu aj s medzinárodnou spoluprácou."

O slovenskom šlágri písali aj popredné zahraničné médiá. Podobná udalosť je v civilizovaných krajinách výnimočná.

„Po štvrťhodine hry došlo k vážnym incidentom. Priaznivci oboch táborov vtrhli na ihrisko a nechali hráčom sotva dostatok času na útek, než prišlo k ich stretu,” píše francúzsky L'Equipe.

Osud zápasu a tresty má v rukách disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu, ktorá spravidla zasadá vo štvrtok.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Chlapcovi hodili svetlicu do mikiny, začala horieť. O hanbe píše aj L'Équipe