Zápasy futbalovej reprezentácie si podelia dve stanice. RTVS a Sport1

Róbert Mak sa teší z gólu.
Róbert Mak sa teší z gólu. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|15. nov 2021 o 16:01

Reprezentačný futbal na RTVS zostane, ale nie všetky zápasy.

BRATISLAVA. Zápasy futbalovej reprezentácie predsa len bude vysielať v nasledujúcich rokoch aj RTVS. 

Lenže nebude jediný majiteľ práv.

Potvrdila to v pondelok v tlačovej správe: "RTVS získala licenčné práva na kvalifikačné zápasy majstrovstiev Európy, majstrovstiev sveta aj Ligy národov. Slovenská futbalová reprezentácia tak bude šesť rokov súčasťou športového vysielania verejnoprávnej televízie."

Pravdu majú obaja

Pôvodne takmer identickú správu zverejnila v piatok spoločnosť AMC, ktorá prevádzkuje kanály Sport1 a Sport2. Informovala, že získala „exkluzívne práva na 30 zápasov slovenskej reprezentácie" na rovnaké medzinárodné súťaže. 

Riaditeľ Sekcie športu RTVS Matej Hajko v piatok pre Sportnet vravel, že predaj práv nie je uzavretý, a nemá sa preto k čomu vyjadriť. Doplnil, že je viazaný mlčanlivosťou. 

V pondelok už bolo všetko uzavreté. Kto má teda pravdu?

Obe televízie. Zápasy futbalistov si podelia.

AMC informovalo, že odvysiela 30 zápasov, RTVS by mala mať práva na približne rovnaký počet. Televízia to však nevedela špecifikovať aj vzhľadom na to, že nie je možné dopredu vedieť koľko zápasov odohrajú futbalisti v konkrétnom roku.

Priemerne však národný tím odohrá za kalendárny rok 10 zápasov. Za šesť rokov by to malo byť okolo 60 stretnutí.

Program určí RTVS

Dôležitým rozdielom medzi RTVS a AMC je, že Slovenská televízia má právo prvého výberu zápasov. Teda ona si vyberie, ktoré reprezentačné duely odvysiela, a ktoré pripadnú konkurenčnej stanici.

Práva sa netýkajú samotných šampionátov, ale iba kvalifikácie na svetový a európsky šampionát a zápasov Ligy národov. O tom, kto bude vysielať svetový šampionát 2026 sa zatiaľ nerozhodlo.

Vysielacie práva zo športových podujatí v posledných rokoch sú stále atraktívnejšie pre súkromné stanice a cenu za práva tlačia veľmi vysoko. RTVS im nedokáže konkurovať.

„To je realita, trh je voľný a je logické, že sa hráči rozhodnú „zaútočiť“ práve na takéto podujatia,“ komentoval predaj práv Matej Hajko pre Denník N

"Futbal je absolútne špecifický, myslím si, že o pár rokov ho budú vysielať už len operátori, veď s Premier League to tak je už teraz. Sú to také neuveriteľné peniaze, že tam už nie je priestor pre verejnoprávneho vysielateľa, možno s výnimkou dvoch krajín. Cena išla hore v tisícoch percent," vysvetľoval Hajko.

RTVS aktuálne vlastní práva na 13 pretekov Svetového pohára v alpskom lyžovaní, na olympijské hry v Pekingu 2022 a v Paríži 2024, , tenisové turnaje ATP a WTA, Svetové poháre v biatlone, zápasy slovenských mužstiev v Lige majstrov, v Európskej lige UEFA a v Európskej konferenčnej lige, domácu hokejovú ligu a časť zápasov futbalovej reprezentácie v rokoch 2022 - 2028.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Zápasy futbalovej reprezentácie si podelia dve stanice. RTVS a Sport1