Favoritky im nedali žiadnu šancu. Slovenky končia na ME, aj keď raz vyhrali

Nikola Dudášová (v strede) a Timea Sujová na ME v basketbale žien 2021.
Nikola Dudášová (v strede) a Timea Sujová na ME v basketbale žien 2021. (Autor: TASR/FIBA)
TASR, Sportnet|20. jún 2021 o 22:45 (aktualizované 20. jún 2021 o 23:55)

Španielsko dnes zdolalo Slovensko v zápase ME v basketbale žien 2021, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Slovensko - Španielsko 61:93 (13:21, 19:18, 13:25, 16:29)

Najviac bodov: Ouvinová 17, Dominguezová 14, Gilová 11 - Páleníková 15, Dudášová 10, Jakubcová 9, Praženicová 9

Rozhodovali: Wojciech Liszka (Poľ.), Thomas Bissuel (Fr.), Mila Cavara (Bos. a H.)

Španielsko: Gilová, Ndourová, Ouviňová, Palauová, Quevedová - Carrerová, Casasová, Cazorlová, Condeová, Domínguezová, Ginzová, Rodríguezová

Slovensko: Dudášová, Jakubcová, Oroszová, Praženicová, Stašová - Fekete, Kováčiková, Martisková, Moravčíková, Páleníková, Remenárová, Sujová

VALENCIA. Slovenky dnes prehrali v nedeľnom zápase na ME v basketbale žien 2021 s domácim Španielskom 61:93 a nepostúpili do vyraďovacej časti.

V skupine A zaznamenali jedno víťazstvo a dve prehry. Obsadili v nej konečnú štvrtú priečku so štyrmi bodmi, za postupujúcim tretím Švédskom zaostali o horší vzájomný zápas.

Tabuľka skupiny A

Priebeh zápasu Slovensko - Španielsko na ME v basketbale žien 2021

I. štvrtina

Záverečný duel skupiny A bol v úvode z oboch strán nekoncentrovaný. Slovensko sa trápilo v útočnej efektivite, dlho malo problémy presadiť sa do obrany Španielska.

Domáci tím z toho ťažil, hnaný publikom zaznamenal 10 bodov v sérii a razom bolo jeho vedenie dvojciferné.

Slovenské basketbalistky sa v koncovke úvodnej časti herne zdvihli, napokon prehrali túto časť prijateľným výsledkom 13:21.

II. štvrtina

V druhej 10-minútovke pokračoval na začiatku ofenzívny uragán Španielska, ale Slovenky sa dokázali z náporu ideálne odraziť.

Začala im padať streľba za tri body, opäť bola bodovou ťahúňkou Jakubcová a dokázali s favorizovaným tímom držať krok.

Zverenky trénera Juraja Suju boli v tejto fáze lepším tímom, necelé dve minúty pred koncom prvého polčasu dokonca Páleníková stiahla na rozdiel jedného útoku - 30:33.

Posledné slovo malo však Španielsko, ktoré upravovalo na 39:32.

III. štvrtina

Pre Slovenky bola tretia štvrtina ako zo zlého sna, v mnohom pripomínala dianie z úvodného zápasu na šampionáte proti Švédsku.

Ich súper bol vo všetkých ukazovateľoch lepší - v ofenzíve, defenzíve a tiež v koncentrácii. Bodový úsek 17:2 dostal Španiely do viac ako 20-bodového vedenia.

Slovenky sa opäť ťažko presadzovali, do štvrtej periódy sa išlo z ich pohľadu za stavu 45:64.

IV. štvrtina

V záverečnej štvrtine sa už nič podstatné neudialo, domáci tím si bez výraznejších problémov dokráčal za víťazstvom a účasťou v ďalšej fáze turnaja.

Tréner Slovenska dal ešte na záver vystúpenia na tohtoročnom európskom šampionáte šancu aj hráčkam z lavičky, aby nazbierali cenné skúsenosti proti úradujúcim majsterkám Európy.

Hlasy po zápase

Lucas Mondelo, tréner Španielska: "„Potrebovali sme toto stretnutie vyhrať, ale tiež sme potrebovali si vyskúšať niektoré veci a dostať niektoré hráčky do hry. Dôležité bolo, že sme stratili len 10 lôpt, zatiaľ čo Slovensko ich malo na svojom konte dvakrát viac. Veľmi sebavedomo sme strieľali z vonku, za tri body sme strieľali s 50-percentnou úspešnosťou."

Silvia Dominguezová, hráčka Španielska: "Myslím si, že to bol dobrý tímový výkon. Pokračujeme v tom, čo sme načali v zápase proti Švédsku, aby naša hra bola sebavedomá a plnili zápasový plán. Bolo pre nás dôležité, aby sme do ďalšej fázy išli s dobrým pocitom. Som hrdá na tím, ako sa dostal z prehry v úvodnom zápase s Bieloruskom. V týchto dvoch zápasoch sme hrali ako tím."

Juraj Suja, tréner Slovenska: "Teraz mám dva druhy emócií. V prvom polčase hral môj tím veľmi dobre na oboch stranách palubovky. Mysleli sme si, že dokážeme udržať takýto výkon. Prestali sme však hrať obranu a z tohto som ja mierne sklamaný. V druhom polčase sme mohli odviesť lepšiu prácu v defenzíve. Nevedeli sme sa rovnať kvalite Španielska. Pripravovali sme tím na obranu 1 na 1, hráčky Španielska sú však veľmi dobré. To sme nezvládli. Dali nám 10 trojok, keď sme rotovali a snažili sa jeden druhej pomôcť."

Terézia Páleníková, hráčka Slovenska: "V prvom rade, gratulujem Španielsku. Odohrali dobrý zápas. Snažili sme vydať zo seba maximum. Nie každý deň sa stáva, aby sme hrali proti majsterkám Európy. Aj napriek prehre o viac ako 30 bodov sme si to užili. V defenzíve sme urobili mnoho chýb, mali sme veľa strát. Španielsko má veľmi dobré hráčky. Tento turnaj a špeciálne tento zápas zostane v mojej pamäti."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Favoritky im nedali žiadnu šancu. Slovenky končia na ME, aj keď raz vyhrali