Slovensko si opäť zahrá na olympiáde, postup spečatil Hudáček

Radosť hokejistov Slovenska po strelenom góle.
Radosť hokejistov Slovenska po strelenom góle. (Autor: TASR)
Sportnet|29. aug 2021 o 19:54

Slovensko dnes zdolalo Bielorusko v olympijskej hokejovej kvalifikácii na ZOH 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Hokejová kvalifikácia na ZOH 2022

Slovensko - Bielorusko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Góly: 5. Cehlárik (Hrivík), 58. Hudáček (Studenič) - 22. Šarangovič.

Rozhodovali: Öhlund (Švéd.), Tscherrig (Švaj.) – Ondráček (ČR), Zunde (Lot.), vylúčení: 8:7 na 2 min, navyše Sapego 5+DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 7105 divákov

Slovensko: Konrád – Marinčin, Jaroš, Čerešňák, Gernát, Grman, Kňažko, Nemec, Ďaloga – Jurčo, Hrivík, Cehlárik – Lantoši, Ružička, Pospíšil – Daňo, Studenič, Hudáček – Gríger, Roman, Slafkovský

Bielorusko: Taylor – Bailen, Sapego, Solovjov, Lisovec, Gotovec, Koljačonok, Korobov, Jerjomenko – Šarangovič, Komarov, Stas – Platt, Pare, Prince – Protas, Kodola, Bujnickij – Demkov, Pavlovič, Usov

BRATISLAVA. Slovenskí hokejoví reprezentanti postúpili na ZOH 2022, ktoré bude hostiť čínsky Peking. Na kvalifikačnom turnaji v Bratislave zvládli aj tretí zápas a vybojovali si jedinú postupovú miestenku. 

V nedeľňajšom zápase zdolali Bielorusko 2:1, keď sa o slovenské góly postarali v piatej minúte Peter Cehlárik a v 58. minúte trafil prázdnu bránu Libor Hudáček.

Pre slovenských hokejistov to bude šiesta účasť na ZOH, predtým na hrách štartovali v roku 1994 v Lillehammeri, v Turíne 2006, vo Vancouveri 2010, v roku 2014 v Soči a pred tromi rokmi v Pjongčangu.

Priebeh zápasu Slovensko - Bielorusko 

I. tretina:

Aktivita Slovákov od úvodu zápasu zamestnávala obranu súpera, pomohla k tomu aj skorá presilovka. Veľkú šancu v nej mal Hudáček a po ňom aj Jaroš s Pospíšilom. Taylor si pripísal prvé dôležité zákroky.

Po návrate vylúčeného Bielorusa na ľad fauloval Slafkovského obranca Sapego a dostal päťminútový trest a do konca zápasu. Oslabenie súpera využili Slováci už po 33 sekundách, presne namieril Cehlárik - 1:0.

Na ľade potom pribudlo nervozity, z čoho pramenili vylúčenia. V 15. minúte utiekol po ľavom krídle obranca Ďaloga, ale v dobrej pozícii trafil len do brankára. Rovnako dopadol aj Pospíšil o minútu neskôr.

II. tretina:

Bielorusi vyrovnali v úvode druhého dejstva. Šarangovič sa výborne zorientoval v skrumáži pred bránkou a poslal puk do siete popod Konrádovo telo. Potom sa opäť vylučovalo, Konrád sa zapotil pri pokuse Platta.

Hokejisti Bieloruska boli od polovice zápasu o niečo aktívnejší, no veľkú šancu mali Slováci, konkrétne Pospíšil. Korčuľoval sám na brankára, zakončil tvrdo strelou, ale Taylor zneškodnil aj ďalšiu jeho príležitosť. 

Ďalšiu šancu mal Lantoši, ale puk dostal tesne pred brankárom a nemal už čas na lepšie zakončenie. Nepochodil ani Hudáček, ktorý dostal puk na vrchol kruhov.

Libor Hudáček (vľavo) sa teší po strelení víťazného gólu.
Libor Hudáček (vľavo) sa teší po strelení víťazného gólu. (Autor: TASR)

III. tretina:

V tretej tretine hrali najskôr presilovku Bielorusi po vylúčení Studeniča, najťažší zákrok vytiahol Konrád po strele Šarangoviča. Slováci sa dostali do vážnejšej šance v 49. minúte, po závare v útočnom pásme zakončil Lantoši vedľa.

S pribúdajúcimi minútami sa čakalo viac ofenzívneho úsilia od Bielorusov, po Lantošiho chybe nevyužil šancu Platt. Hostia museli na postup zvíťaziť a v závere zápasu vsadili všetko na jednu kartu.

Odvolali brankára dve a pol minúty pred koncom a Hudáček nemal problém trafiť. Jeho gól poslal Slovákov definitívne na zimné olympijské hry. 

Hlasy po zápase:

/zdroj: RTVS a TASR/

Libor Hudáček, autor víťazného gólu: "Užívame si to. Bola super atmosféra na domácom ľade a sme radi, že sme to dotiahli do postupového konca. Bielorusi búšili, my sme hrali umne a ustrážili si to vďaka Konrádovi. Tlak počas zápasu bol veľký. Vydali sme zo seba všetko a sme radi, že to dopadlo ako to dopadlo."

Marek Hrivík, kapitán SR: "Naša hra bola lepšia od zápasu k zápasu. Ako tím vieme hrať, dokázali sme to. Opäť sa takto môžeme zísť pred olympiádou a môžeme uspieť."

Peter Cehlárik, útočník SR: "Stretli sme sa v rýchlosti, bolo ťažké sa dať dokopy za taký krátky čas. Ale boli sme pripravení od prvého zápasu. Nebolo to jednoduché, ale zvládli sme to."

Nick Bailen, obranca Bieloruska: "Bol to nielen najťažší zápas na turnaji, ale pre mňa osobne možno aj v kariére. Veľmi som túžil ísť na ZOH. Ale Slováci majú dobrý tím a my sme napriek veľkej snahe neboli úspešní."

Tabuľka - skupina D

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovensko si opäť zahrá na olympiáde, postup spečatil Hudáček