Slovenskí europoslanci vyzývajú na diplomatický bojkot olympiády

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. dec 2021 o 17:05

Iniciatívu predtým podporili aj USA, Kanada, Austrália, Litva či Veľká Británia.

BRATISLAVA. Slovenskí europoslanci Peter Pollák, Martin Šimečka, Michal Wiezik, Martin Hojsík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Vladimír Bilčík a Miriam Lexmannová podpísali výzvu predsedom európskych inštitúcií aj trom slovenským najvyšším ústavným činiteľom na diplomatický bojkot zimných olympijských hier (ZOH) v čínskom Pekingu.

K takému kroku sa v ostatných dňoch odhodlali USA, Austrália, Litva či Veľká Británia, najnovšie aj Kanada.

"Vyzývame na solidaritu s obeťami prenasledovania, na obhajobu ľudskej dôstojnosti a obranu hodnôt, na ktorých sú olympijské hry založené," uvádza sa vo vyhlásení.

V tlačovej správe europoslankyne Miriam Lexmannová upozorňuje, že z rastúceho počtu dôveryhodných právnych zistení jasne vyplýva, že v regióne Sin-ťiang, v ktorom Čínska ľudová republika prenasleduje a vedie brutálnu kampaň proti Ujgurom a iným menšinovým skupinám, dochádza ku genocíde a zločinom proti ľudskosti.

"Svet si viac nemôže dovoliť zatvárať oči pred bezprecedentným porušovaním ľudských práv náboženských a etnických menšín Čínskou komunistickou stranou," uviedla Lexmannová.

V tlačovej správe tiež doplnila, že dokumenty Sin-ťiang Papers priniesli dôkazy o tom, že v riadení represívnej politiky v regióne Sin-ťiang zohráva úlohu sám prezident Si Ťin-pching či ďalší vysokí predstavitelia Čínskej ľudovej republiky, ktorá medzitým pokračuje v zásahoch proti hongkonskému prodemokratickému hnutiu a prenasleduje Tibeťanov či iné náboženské a etnické menšiny.

ZOH v čínskom Pekingu sa uskutočnia od 4. do 20. februára 2022.

"Olympijské hry ako vrchol oslavy športu prirodzene nemôžu byť obeťou politiky. Vo svetle takto závažného porušovania ľudských práv však považujeme za nevyhnutné obrátiť sa s naliehavou žiadosťou o bojkot hier na vrcholových politických predstaviteľov.

Vzhľadom na pretrvávajúcu neakceptovateľnú ľudskoprávnu situáciu sme presvedčení, že ZOH v Pekingu sa nemôžu uskutočniť bez toho, aby sme dali svoj nesúhlas s týmto dianím jasne najavo," uviedla v tlačovej správe Lexmannová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slovenskí europoslanci vyzývajú na diplomatický bojkot olympiády