Má výnimku na nosenie motýlika. Náhradník zaskočil favoritov

Stephen Maguire.
Stephen Maguire. (Autor: Twitter World Snooker Tour)
Jerguš Radačovský|27. jún 2020 o 08:26

Hráči snookru odohrali posledný turnaj pred MS.

BRATISLAVA. Z víťazstva na bodovanom turnaji sa naposledy tešil v roku 2013. Na predposledný turnaj sezóny - Coral Tour Championship, na ktorom malo štartovať osem najlepšie postavených hráčov snookru, sa najprv tesne nedostal.

Všetko sa zmenilo po tom, čo sa Číňan Ding Junghui rozhodol, že do anglického mesta Milton Keynes nepricestuje. Prvým náhradníkom bol práve škótsky hráč Stephen Maguire, ktorý na turnaji predviedol skvelý výkon.

Zdolal špičkových hráčov

Svetová štrnástka sa nezľakla silných súperov. Maguire v prvom kole porazil svetovú dvojku Neila Robertsona (9:5), v semifinále zdolal dokonca svetovú jednotku - Judda Trumpa (9:6).

Vo finále proti Škótovi nastúpil piaty hráč sveta Mark Allen zo Severného Írska, s ktorým si poradil 10:6.

Maguire v žiadnom dueli s hráčmi svetovej špičky nestratil viac než šesť frejmov.

Na turnaji mu na celkový triumf stačilo vyhrať iba tri zápasy, ale všetky boli veľmi náročné.

"Ak chcete vyhrať tento turnaj s najlepšími hráčmi na svete, pri dlhšom formáte to je nereálne. Je úžasné, že som posledný, kto tu stojí," povedal 39-ročný Maguire pre World Snooker Tour.

Získal najvyššiu odmenu v kariére

Bodovaný turnaj vyhral naposledy v roku 2013 na Welsh Open. Odvtedy absolvoval len dve neúspešné finálové účasti. Najväčším úspechom preňho však zostáva výhra na UK Championship v roku 2004.

Triumfom na Coral Tour Championship však prekonal svoj maximálny zárobok na jednom podujatí. Dohromady si z Milton Keynes odniesol 260-tisíc libier.

Okrem 150-tisíc za finálovú výhru dostal 10-tisíc za najvyšší nábeh na turnaji - 139 bodov, ktorý predviedol práve vo finálovom zápase. Ďalších 100-tisíc získal za celkový triumf v dlhodobej sérii Coral Cup, v ktorej tesne zdolal Trumpa.

Maguire si víťazstvo po skvelých výkonoch jednoznačne zaslúžil, o čom hovorí aj najviac stobodových nábehov. Na turnaji ich v troch dueloch dosiahol až osem.

Nenosí motýlik

Maguire je netradičným prípadom medzi hráčmi na profesionálnom okruhu. Ako jediný dostal výnimku na nosenie motýlika, ktorý patrí medzi základný prvok oblečenia každého hráča snookru. Dôvodom sú zdravotné problémy Škóta.

Maguire si pred vrcholom sezóny, ktorým bude svetový šampionát v Sheffielde, pripravil sľubnú pozíciu na úspech. Najväčším favoritom síce bude obhajca Trump, ten však po pauze spôsobenej koronavírusom nie je v ideálnej forme.

"Ak si nie som istý, či sa zúčastním nejakého turnaja, potom je so mnou niečo zle. Vrátim sa, vezmem si pár dní voľna a potom sa teším na tréning do Sheffieldu," dodal Maguire.

Porazený finalista Mark Allen získal v Milton Keynes prémiu 60-tisíc libier. Vďaka finálovej účasti sa posunie na štvrté miesto vo svetovom rebríčku, čím si vytvorí nové kariérne maximum.

Allen po zápase netajil sklamanie. "Dnes som urobil príliš veľa chýb. Nemôžete si ich dovoliť robiť v žiadnom finále a už vôbec nie proti Stephenovi, keď hrá tak dobre. Dnes to ešte zintenzívnil," povedal po finále.

Majstrovstvá sveta sa uskutočnia v termíne od 31. júla do 16. augusta, hostiť ich bude ako tradične Crucible Theatre v Sheffielde.

Coral Tour Championship 2020

1. kolo:

Judd Trump - John Higgins 9:4

Neil Robertson - Stephen Maguire 5:9

Mak Selby - Yan Bingtao 9:6

Shaun Murphy - Mark Allen 8:9

Semifinále:

Judd Trump - Stephen Maguire 6:9

Mark Selby - Mark Allen 2:9

Finále:

Stephen Maguire - Mark Allen 10:6

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Má výnimku na nosenie motýlika. Náhradník zaskočil favoritov