Lipták bol v šoku. Slovenky sa môžu meno súperky dozvedieť tesne pred duelom

Radosť slovenských tenistiek po postupe na finálový turnaj Pohára Billie Jean Kingovej.
Radosť slovenských tenistiek po postupe na finálový turnaj Pohára Billie Jean Kingovej. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|31. okt 2021 o 17:55

Slovenské tenistky začínajú v Pohári Billie Jean Kingovej už v pondelok.

PRAHA. Slovenky môžu na turnaji pre dvanásť najlepších tenisových tímov sveta iba prekvapiť. Štartovať budú v najsilnejšej možnej zostave.

V Prahe sa v pondelok začne finále Pohára Billie Jean Kingovej, donedávna známeho ako Fed Cup.

Slovensko bude hrať v skupine proti tenistkám USA a Španielska. Hoci ani jeden z tímov neprichádza v najsilnejšom možnom zložení, oba tímy sú papierovo silnejšie ako Slovenky.

"Tímové súťaže sú vždy trocha iné. Dôležitá je najmä atmosféra v tíme a tá je u nás skvelá," poznamenala k papierovým predpokladom Viktória Kužmová, najlepšia slovenská deblistka.

"Nemáme čo stratiť, môžeme byť rady, že sme sa sem vôbec dostali. Sme za to vďační," dodala Anna Karolína Schmiedlová, slovenská jednotka vo dvojhre.

Oslabené, no predsa silné

Slovenský tím chválil podmienky v pražskej O2 Aréne, Schmiedlovú prostredie nadchlo, nikdy predtým tam nebola. No v slovenskom tíme sa zhodli, že s tréningami museli mať trochu naponáhlo.

"Trochu bol problém s časovým priestorom. Je tu veľa tímov, musíme sa niekde zmestiť," povedal kapitán Matej Lipták.

"Tréningy sme mali dosť neskoro, ale mali sme čas zahrať si aj na veľkých kurtoch," doplnila Anna Karolína Schmiedlová.

Slovensko najskôr budú v pondelok čakať tenistky Španielska. To je výrazne oslabené o Garbine Muguruovú a Paulu Badosovú, ktoré neprišli. Jednotkou bude národná trojka Sara Sorribesová Tormová, 37. vo svetovom rebríčku.

"Španielky sú silné, hoci sú oslabené o prvé dve hráčky, ktoré sa dostali na Turnaj majsteriek, je to pre nás mierna výhoda," povedal kapitán Matej Lipták.

V utorok sa Slovenky stretnú s Američankami. "Tie tu budú chcieť celkovo vyhrať," hovoril o americkom tíme kapitán.

Ani Američanky neprídu v najsilnejšej zostave. Jednotkou bude až národná päťka, 31. hráčka sveta Danielle Collinsová. V tíme je aj grandslamová víťazka Sloane Stephensová.

Nevedia, s kým budú hrať

Pre slovenskú jednotku Annu Karolínu Schmiedlovú bude mať zaujímavý príbeh najmä duel so Španielskom. V roku 2012 proti Španielsku debutovala vo Fed Cupe. Mala vtedy sedemnásť rokov. Nastúpila za rozhodnutého stavu v prospech Slovenska do štvorhry po boku Magdalény Rybárikovej.

Dnes je jedinou pamätníčkou tohto duelu, ktorá cestuje aj do Prahy. "Keď som hrala proti Španielsku pred deviatimi rokmi, bola som v úplne inej pozícii ako dnes. Bola som ešte veľmi mladá a pozerala som sa na vtedy naše najlepšie hráčky," spomínala Schmiedlová.

Špecialitou nového formátu turnaja je, že do poslednej chvíle sa nevie, kto vlastne na zápasy nastúpi. Platí pravidlo, že nominácia sa musí nahlásiť hodinu pred zápasom.

"Bol som trochu v šoku, keď som zistil, že menoslov sa nahlasuje hodinu pred zápasom. Ale pri tomto formáte sa to asi inak nedá," povedal kapitán Matej Lipták.

Dá sa však povedať, že hráčky za istých okolností môžu zistiť meno súperky až tesne pred vstupom na kurt. Existuje totiž alternatíva, že sa nominácia zmení pätnásť minút pred stretnutím. To vytvára priestor aj pre prípadné taktizovanie.

"Nemyslím si, že by s týmto niekto kalkuloval, ale je to tak," zhodnotil Lipták.

Konečnú nomináciu prezradiť nechcel. "Na 90 percent som už rozhodnutý, kto bude zajtra hrať. Ešte je tu taká drobnosť, nad ktorou uvažujem, ale som rozhodnutý," povedal Lipták.

Slovensko čaká v pondelok tím Španielska a v utorok USA. Oba duely sa začnú o 17. hodine.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Lipták bol v šoku. Slovenky sa môžu meno súperky dozvedieť tesne pred duelom