Kontumácia? Tresty? Pokuty? Najviac na to doplatili fanúšikovia, vraví Vittek

Fanúšikovia v derby Spartak Trnava - Slovan Bratislava.
Fanúšikovia v derby Spartak Trnava - Slovan Bratislava. (Autor: TASR - Lukáš Grinaj)
Michal Šášky|17. okt 2021 o 19:45

Vittek už raz prosil fanúšikov Slovana, aby odišli.

TRNAVA. Súboj dvoch suverénne najlepších klubov Fortuna ligy, šláger 11. kola a derby tradičných rivalov sa zmenili na možno najväčšiu hanbu v histórii slovenskej futbalovej ligy.

V 14. minúte zápas Spartaka Trnava a Slovana Bratislava prerušil. Na ihrisko sa dostali fanúšikovia oboch táborov. Bitka chuligánov priamo na futbalovom trávniku trvala niekoľko minút.

"Toto sú nechutnosti. Idiotizmus v priamom prenose. To je neuveriteľné," hľadal slová komentátor TV Dajto Andrej Zvolenský.

Zápasom sprevádzal ešte polhodinu. Televízny prenos ukončili až rozpažené ruky rozhodcu Filipa Glovu. Tradičné derby predčasne ukončili.

Vyprázdnili len jeden sektor

Polícia rozohnala divákov späť na tribúny, no situácia sa neupokojila. Záchranári museli spred sektora hostí odviezť fanúšika Trnavy na nosidlách. "Bolo tam viacero zranených na jednej i druhej strane," rozprával komentátor.

"Ako chceme dostať ľudí na štadióny, keď sa tam potom toto deje? Tieto zábery nepatria do televízie. Z reklamy na futbal tu máme hrôzu," vravel spolukomentátor Marek Sapara, bývalý hráč a donedávna asistent trénera Ružomberka.

Pri striedačkách riešili osud stretnutia delegát Miroslav Bóc, rozhodca Glova i zástupcovia oboch klubov. Na hraciu plochu sa prišiel pozrieť aj Ivan Kmotrík mladší, viceprezident bratislavského klubu.

Do debát sa zapájal aj bývalý slovenský reprezentant Martin Škrtel, hráč Spartaka Trnava zažil prvé slovenské derby.

Medzičasom začali fanúšikovia Slovana hádzať ďalšie svetlice. Na plochu i na západnú tribúnu medzi bežných divákov. "A veľmi pravdepodobne aj medzi deti," poznamenal Sapara.

"Teraz ide o útoky na ľudí, jednoznačne musí prísť k vyprataniu toho sektora. Veď to je hazardovanie so zdravím obyčajných ľudí, ktorí si prišli pozrieť futbal," pokračoval.

Až v 28. minúte začala polícia vyprázdňovať sektor Slovana. Z útrob štadióna sa ozývali ďalšie delobuchy, slovanisti ich mohli prepašovať desiatky. "Ak sa s takýmto arzenálom dostali na štadión, tak je len dobré, že je ten sektor vyprataný," dodal Zvolenský.

Medzi striedačkami pokračovala debata kompetentných. Tréner Slovana Vladimír Weiss starší nespokojne gestikuloval, ukazoval na sektor Spartaka.

Vrátili sa len hráči Trnavy, už však bez dresov.

Keď mala prebiehať práve 45. minúta prvého polčasu, arbiter Glova definitívne ukončil stretnutie.

Slovan odmietol pokračovať

"Zamýšľam sa, kde sa podel ľudský rešpekt. Niektorí už dnes nemajú žiadny rešpekt nielen voči iným ľuďom, ale ani pred bezpečnostnými zložkami či autoritami. To, čo vidíme, je len čistý vandalizmus, ktorý sa cez futbal dostáva medzi ľudí. 

Emócie beriem. Nech sú vášne. Nech padajú góly. Nech sa na konci jedni tešia a druhí smútia. Tak to má byť. Ale dnes prehral futbal," zhodnotil v priamom prenose bývalý slovenský reprezentant Sapara.

Ani hodinu po prerušení či následnom ukončení zápasu sa pred kamery nechceli postaviť ani zástupcovia Spartaka ani Slovana. 

"Slovanisti nechceli v zápase pokračovať, pretože chceli, aby bol vyprataný aj domáci sektor, ktorý mal údajne celú situáciu vyprovokovať," priblížil situáciu priamo z ihriska moderátor Markízy Peter Filo.

Vittek má svoje skúsenosti 

"Udialo sa, čo sa udiať nemalo. Bola to veľmi zlá reklama pre slovenský futbal. Mali sme celý týždeň ospevovať derby, hráčov, zápas. Teraz budeme celý týždeň hľadať vinníka," povedal v televíznom štúdiu niekdajší útočník Róbert Vittek.

Podľa stanoviska Slovana boli spúšťačom konfliktu desiatky fanúšikov Trnavy, ktorí sa dostali na strechu štadióna nad slovanistov s transparentom "Vždy nad vami".

Do sektoru údajne vhodili červeno-čierne dymovnice, ďalšiu pyrotechniku a kamene. 

"Je viacero faktorov, pre ktoré sa nedohralo. V prvom rade sú to ľudia, ktorí na štadión nepatria. Máme s nimi dlhodobý problém, ktorý nevyriešil ani kamerový systém, ani usporiadateľská služba.

Hral sa rizikový zápas a práve ona mala zabezpečiť poriadok a bezpečnosť pre fanúšikov, ktorí si prišli pozrieť futbal. A to sa nestalo. Pyrotechnika na štadióne nemala čo robiť a videli sme ju na oboch stranách," komentoval Vittek.

Bývalý dlhoročný hráč Slovana mal s fanúšikmi svoje skúsenosti. "Zažil som už situáciu, že som ako aktívny hráč musel ísť požiadať fanúšikov belasých, aby opustili sektor, lebo by sme nemohli dohrať zápas.

Ale nezažil som, aby počas zápasu vtrhli na ihrisko. To som videl možno niekde v televízii, ale nikdy nie na našich trávnikoch," dodal.

Zápas sa dohrá za zeleným stolom, riešiť ho bude disciplinárna komisia. Hrozí kontumácia stretnutia i vysoké tresty a finančné pokuty.

"Najviac na to však doplatili ľudia, ktorí majú radi futbal, či ho už sledovali na tribúne či v televízii. Futbal sa robí pre fanúšikov a keď sa na ňom budú diať takéto veci, ľudia naň chodiť nebudú. Aj tento nechutný zážitok opäť mnohých odradí od futbalu. Bude to len a len zlé so slovenským futbalom," zakončil Vittek.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Kontumácia? Tresty? Pokuty? Najviac na to doplatili fanúšikovia, vraví Vittek