Slovenskému futbalu zvoní umieráčik. Prestaňme si už klamať (komentár)

Juraj Berzedi|28. mar 2021 o 12:40

Kto môže za zlyhania reprezentácie?

Slovenskí futbaloví reprezentanti v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2022 ešte neprehrali. Z dvoch zápasov získali dva body. A stále sú v hre o postup do Kataru.

Ak by Slováci mali dva body proti Chorvátom či Rusom, väčšina fanúšikov by žiarila spokojnosťou. Výber trénera Štefana Tarkoviča však vydoloval dva body proti Cypru a Malte.

Skôr sa hodí napísať, že Slováci štyri body stratili. Ale to by sme si klamali.

Proti podpriemernému Cypru zachránil bod skvelými zákrokmi brankár Martin Dúbravka. A proti trpaslíkovi z Malty slovenskí futbalisti prehrávali 0:2 a napokon aspoň remizovali.

Vďaka štandardným situáciám. Proti tímu, ktorý je vo svetovom rebríčku na 176. mieste si Slováci za celý zápas vypracovali jedinú gólovú príležitosť z hry. Oblúčik Michala Ďuriša.

Tieto dve remízy sa však rovnajú prehrám. Slovenská futbalová reprezentácia prežila najhoršie okamihy v ére samostatnosti.

Gólové nádielky od futbalových veľmocí sa dajú skôr tolerovať ako remízy proti súperom z futbalového suterénu. A nepomôže ani barlička, že už každý vie behať a brániť.

Treba sa pozrieť pravde do očí. Slováci zlyhali na plnej čiare. Z vyjadrení hráčov po zápase to však bolo ťažko vyčítať. Kde sú typy hráčov ako Marek Hamšík, Martin Škrtel či Ján Ďurica?

Reprezentácii chýbajú lídri na ihrisku, v kabíne, ale aj pred mikrofónom po zápase. A najmä po takomto fatálnom zlyhaní. Niekto musí prebrať zodpovednosť a odvahu.

A povedať ľuďom, čo sa stalo a že ich to mrzí. Vtedy to aj fanúšikovia skôr pochopia. Veď všetci sme len ľudia a vieme, že veci vždy nejdú podľa šablóny. 

Môžeme haniť hráčov, ktorí si neplnili taktické pokyny, nehrali uvoľnene, nedokázali svojou hernou kvalitou zdemolovať súpera.

Môžeme kritizovať trénerov, ktorí neurčili správnu taktiku, nepostavili typologicky najlepších hráčov, nezvládli vstupy do zápasu.

Áno, reprezentácii chýbali viacerí futbalisti. Už sa však netreba stále spoliehať na Hamšíka. Treba sa pozerať dopredu. Vychovávať nových lídrov.

Za toto zlyhanie nesú zodpovednosť aj ďalší ľudia, ktorí sa podieľajú na slovenskom futbale. Z domácej ligy niet koho vyberať do národného tímu. A ten, čo strelí v reprezentácii gól, sedí v klube na striedačke. Môže za to aj zbytočné vyplakávanie hráčskych agentov.

Za toto zlyhanie nesú zodpovednosť aj ďalší ľudia, ktorí sa podieľajú na slovenskom futbale. Z domácej ligy niet koho vyberať do národného tímu.

A ten, čo strelí v reprezentácii gól, sedí v klube na striedačke. Môže za to aj zbytočné vyplakávanie hráčskych agentov.

Môžu za to aj funkcionári. K tomu, čo sa deje, sú často ľahostajní a nekritickí.

Tieto dve remízy musia otvoriť mnohým oči. Prestaňme sa potľapkávať po pleci, za to, že reprezentácia postúpila na Euro 2020.

Po posledných výsledkoch a výkonoch to príde ako malý zázrak. Slovenskému futbalu zvoní umieráčik. Ak sa veci nezačnú meniť, remízy proti Cypru a Malte budú čoskoro víťazstvami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Slovenskému futbalu zvoní umieráčik. Prestaňme si už klamať (komentár)