Šatan a Ramsay oznámili záverečnú nomináciu, prekvapivo v nej chýba Buček

Samuel Buček sa nedostal do nominácie Slovenska na MS v hokeji 2019.
Samuel Buček sa nedostal do nominácie Slovenska na MS v hokeji 2019. (Autor: SITA)

Nominovať mohli 25 hráčov.

KOŠICE. Je to jedna z najhorších správ, ktorú sa hokejista môže dozvedieť. Niekoľko týždňov urputne bojuje o miesto na domácich majstrovstvách sveta a dva dni pred ich začiatkom si vypočuje nepríjemnú správu: končíš.

Obranca Mário Grman a útočníci Tomáš Marcinko a Samuel Buček sú poslednými troma slovenskými hráčmi, ktorých generálny manažér Miroslav Šatan a tréner Craig Ramsay vyradili z nominácie.

Marcinko bol pripravený na úlohu fanúšika

Obranca bratislavského Slovana Grman hral na vlaňajších majstrovstvách sveta v Kodani, kde nesklamal. Veľkú šancu mal zahrať si aj na domácom šampionáte.

Jeho účasť napokon zastavilo zranenie v prípravnom zápase proti Veľkej Británii.

"Všetci si zaslúžili ísť na šampionát. Bolo to tesné a najmä ťažké poslať niekoho domov. Museli sme to urobiť trom hráčom," vysvetľoval Šatan.

"Najľahšie to bolo na pozícii obrancu. Mário Grman má zranenie, ktoré by si vyžiadalo možno až dva týždne pauzy. Tam zasiahol osud," pokračoval Šatan.

Marcinko sa pripojil k reprezentácii už po troch dňoch od zisku českého titulu s Třincom. Klubové oslavy vymenil čoskoro za boj o nomináciu na šampionát.

"Som rád za šancu, lebo už som nemal veľké oči ohľadom reprezentácie, keďže počas sezóny som nebol na žiadnom turnaji. Ak to vyjde, bude to skvelé, ak nie, budem ďalším z fanúšikov, ktorí budú tímu držať palce,“ reagoval Marcinkov nedávnom rozhovore pre SME.

Tréner Ramsay si nechal v tíme piatich centrov. Hoci Michal Krištof s Liborom Hudáčkom neodohrali ani jeden prípravný zápas, mali by patriť k ťahúňom tímu.

Účasť si vybojoval aj technický Matúš Sukeľ a na silovú prácu si vedenie tímu nechalo dvojicu Tomáš Zigo - Dávid Buc.

"V prípade Marcinko zohralo svoju rolu aj to, že po finálovej sérii v českej lige sa nestihol dostatočne zohrať s naším tímom," vysvetlil Ramsay.

"Vyradení sú nielen dobrí hráči, ale aj dobrí ľudia," poznamenal.

Hráči, ktorí reprezentovali Slovensko na MS v hokeji 2019: fotogaléria

17.10.2019

Najväčším prekvapením je Samuel Buček

Možno najväčším prekvapením je vyradenie talentovaného útočníka Samuela Bučeka, ktorý patril k najlepším hráčom slovenskej ligy.

Bol zároveň s 39 gólmi aj jej najlepším strelcom.

Svoju kvalitu ukázal už na februárovom turnaji Kaufland Cup. Mnohí hokejoví odborníci už na konci sezóny predpokladali, že práve 20-ročný útočník Nitry nebude na šampionáte chýbať.

Po náročnej klubovej sezóne však v prípravných zápasoch reprezentácie akoby nebol vo svojej koži. Jeho šikovné ruky nebolo toľko vidieť.

Možno aj preto, že ho tréneri často nasadzovali až do tretej a štvrtej formácie, v ktorých sa necítil komfortne.

Z pätice mladíkov, ktorí bojovali o šampionát, sa naň nedostal ako jediný.

Na turnaji sa predstaví 19-ročný Adam Liška, dvadsaťročný Martin Fehérváry, Marián Studenič i o rok starší Erik Černák.

Najstarším hráčom Slovákov bude 39-ročný Ladislav Nagy, ktorý po turnaji skončí s aktívnou hokejovou kariérou.

Peter Cehlárik nepríde

Do tímu zrejme už nepribudne žiadny iný hráč.

"Príchod Tomáša Jurča by nás potešil. Bol s nami vlani, veľmi dobre spolupracoval s Michalom Krištofom a Ladislavom Nagyom. Jeho tím však v AHL vyhráva v sérii 3:0 a vyzerá to teda tak, že zrejme nebude k dispozícii," vysvetľoval generálny manažér.

Zo zámoria prišla aj ďalšia negatívna správa.

"Komunikoval som s generálnym manažérom tímu Boston Bruins o Petrovi Cehlárikovi. Držia si ho ako rezervu pre prvý tím, preto nás neposilní ani on," dodal Šatan.

Šatan ešte presnú zostavu nepozná

V 25-člennej nominácii sú aj Libor Hudáček a Michal Krištof, ktorí do záverečných prípravných duelov nezasiahli.

"Hudáček hral finále českej a Krištof finále fínskej ligy. Zatiaľ sme nemali šancu ich zapracovať do tímu. Hudáček bol v posledných dňoch na antibiotikách, ale tréneri v neho majú dôveru," vravel Šatan.

Je však možné, že v piatok proti USA (zápas sa začína o 20:15) ešte nenastúpi.

"V najbližšom možnom termíne by mal nastúpiť. Možno to nebude prvý zápas, musíme počkať ešte dva dni, ako sa situácia vyvinie," pokračoval generálny manažér o Hudáčkovi.

"Ešte sme nehrali v ideálnej zostave. Lunter mal mierne zdravotné ťažkosti, ktoré ho vyradili zo zápasov. Tú ešte nepoznáme," dodal Šatan.

Zároveň padla aj definitíva ohľadne dresov, v ktorých budú Slováci na šampionáte hrať. Na ich prednej strane bude štátny znak.

Slovensko - záverečná nominácia na MS v hokeji 2019

Brankári:

Obrancovia:

Útočníci:

MS v hokeji 2019 sa konajú na Slovensku v štadiónoch v Bratislave a Košiciach 10. až 26. mája 2019.
MS v hokeji 2019 sa konajú na Slovensku v štadiónoch v Bratislave a Košiciach 10. až 26. mája 2019. (Autor: SME - Miro Mezei)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Šatan a Ramsay oznámili záverečnú nomináciu, prekvapivo v nej chýba Buček