Slovenskí kickboxeri získali na rekordnom šampionáte 23 medailí

TASR|15. sep 2012 o 20:46

Slováci získali dve zlaté, deväť strieborných a 12 bronzových medailí.

BRATISLAVA. Slovenskí kickboxeri získali na WAKO Majstrovstvách sveta juniorov a kadetov v Bratislave (11.-15. septembra) celkovo 23 medailí a prekonali tak smelé očakávania domácich organizátorov. Šampionát v HANT Aréne privítal rekordných 2200 účastníkov z 50 krajín sveta.

V priamych súbojoch si to na šiestich tatami a v dvoch ringoch rozdali mladší kadeti a kadetky v semi contacte, starší kadeti a kadetky v semi a light contacte a juniori, juniorky v semi, light contacte a kick lighte (tatami športy) a v ringu vo full contacte, low kicku a podľa pravidiel K-1 (v ringu).

Organizátorská spokojnosť

Usporiadateľskú krajinu reprezentovalo 68 pretekárov, ktorí získali dve zlaté, deväť strieborných a 12 bronzových medailí.

Prezident Slovenského zväzu kickboxu a šéf organizačného výboru Peter Onuščák pred šampionátom dúfal v zisk podobného počtu medailí a po zreálnení cieľov preto netajil spokojnosť.

"Postavili sme rekordnú reprezentáciu čo do počtu. Je to pochopiteľné, na domácej pôde sme si mohli dovoliť širší výber než s akým chodíme do zahraničia. Pred šampionátom som hovoril o smelých cieľoch a som šťastný, že chlapci a dievčatá očakávania ešte predstihli. Možno mohlo byť viac zlatých medailí, ale aj tak ide o výborný výsledok, pre mnohých to bol prvý veľký turnaj," uviedol.

Slovákom možno prisúdia aj ME či MS

Šampionát pod hlavičkou organizácie WAKO, ktorému dominovali reprezentanti Ruska, sa skončil úspechom aj z organizačného hľadiska.

Slováci mali na usporiadanie podujatia iba pol roka a hladký priebeh, okorenený množstvom slovenských medailí, preto naplnil Onuščáka dvojnásobnou spokojnosťou.

"Rekordná účasť svedčí o postavení samotnej organizácie WAKO. Je pevne zakotvená v štruktúrach SportAccordu, Medzinárodného olympijského výboru a má tiež zmluvu so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA). Počet a kvalita jednotlivých výprav hovorí o tom, že WAKO jednoducho dáva tvár kickboxu. Jeho prezident vyslovil s organizáciou podujatia spokojnosť, pričom kvitoval skutočnosť, že keď sa aj objavila nejaká chybička, dokázali sme ju promptne vyriešiť," povedal.

Na základe úspechu juniorsko-kadetského šampionátu je pravdepodobné, že WAKO dá v budúcnosti dôveru slovenským organizátorom aj v prípade seniorských ME, či MS.

"Hostenie veľkých ME či MS je reálne v horizonte troch či štyroch rokov. Možno to však príde aj skôr, keď sa opäť niečo niekde udeje a ponúknu nám možnosť usporiadania šampionátu v princípe na poslednú chvíľu, ako tomu bolo aj v tomto prípade," uzavrel Onuščák pre TASR.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slovenskí kickboxeri získali na rekordnom šampionáte 23 medailí