Slovanisti prehrali s Ajaxom aj v odvete

Zľava v popredí: Martin Dobrotka (ŠK Slovan Bratislava) a Luis Suarez (Ajax Amsterdam) počas zápasu Európskej ligy UEFA.
Zľava v popredí: Martin Dobrotka (ŠK Slovan Bratislava) a Luis Suarez (Ajax Amsterdam) počas zápasu Európskej ligy UEFA. (Autor: SITA)
TASR|27. aug 2009 o 20:21

Futbalisti Slovana Bratislava prehrali vo štvrtkovom odvetnom zápase play off Európskej ligy s Ajaxom Amsterdam 1:2.

BRATISLVA. Futbalisti Slovana Bratislava prehrali vo štvrtkovom odvetnom zápase play off Európskej ligy 2009/2010 s Ajaxom Amsterdam 1:2.

V súťaži končia, keďže aj v prvom zápase v Amsterdame prehrali vysoko 0:5. Súper Slovana postúpil do skupinovej fázy európskeho pohára číslo dva.

Premiéru na lavičke slovenského majstra si odkrútil nový hlavný tréner Michal Hipp a nezačala sa pre neho šťastne, keď od 30. minúty hostia viedli gólom Siema de Jonga. Krátko pred koncom prvého polčasu vyrovnal Jakub Sylvestr, ale v 84. minúte striedajúci Kennedy Bakircioglu z priameho kopu strelil víťazný gól Ajaxu.

Slovan Bratislava - Ajax Amsterdam 1:2 (1:1)

Góly: 45.+1 Sylvestr - 30. de Jong, 84. Bakircioglu. Rozhodcovia: Kapitanis - Xanthou, Soteriou (všetci Cyp.), ŽK: Botelho, Božič, Bagayoko - Enoh, Vertonghen, 6880 divákov. Prvý zápas: 0:5, do skupinovej fázy postúpil Ajax.

Slovan: Putnocký - Bagayoko, Dobrotka, Dosoudil, Petráš (60. Simao) - Sylvestr, Božič, Saláta, Slovák (46. Serrano) - Halenár, Botelho (75. Masaryk).

Ajax: Stekelenburg - van der Wiel, Wielaert, Vertonghen, Atouba (75. de Zeeuw) - Donald - Enoh (60. Bakircioglu), de Jong, Emanuelson - Suarez (46. Sulejmani), Cvitanic.

Prví pohrozili hostia, keď Suarez na kraji šestnástky vypálil tesne vedľa žrde. Vzápätí Botelho vyprášil rukavice Stekelenburga, ale inak sa na Tehelnom poli hral futbal v prechádzkovom tempe.

Slovan sa však postupne dostal do prevádzkovej teploty a začal viac útočiť. V 15. minúte Slovák nabil Halenárovi, jeho jedovatú strelu vyrazil brankár Ajaxu pred Salátu, ktorý však v dobrej pozícii reagoval ťažkopádne a jeho slabý pokus nemal nárok na úspech.

Ajax kontroloval vývoj, na strane Holanďanov bolo aj domáce publikum, ktoré dalo "svojim" hráčom pocítiť ich predošlé laxné výkony piskotom a hanlivými pokrikmi. V 30. minúte Ajax udrel. Loptu potiahol po pravom krídle van der Wiel, po jeho centri sa šťastlivo odrazila k de Jongovi, ktorý ju zblízka poslal do siete - 0:1.

V úplnom závere sa podarilo Slovanu vyrovnať. Sylvestr sa po spracovaní dlhého pasu rútil do rozhodenej obrany súpera a krížnou strelou prekonal Stekelenburga - 1:1.

V 47. minúte aktívny Sylvestr nacentroval na Botelha, ktorý v čistej šanci iba tesne minul pravú žrď. Hostia sa v druhom polčase stiahli do obrannej ulity, ale ich súper hral kŕčovito.

Dôkazom bola akcia živelného Bagayoka, ktorý v šprintérskom súboji nedal šancu Atoubovi a následne vypálil, bránu však v dobrej pozícii netrafil. Po hodine hry Halenár stál zoči-voči Stekelenburgovi, nezmyselne však prihrával do ofsajdu Botelhovi a jeho gól z ofsajdu platiť nemohol.

Na druhej strane dal o sebe vedieť mladý Srb Sulejmani, ktorý sa pekne "rybičkou" vložil do centra a takmer bol z toho ukážkový gól. Ajax napriek udržiavacej taktike po obrátke mohol strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Šance na to mal, najmä Cvitanicova hlavička narobila Putnockému problémy.

V 79. minúte Serrano pekne prihral Halenárovi, ktorý nemohúcnosť Slovana demonštroval strelou z 12 metrov do nebies. V priemernom zápase, ktorému chýbalo tempo i tradične silná "belasá" divácka kulisa, rozhodol o výhre Ajaxu striedajúci Bakircioglu. Loptu si postavil na priamy kop z 20 metrov a zakrútil ju efektne pod brvno - 1:2.

Putnocký ju už nestihol vytlačiť na roh. V závere už si hostia víťazstvo ustrážili, ale veľa námahy naň nevynaložili, keďže proti nim stál vo štvrtok večer zdecimovaný súper.

Povedali po zápase:

Michal Hipp (tréner Slovana): "Priebeh tohto zápasu do značnej miery ovplyvnil výsledok minulotýždňového stretnutia v Amsterdame. Hostia vedomí si pohodlného náskoku nastúpili v zostave s viacerými zmenami. Po úvodnej ´oťukávacej´ desaťminútovke sme si dokázali vypracovať gólové príležitosti. Škoda, že sme ich nepremenili. Naopak, inkasovali sme po našej chybe. Podarilo sa nám tesne pred koncom prvého polčasu vyrovnať a v druhom dejstve som napočítal ďalších päť - šesť našich príležitostí. Zopakoval sa však prvopolčasový scenár: my sme neskórovali, podarilo sa to Ajaxu. Verím, že sme si kalich horkosti vypili do dna, odrazíme sa a čoskoro prídu výsledky."

Martin Jol (tréner Ajaxu): "Obával som sa, že súper bude omnoho náročnejší. Som rád, že sme odvetné stretnutie zvládli k našej spokojnosti. Ešte pred zápasom som si myslel, že Slovan bude od začiatku útočiť a my sa budeme brániť tlaku. Našťastie sa nič podobné nestalo. O zostave, ktorú som dnes poslal na trávnik, som mal jasno už pred zápasom. Chcel som dať príležitosť aj hráčom, ktorí ju nedostávajú príliš často. S výkonom mojich zverencov som naozaj spokojný."

Samuel Slovák (kapitán Slovana Bratislava): "Myslím si, že stretnutie dopadlo tak, ako mnohí predpokladali. Ajax Amsterdam je súperom nad naše momentálne sily. Navyše, nám sa nedarí premieňať šance. Taký však je futbal. Kým Ajax dokáže z dvoch - troch šancí príležitostí streliť gól, nám to nevychádza. Naše mužstvo ešte stále nemá takú kvalitu, aby mohlo hrať vyrovnanú partiu s klubmi ako sú Ajax alebo Olympiakos Pireus. Mrzí nás však, že sme nenaplnili očakávania fanúšikov a nepostúpili. Teraz máme rok na to, aby sme na sebe popracovali a potom sa opäť pokúsili splniť tento cieľ."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Slovanisti prehrali s Ajaxom aj v odvete