Dvakrát prehrával. Slovan takmer zaváhal s predposledným Prešovom

Jakub Mareš v súboji s prešovským brankárom Adriánom Slančíkom.
Jakub Mareš v súboji s prešovským brankárom Adriánom Slančíkom. (Autor: TASR)
SITA|15. okt 2017 o 14:30

Hrdinom domáceho tímu bol Jakub Mareš.

BRATISLAVA. Hráči úradujúceho slovenského futbalového vicemajstra a druhého tímu tabuľky ŠK Slovan Bratislava sa v sobotňajšom domácom dueli dvanásteho kola najvyššej súťaže natrápili s predposledným 1. FC Tatran Prešov, ktorý po päťročnej pauze viedol tréner Sergij Kovalec.

Na Pasienkoch slovanisti dva razy prehrávali, napokon však zásluhou dvoch gólov najlepšieho kanoniera Fortuna ligy Jakuba Mareša otočili nepriaznivý stav a zvíťazili 3:2.

Slovanu sa proti Šarišanom mimoriadne darí, naposledy tomuto súperovi podľahol ešte na jar 2012, teda pred viac ako piatimi rokmi.

Hrdinom Slovana bol Mareš

"Chceli sme súpera hneď od začiatku dostať pod tlak, kombinačným futbalom a dobrým pohybom si utvoriť šance. Už v prvom polčase sme ich mali dosť. Mrzí ma, že sme strelili len jeden gól," cituje webová stránka bratislavského klubu slová srbského trénera Slovana Ivana Vukomanoviča.

"Vedeli sme, že Tatran je nepríjemné mužstvo, ktoré sa zameria na brejky. Odohral veľmi dobrý zápas a dva protiútoky využil. Oba góly sme inkasovali po našich stratách. Na týchto veciach musíme pracovať, aby sa neopakovali. My sme aj po zmene strán mali výraznú prevahu, držanie lopty. Sme šťastní, pretože sme tento náročný zápas napokon zvládli a vyhrali," dodal.

Hlavným strojcom očakávaného triumfu domácich bol český útočník Jakub Mareš, ktorého dve hlavičky v 67. a 77. minúte znamenali pre Slovan plný bodový zisk. Pri vyrovnávajúcom góle zužitkoval center Vasila Božikova, na víťazný presný zásah mu pekne prihral Filip Oršula.

"Chalanov som nabádal, aby mi pred bránu posielali centre, ktoré potrebujem. Pri oboch góloch som si vybral miesto na zadnej žrdi. Videl som, že prešovský súper má vysokých stopérov, takže som si trochu odskočil za nich a zblízka som to dvakrát premenil,“ opísal Mareš.

Ten je s desiatimi gólmi na čele poradia kanonierov Fortuna ligy 2017/2018, celkovo v drese Slovana skóroval už 16-krát. A gólov v jeho podaní mohlo byť aj viac, v prvom polčase proti Prešovu mal 30-ročný rodák z Teplíc ďalšie príležitosti na zveľadenie si svojej gólovej produkcie - dvakrát netrafil bránku a dva razy dobre zasiahol brankár Adrián Slančík.

"Cez prestávku som bol trochu nešťastný, hnevali ma nevyužité šance. Predovšetkým moje nožničky, tam už som oslavoval, žiaľ, predčasne. V kabíne ma tréneri podporovali, aby som nevešal hlavu, že šance prídu aj v druhom polčase a tie už určite premením. Zostal som trpezlivý a vyšlo to," skonštatoval Mareš.

Tréner Prešova: Musíme myslieť pozitívne

Hoci sa pre futbalistov Prešova vyvíjal duel priaznivo, napokon si Šarišania neodviezli z Pasienkov ani jeden bod a zostali na doterajších ôsmich, čo stačí v tabuľke Fortuna ligy na predposlednú jedenástu priečku.

"Bol to dobrý zápas. Mohli sme v Bratislave vyhrať či remizovať, ale Slovan má vysokú kvalitu a zaslúžene zvíťazil. Moji zverenci však podali veľmi dobrý výkon. Bojovali, mali sme niekoľko nebezpečných kontier. Príležitosť dostal mladý brankár Slančík, ktorý mal veľa dobrých zákrokov. To sú veci, na ktorých môžeme stavať smerom k ďalším zápasom," uviedol Kovalec.

Do každého zápasu vstupujeme s cieľom bodovať. Verili sme aj teraz, že niečo uhráme. Zamrzí, ak dvakrát vyhrávate a nezískate napokon ani bod.


Peter Katona, futbalista Prešova

"Pred piatimi rokmi sme tu prehrali o dva góly, takže môžeme hovoriť o progrese," cituje web profutbal.sk slová 49-ročného ukrajinského kouča.

"Rozhodla kvalita. Budem sa rozprávať s prezidentom klubu pánom Remetom, potom uvidíme ako ďalej s posilami, smerovaním prešovského klubu i so mnou. Musíme myslieť pozitívne, nehráme, žiaľ, ani doma, ale v Poprade," pripomenul.

"Ak však zostaneme pozitívni - treba povedať, že bude aj nový štadión, budem sa snažiť, aby sme hrali stále lepšie. Čakajú nás ťažké duely, ale ak budeme hrať ako v sobotu proti Slovanu, nemusí sa Prešov obávať. Čaká nás veľa roboty, ale hráči chcú hrať, bojovať, a teda bodovať a stúpať v tabuľke," dodal.

Brankár Prešova nečakal, že dostane šancu

Iba 18-ročný brankár Adrián Slančík zažil ligový debut na pôde veľkého favorita. "Nečakal som, že by som mohol nastúpiť. Bola to veľká vec odbiť si premiéru na Slovane, som veľmi rád. Dozvedel som sa to len v priebehu týždňa, bolo to veľmi milé prekvapenie," priznal pre profutbal.sk.

Adrián Slančík nečakal, že dostane šancu.
Adrián Slančík nečakal, že dostane šancu. (Autor: TASR)

"Chytalo sa mi dobre, ale musím ešte tvrdo pracovať, aby som nového trénera a realizačný tím presvedčil o mojich kvalitách," dodal Slančík. K slovám spomenutého tínedžera sa pridal jeho spoluhráč, skúsený 29-ročný ofenzívny stredopoliar Peter Katona.

"Do každého zápasu vstupujeme s cieľom bodovať. Verili sme aj teraz, že niečo uhráme. Zamrzí, ak dvakrát vyhrávate a nezískate napokon ani bod. Na Slovane sa niečo také často nestáva. Kvalita je však na ich strane a nám už k záveru stretnutia dochádzali sily," priznal.

"Chlapci sa snažili, šmýkali sa a bojovali. Dali sme dva góly, čo môže byť pre nás pozitívom, určite však ešte musíme zlepšiť bránenie pri súperových centroch do šestnástky. Môže to však byť náš odrazový mostík a do ďalších duelov pôjdeme s tým, že vieme zdolať hocikoho," dodal Katona.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Dvakrát prehrával. Slovan takmer zaváhal s predposledným Prešovom