Söderling vyhral v Londýne nad Nadalom

Robin Söderling opäť dokázal, že to na Rafaela Nadala vie.
Robin Söderling opäť dokázal, že to na Rafaela Nadala vie. (Autor: SITA/AP)
SITA|23. nov 2009 o 17:48

Španielsky tenista Rafael Nadal stále čaká na okrúhle 400. víťazstvo vo svojej kariére.

LONDÝN. V pondelňajšom úvodnom stretnutí základnej B-skupiny dvojhry na jubilejnom 40. ročníku šampionátu ATP World Tour Finals v Londýne (22. - 29. novembra, dotácia 5,07 milióna USD, tvrdý povrch v hale O2 Arena) prehral druhý muž svetového rebríčka so Švédom Robinom Söderlingom nasadeným ako ôsmym za 99 minút 4:6, 4:6, hoci v prvej časti sa rebrejkom dotiahol z 0:3 na 2:3 a aj vyrovnal a v druhom sete dokonca sám viedol 2:1 s brejkom.

Nadal zahral 18 víťazných úderov pri 24 chybách, Söderling mal bilanciu 23:27 a zvládol 10 z 18 zákrokov pri sieti.

Dvadsaťpäťročný severan sa dostal na "výberové" podujatie až vďaka stornu účasti Američana Andyho Roddicka a pri svojom debute medzi elitou potvrdil senzačný predchádzajúci úspech proti o dva roky mladšiemu ľavákovi z Malorky. V posledný májový deň mu pripravil na parížskom grandslamovom Roland Garros v osemfinále úplne prvú miestnu prehru po sérii 31 úspechov. Neskorší finalista na turnaji pri Buloňskom lesíku Söderling teraz znížil v bilancii zo vzájomných zápasov na 2:3.

Švéd rozhodol v prvom sete až na konci

Španiel už v prvom geme pri svojom podaní čelil stavu 15:40 a poslal bekhend do siete. V piatej hre Švéd nespracoval protivníkov bekhendový slajz, ktorý dopadol na čiaru, a hoci potom odvrátil premiérovú hrozbu obehnutým forhendom do bekhendovej strany, pri ďalšej mieril úplne mimo - už len 3:2* z jeho pohľadu.

Nadal vyrovnal na nulu a zdalo sa, že Söderlinga účinne vtiahne do topspinovej partie spoza základnej čiary. Ten si to však uvedomil, začal si chodiť pre údery a so vstupovaním do dvorca získal aj potrebnú dĺžku na rozleptanie povestnej defenzívy, ktorej tentoraz chýbal "nadľudský" bežecký základ. "Rafa" síce často nútil Švéda zahrať o úder viac, nie však o "nadalovské" dva - tri.

V ôsmom geme sa dostal z 0:30, v desiatom z 30:0 povolil 30:30 a neskôr forhendom do siete dodal Söderlingovi setbal, ktorý mu sám premenil forhendom za.

V treťom geme druhej časti dve Švédove dvojchyby a nepriazeň pásky dodali Španielovi brejkbal a ten ho využil, hoci pri prestrelke neďaleko siete nemal najchladnejšiu hlavu. Söderling však okamžite ako returnujúci odskočil na 40:0 a pri jeho treťom brejkbale po verdikte Jastrabieho oka Nadal - dosť symbolicky pre tento duel - sklonil hlavu.

V 12-minútovej piatej hre so siedmimi zhodami Švéd vydareným servisom eliminoval riziko stavu 2:3 a od tejto chvíle bol na returne o čosi efektívnejším hráčom. Cez zhodu dokráčal k stavu 5:4. Prvý mečbal premrhal "lacným" pridlhým forhendom, ale nádherným bekhendovým krosom do protipohybu si vynútil reparát a Nadal prepálil bekhend.

Söderling označil za základ úspechu servis

"Bolo to krásne. Na začiatku zápasu som pociťoval nervozitu, ale vďaka dobrému vstupu zo mňa spadla. V dôležitých okamihoch sa mi dnes darilo a išiel mi servis, keď som to potreboval. Triumf nad svetovou dvojkou je pekným úspechom," povedal Söderling a dodal: "Je náročné vydržať s ním v dlhých výmenách. Rafa je totiž veľký bojovník a dobre sa pohybuje. Snažil som sa teda jednotlivé fiftíny skracovať. Fungovalo to."

Opäť značne nevýbojný a opadnuto pôsobiaci Nadal, ktorý má začiatkom decembra pred sebou veľkú výzvu v podobe barcelonského finále Davisovho pohára proti Čechom, zrejme už môže zabudnúť na post koncoročnej jednotky renkingu. Stále platí, že v britskej metropole by musel získať titul, ale Rogerovi Federerovi zo Švajčiarska momentálne už stačí pridať jediný úspech k nedeľňajšiemu, aby vynuloval rivalove šance na trón (jednotkou by zostal aj s jedným triumfom zo skupiny a prípadným následným prienikom do finále).

Nadal nevyhral v hale už štyri roky

Olympijský víťaz z Pekingu 2008 Nadal síce v tejto sezóne stihol nazbierať 5 trofejí, ale neradoval sa od mája. Pod strechou je dokonca jeho pôst už štvorročný. Na Masters pri predchádzajúcich dvoch účastiach ešte v čínskom Šanghaji (2006, 2007) zhodne skončil v semifinále práve na rakete Federera, vlani absentoval pre vleklé problémy s kolenami. Na MS má šampión z januárových Australian Open štatistiku 4:5.

"Neverím v nejaké odvety. Každý zápas je iný. Išiel som na kurt s úmyslom predviesť čo najlepší výkon - tak, ako vždy. Ani na chvíľku som dnes nepomyslel na Roland Garros. Robinovi takéto podmienky vyhovujú. Ja som nehral zle, ale v rozhodujúcich okamihoch mi chýbala rozvaha, ktorá je potrebná, ak chcete víťaziť nad najlepšími na svete," povedal Nadal a na tému postu jednotky doplnil: "Môžeme sa o tom baviť, ak chcete, ale nemyslím si, že je vhodný čas. Momentálne sa totiž necítim ako jednotka."

V druhom zápase singlovej B-skupiny sa v pondelok nie pred 21.55 h SEČ v repríze vlaňajšieho šanghajského finále stretnú Srb Novak Djokovič a Rus Nikolaj Davydenko.

Výsledky

B-skupina:

Robin Söderling (8-Švéd.) - Rafael Nadal (2-Šp.) 6:4, 6:4 za 99 minút

Tabuľka A-skupiny:

1. Federer 1 1 0 2:1 17:12 2

2. Murray 1 1 0 2:1 15:11 2

3. Del Potro 1 0 1 1:2 11:15 0

4. Verdasco 1 0 1 1:2 12:17 0

Doterajšie výsledky: Roger Federer (1-Švajč.) - Fernando Verdasco (7-Šp.) 4:6, 7:5, 6:1 za 120 minút, Andy Murray (4-V. Brit.) - Juan Martin Del Potro (5-Arg.) 6:3, 3:6, 6:2 za 131 minút

Legenda: hráč, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Söderling vyhral v Londýne nad Nadalom