Slovenky po prehre plakali. Chýbalo nám šťastie, vraví Lipták

Viktória Kužmová.
Viktória Kužmová. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|2. nov 2021 o 07:25

Slovenské tenistky v Pohári Billie Jean Kingovej nestačili na Španielsko.

PRAHA. Slovenský kapitán Matej Lipták zrejme mnohých prekvapil.

Keď na tlačovej konferencii pred začiatkom Pohára Billie Jean Kingovej hovoril, že je rozhodnutý, koho pošle na kurt, mohlo sa zdať, že nijak neprekvapí a na dvojhry nominuje tímovú jednotku a dvojku.

Teda Annu Karolínu Schmiedlovú a Kristínu Kučovú.

O to väčším prekvapením bolo, keď zverejnil nomináciu a v nej svietilo do súboja tímových dvojok meno Viktórie Kužmovej. Aktuálne až štvrtej najlepšej Slovenky.

Tak trochu sa to zdalo ako rozhodnutie navzdory rebríčkovému postaveniu i forme z aktuálnej sezóny. Nakoniec z toho bol skvelý taktický ťah. 

Správny výber

Kužmová nečakane zdolala skúsenú niekdajšiu členku top 10 Carlu Suarezovú Navarrovú. Tá je síce momentálne až v štvrtej stovke rebríčka WTA a ohlásila koniec kariéry, ale na kurte bolo zjavné, že kvalita jej stále nechýba.

"Asi každý očakával, že bude hrať niekto iný," priznal po stretnutí Lipták.

"Samozrejme, mal som dilemu, koho dám hrať. Zvolil som alternatívu s Viki, lebo Fed Cup (dnes Pohár Billie Jean Kingovej, pozn.) je pre ňu srdcovka a dokáže predviesť výkony, ktoré sú nadštandardné oproti tomu, čo predvádza na okruhu," dodal.

Slovensko tak po prvej dvojhre išlo do vedenia 1:0. Zdalo sa, že sa otvára cesta k nečakanej a dôležitej výhre.

Chýba rozdielový úder

Do súboja tímových jednotiek išla v lepšej pozícii Anna Karolína Schmiedlová. Proti vyššie postavenej Sare Sorribesovej Tormovej (37. hráčka rebríčka WTA, pozn.) síce prehrala prvý set, ale potom vybojovala druhý.

Zápas sa pritom neuveriteľne predlžoval. Každý set trval takmer hodinu.

Obe hráčky sú na dlhé stretnutia zvyknuté. Sorribesová Tormová snáď nemá limity. Na sociálnych sieťach pravidelne kolujú porovnania, koľko času trávi na kurte.

"Vyzerá, že by zvládla aj päťsetový zápas," poznamenal komentátor RTVS.

Záver stretnutia lepšie vyšiel práve Španielke. Schmiedlová tak potvrdila, že táto súperka rozhodne nepatrí k jej obľúbeným. Má s ňou bilanciu už 0:3.

"Mrzí ma to, ale očakávala som, že ak ju chcem poraziť, musím ísť na úplne dno síl. Veľmi dobre ju poznám, je to s ňou veľmi ťažké. Nemám takú agresívnu hru a ani finálny úder, ktorý by mi pomohol," hovorila po zápase sklamaná Schmiedlová.

"Nemám si až tak čo vyčítať, ale určite ma to bude mrzieť, bol to dôležitý zápas," dodala košická rodáčka.

S hodnotením súhlasil aj kapitán Matej Lipták. Aj podľa neho by zápas zlomilo, ak by Schmiedlová mala jeden výrazne silný úder. "Ak by Kaja mala jeden úder navyše, mohol to byť ten rozdielový," poznamenal.

Zmeny v zostave

Veľké nádeje sa tak upierali na štvorhru. Slovensko nastúpilo v očakávanej zostave s Viktóriou Kužmovou a Terezou Mihalíkovou. Nikto ďalší, kto by štvorhru pravidelne hrával, v slovenskom tíme ani nie je.

Prekvapenie však prišlo zo španielskej strany. Dalo sa čakať, že dvojica Nuria Parrizasová-Diazová a Rebeka Masárová reálne na kurt nenastúpi. No, že príde hrať duo, ktoré tesne pred tým odohralo zápasy dvojhry, sa tiež nezdalo reálne.

Sorribesová Tormová, ktorú tri hodiny preháňala po kurte Schmiedlová, nastúpila po polhodinovej prestávke aj na štvorhru. Po jej boku hrala Suarezová Navarrová.

Slovenky začali skvele. Vyhrali prvý set. Druhý im však nevyšiel. Rozhodoval tak supertajbrejk do desať bodov. Španielky viedli už 9:3, keď ešte Slovenky vykresali nádej na obrat. Postupne znížili na 7:9. Ďalší bod však už nepridali. Prehrali.

Hráčky plakali

Ťažko to znášala najmä Mihalíková. Išlo pre ňu o premiéru v reprezentačnom stretnutí za nerozhodnutého stavu. Doposiaľ nastúpila vo Fed Cupe na dve štvorhry, vždy však za nezvratného stavu. Teraz to bolo v situácii, keď išlo o všetko.

"Bol to veľmi ťažký zápas, veľmi smutná prehra... ja to dnes nedokážem..." hovorila na tlačovej konferencii Mihalíková a sklonila hlavu.

V očiach mala slzy. "To je v pohode," utešila ju skúsenejšia spoluhráčka Viktória Kužmová a pohotovo sa chytila mikrofónu.

"Bol to ťažký zápas, obe sme veľmi smutné. Aj preto, že sme veľmi bojovali. Rozhodlo zopár lôpt," doplnila Kužmová.

Obe tenistky plakali. Nik z prítomných novinárov sa už nič ďalšie nepýtal. Zopár viet, ktoré povedali, dokreslili, ako ťažko nesú prehru.

Na tlačovej konferencii zostal iba kapitán Matej Lipták.

"Baby zhrnuli, čo sa vlastne stalo. Sme smutní. Boli šance, mohli sme vyhrať. Nerád sa vyhováram, nie som ten typ, ale myslím, že nám neprialo športové šťastie. Možno keby zopár lôpt dopadlo inak," povedal.

"Nechcem sa však na to vyhovárať," zdôraznil opäť. "Cítili sme, že môžeme vyhrať," uzavrel.

Možno zmení zostavu

Šance Slovenska napriek prehre nie sú stratené. Zo skupiny postúpia iba víťazky. Dôležité preto bude pre Slovenky zdolať v utorok hráčky USA. Vo formáte troch tímov v skupine sa môže stať, že každá krajina bude mať po jednej výhre.

V takom prípade by rozhodoval aj počet vyhraných zápasov, setov či dokonca gemov. Keďže Slovenky hrali tesné súboje, z tohto pohľadu nie sú v beznádejnej situácii.

Kapitán Lipták priznal, že o zostave sa rozhodne po rozhovoroch s hráčkami. "Viktória bola uzrozumená s tým, že možno bude hrať štyri zápasy za dva dni," naznačil.

Kužmová je jasnou slovenskou jednotkou vo štvorhre, jej neúčasť v nej by bola veľkým prekvapením. Vo dvojhre sa však ponúka viacero možností.

Kristína Kučová zo zápasov na okruhu dobre pozná Američanky. V tejto sezóne hrala so všetkými troma najlepšími z výberu. So Shelby Rogersovou aj Danielle Collinsovou prehrala. Zdolala iba Sloane Stephensovú.

Rebecca Šramková je zas v rebríčku takmer hneď vedľa Kužmovej. Kapitán preto môže siahnuť po viacerých menách. Minimálny priestor na voľbu má iba pri štvorhre.

Šramková v nej patrí až do piatej stovky, Schmiedlová do siedmej, Kučová v nej ani nemá postavenie v rebríčku.

"Bude to ešte kvalitnejší súper ako dnes, to ale, samozrejme, neznamená, že nemôžeme vyhrať," povedal Matej Lipták.

Slovensko bude hrať proti USA od 17.00. Nominácie musia kapitáni nahlásiť hodinu pred stretnutím.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Slovenky po prehre plakali. Chýbalo nám šťastie, vraví Lipták