Slovenská 21-ka si zahrá s Portugalskom, pôjdu aj do rizika

Ákos Szarka nahradil v kádri Róberta Maka.
Ákos Szarka nahradil v kádri Róberta Maka. (Autor: TASR)
TASR|8. aug 2011 o 11:26

Sila súpera vzbudzuje rešpekt. Slováci pôjdu do zápasu ako outsideri, čo môže byť ich výhodou.

BRATISLAVA. Slovenských futbalistov do 21 rokov čaká v utorok 9. augusta o 17.00 SELČ v Lisabone kvalitná previerka v prípravnom meraní síl s domácim Portugalskom. Pre výber trénera Ivana Galáda bude slúžiť ako generálka na dôležitý jesenný súboj kvalifikácie ME 2013, ktorý mladí Slováci odohrajú 6. septembra v Kazachstane.

Reprezentačný kouč SR sa musel vyrovnať so stratou dvoch dôležitých hráčov svojho tímu - zranení sú kapitán Filip Kiss z Cardiffu City a aj Róbert Mak z 1. FC Norimberg, ktorý mal byť jeho nástupcom s "céčkom" na rukáve. V kádri ho nahradil vysoký útočník Ákos Szarka zo Slovana Bratislava.

Šancu premiérovo zasiahnuť do zápasu v drese dvadsaťjednotky majú hneď dvaja nováčikovia - Milan Ferenčík z Ostravy a Peter Mazáň z AS Trenčín.

"Mali sme viacero alternatív, s akým súperom budeme hrať v tomto asociačnom termíne, ale našou podmienkou bolo, aby to bolo mužstvo z prvého koša. Portugalsko je veľmi silný tím, o čom svedčí aj úspešné účinkovanie jeho dvadsiatky na svetovom šampionáte v Kolumbii. V jeho kádri je brankár z Lyonu, ale aj hráči zo Sportingu Lisabon a FC Porto. Dobre sme si naštudovali hru nášho najbližšieho súpera, máme k dispozícii obrazový materiál z troch jeho prípravných zápasov, v ktorých zdolali Nemecko 4:2, Rakúsko 2:0 a Švédsko 3:1. Hráčom sprostredkujeme šoty z ich hry. Verím, že si dobre zahráme a budeme sa úspešne biť o výsledok," povedal Galád.

Sila súpera vzbudzuje rešpekt. Slováci pôjdu do zápasu ako outsideri, čo môže byť ich výhodou.

"Pôjdeme možno aj do rizika, aby si to chlapci s nimi rozdali. Chceme dať hráčom voľnosť a pokúsime sa použiť herný koncept, ktorý by mohol platiť na netradičné rozostavenie Portugalčanov. Tí hrajú v systéme 3-4-3, s vysokým pressingom. Napríklad Nemci dostali rýchle dva góly, lebo na vlastnej polovici dlho rozohrávali loptu. My nechceme len brániť, aby sme vysoko neprehrali, to by nebolo správne," dodal Galád, ktorého tím vstúpil do nového kvalifikačného cyklu výhrou 2:0 nad Lotyšskom v Zlatých Moravciach.

Druhý z ôsmich krokov čaká na jeho tím v ďalekom Kazachstane. "Verím, že ak budú hráči zdraví a v dobrej športovej forme, môžeme vybudovať silný tím. Vieme však, že kvalifikácia ME hráčov do 21 rokov je najťažšia, lebo aj víťazi skupín ešte musia zvládnuť baráž. Zápas s Kazachstanom je ešte ďaleko, preto by som duel s Portugalskom nebral ako generálku."

Nominácia SR 21 na prípravný zápas v Portugalsku (9. augusta, Lisabon, 17.00 SELČ; pozn. - v Portugalsku je +1 h):

brankári: Matej Rakovan (MFK Liptovský Mikuláš), Pavol Bajza (MFK Dubnica)

obrancovia: Matúš Čonka (MFK Košice), Róbert Pillár (FK Senica), Marián Kolmokov (FC Nitra), Lukáš Pauschek, Kristián Kolčák (obaja Slovan Bratislava), Lukáš Štetina (Metalist Charkov)

stredopoliari: Ján Greguš (Baník Ostrava), Juraj Vavrík (MFK Dubnica), Róbert Valenta (Sparta Praha), Samuel Štefánik (AS Trenčín), Marek Hlinka (Dukla Banská Bystrica), Milan Ferenčík (Baník Ostrava)

útočníci: Milan Lalkovič (Chelsea Londýn), Arnold Šimonek (FC Nitra), Peter Mazáň (AS Trenčín), Ákos Szarka (Slovan Bratislava)

Nachádzate sa tu:
Domov