Nedávno pracoval na benzínke. Teraz v boji o titul šokujúco zdolal O'Sullivana

Jordan Brown.
Jordan Brown. (Autor: TASR/AP)
Jerguš Radačovský|22. feb 2021 o 23:45

Ledva sa udržal na profesionálnom okruhu.

BRATISLAVA. Pred turnajom bol naňho vypísaný kurz 750:1. Jeho maximom bolo štvrťfinále spred mesiaca.

Okrem tohto prípadu sa nikdy nedostal cez tretie kolo.

Podobne to malo byť aj na turnaji Welsh Open v Newporte. Išlo o prvé podujatie sezóny, ktoré sa nehralo v anglickom Milton Keynes.

Pomerne neznámy hráč snookru Jordan Brown zo Severného Írska však šokoval. Na bodovanom turnaji ho nezastavili ani špičkoví súperi a podujatie dokázal vyhrať.

Vo finále zdolal fenomenálneho Ronnieho O'Sullivana po veľkej dráme 9:8. Pre porovnanie, Angličan hral už svoje 56. finále.

Ťažko sa dostával na okruh

Brown vyhral bodovaný turnaj s najvyšším predturnajovým kurzom v histórii snookru.

Vo štvrťfinále vyradil trojnásobného majstra sveta Marka Selbyho 5:4 a v semifinále naňho nemal nárok Stephen Maguire, ktorý prehral 1:6.

Severný Ír figuroval v rebríčku až na 81. mieste a stal sa najnižšie postaveným víťazom bodovaného podujatia od roku 1993. Vtedy dokázal zvíťaziť Dave Harold, ktorému patrila 93. priečka.

Jeho pozícia na okruhu pritom vôbec nebola istá. V roku 2010 sa medzi profesionálmi udržal iba rok.

Napriek tomu, že je štvornásobným amatérskym majstrom Severného Írska, naspäť sa mu vracalo veľmi ťažko. Podarilo sa mu to až v roku 2018, keď sa na okruh kvalifikoval z podujatia Q School.

Keď nepôsobil na turné, musel mať okrem hrania snookru aj zamestnanie. Ešte pred troma rokmi pracoval na benzínke.

Bol zápas od straty miestenky

Veľmi sa mu však nedarilo ani pri druhom pôsobení medzi elitou. Za dva roky sa iba dvakrát dostal do tretieho kola. Bol iba zápas od toho, aby stratil miestenku na okruhu.

Zabral však v správnom čase, a to na svetovom šampionáte, ktorý bol posledným podujatím sezóny 2019/2020.

V silnej konkurencii sa cez tri kvalifikačné kolá dostal do hlavnej súťaže, kde ho už vyradil favorizovaný Selby. Napriek tomu si vyslúžil pokračovanie medzi profesionálmi.

Formu ukázal v januári na German Masters, kde vypadol až vo štvrťfinále a naplno sa presadil práve vo Walese.

Brown: Bolo mi cťou

"Poraziť najväčšieho hráča všetkých čias vo významnom finále je neuveriteľné. Bolo mi cťou hrať proti Ronniemu," povedal po finálovom zápase 33-ročný Brown.

Stal sa len štvrtým hráčom zo Severného Írska, ktorý vyhral bodovaný turnaj. Predtým to dokázala iba trojica Alex Higgins, Dennis Taylor a jeho blízky priateľ Mark Allen.

"Som veľmi hrdý Severný Ír. Ísť v šľapajach hráčov, ktorí vyhrali turnaje predo mnou, je splneným snom," pokračoval Brown, ktorý sa v dvojročnom rebríčku posunul už na 45. miesto.

Vďaka triumfu a výhre 70-tisíc libier sa kvalifikoval na prestížny turnaj Players Championship, na ktorom hrá 16 najlepších hráčov za aktuálnu sezónu.

Podujatie prebieha už počas tohto týždňa.

Víťazovi vzdal hold aj O'Sullivan: "Užil som si každú minútu, fantasticky som sa bavil. Mám rád Jordana, je to skvelý chlap. A tiež je aj fantastický hráč. Som veľmi šťastný, že vyhral."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Nedávno pracoval na benzínke. Teraz v boji o titul šokujúco zdolal O'Sullivana