Slovan chce streliť v Grécku rýchly gól

Šance Slovana na postup sú minimálne.
Šance Slovana na postup sú minimálne. (Autor: ČTK)
SITA|4. aug 2009 o 12:15

Futbalistov úradujúceho slovenského šampióna ŠK Slovan Bratislava čaká jeden z najzaujímavejších zápasov posledného desaťročia.

BRATISLAVA. "Belasí" sa v odvetnom dueli 3. predkola Ligy majstrov 2009/2010 predstavia na ihrisku gréckeho veľkoklubu Olympiakos Pireus.

Dejiskom stretnutia bude jeden z najmodernejších stánkov Európy - Štadión Georgiosa Karaiskakisa s kapacitou viac ako 33-tisíc miest, na ktorom sa v roku 2004 uskutočnil futbalový turnaj v rámci olympijských hier. Po víťazstve Grékov 2:0 na Tehelnom poli v minulotýždňovom prvom zápase a pri očakávanom postupe favorita do ďalšej fázy eliminácie sa neočakávali preplnené tribúny, no podľa najnovších informácií by malo byť predsa len vypredané.

Slovanisti v dobrej nálade

Slovanisti odcestovali v utorok ráno o 8.30 h z bratislavského Letiska Milana Rastislava Štefánika do Atén a rozhodne nie v porazeneckej nálade. Postup je už síce len v rovine teórie, no história si pamätá množstvo prípadov, keď favorizovaný tím podcenil outsidera, na stranu ktorého sa pridalo aj šťastie a prekvapenie bolo na svete. Navyše, na lavičke Bratislavčanov sedí skúsený tréner Dušan Uhrin st., ktorý sám tiež zažil nejeden neuveriteľný obrat. "Belasí" sa na kľúčový zápas naladili víťazne, keď v nedeľu večer vo 4. kole Corgoň ligy zdolali na vlastnom trávniku MFK Košice jednoznačne 3:0.

Pred stredajším duelom trápia 66-ročného hlavného trénera belasých problémy so zložením základnej jedenástky. Zdravotné ťažkosti má viacero opôr, dvojica krajných obranca Martin Dobrotka a Peter Petráš je navyše vykartovaná a aj keď do Pirea cestuje, duel bude sledovať len z tribúny. Na pravej strane defenzívnej formácie dostane šancu Mamadou Bagayoko a zľava bude hrať Portugalčan Martins Simao.

"Babu som chcel v stretnutí s Košicami vyskúšať aspoň na záverečných 20 minút, no vzhľadom k priebehu, keďže pre nás bolo dôležité víťazstvo, som to napokon nemohol urobiť. Bude to pre neho veľká premiéra, na pravej strane mu budeme musieť trochu pomôcť. Simao odohral proti Košiciam celkom dobrý zápas, pôsobil pokojným dojmom. Mal menšie zdravotné problémy, preto som mu povedal, aby sa sústredil najmä na obranu. Myslím si, že na ľavej strane to bude v stredu dobré," vyhlásil Dušan Uhrin st. a pokračoval: "Samozrejme, že tieto zmeny ovplyvnia aj náš celkový herný systém. Navyše, menšie či vážnejšie zranenia trápia aj Valachoviča, Bičíka a Slováka. Prví dvaja menovaní by mali nastúpiť, u Slováka to vidím tak 50 na 50. Proti Košičanom sa predviedol v dobrom svetle Kubo Sylvestr, ktorý by mohol byť alternatívou za Sama."

Postup je v teoretickej rovine

Kouč strieborného českého tímu z majstrovstiev Európy v roku 1996 stále vidí šancu na úspech, aj keď postup je už jednoznačne len v rovine teórie. "Ak by sme rýchlo strelili prvý gól, všetko sa to úplne otáča. Domáci by mohli znervóznieť, čo by, samozrejme, hralo do kariet nám. Čaká nás mimoriadne náročný duel, ktorý rozhodne nejdeme len dôstojne odohrať. Ideme sa pobiť o dobrý výsledok," dodal Dušan Uhrin st.

Vzhľadom na spomínané disciplinárne tresty a zranenia bude v zadných radoch ležať zodpovednosť najmä na pleciach Radka Dosoudila. "Určite to nebude len o nás štyroch vzadu, pretože brániť musí celý tím. Musíme sa snažiť vykartovaných hráčov nahradiť. S takýmito vecami jednoducho treba rátať a aj preto máme momentálne taký široký káder," povedal pre agentúru SITA český legionár v službách Slovana.

V ofenzíve sa bude slovenský majster spoliehať na Masaryka

Dosoudil sa pridal k názoru svojho kouča, že slovenskému šampiónovi by mohol pomôcť predovšetkým rýchly gól. "Keď dokážeme do 20. min skórovať, celý dvojzápas by zrazu nabral inú dimenziu. V každom prípade nás čaká veľmi pekný zápas, ktorý si musíme užiť. Pre nás všetkých to bude obrovská skúsenosť. Určite pred odvetou neskladáme zbrane, ale pokúsime sa urobiť maximum pre pozitívny výsledok."

V ofenzíve sa bude slovenský tím spoliehať najmä na Pavla Masaryka, ktorý v nedeľu zaznamenal dva presné zásahy. "Útočník je na ihrisku na to, aby dával góly. Tie proti Košiciam mi určite pomohli a verím, že v stredu dokážem tiež nejaký pridať. Budeme to mať veľmi ťažké, ale máme 90 minút na to, aby sme niečo predviedli a dokázali, že nie náhodou sme v Lige majstrov," vyhlásil P. Masaryk.

Stredajší odvetný zápas 3. predkola futbalovej Ligy majstrov 2009/2010 medzi Olympiakosom Pireus a ŠK Slovan Bratislava bude pískať skúsený Rakúšan Konrad Plautz. Na čiarach mu budú pomáhať jeho krajania Roland Heim a Andreas Heiss. V úlohe štvrtého rozhodcu sa predstaví Louis Hofmann rovnako z Rakúska, delegátom Európskej futbalovej únie (UEFA) bude Gerhard Sager zo Švédska.

Odvetný zápas 3. predkola Ligy majstrov 2009/2010 - Štadióna Georgiosa Karaiskakisa (20.45 h SELČ, v Grécku je o hodinu viac)

Olympiakos Pireus (Gréc.) - ŠK Slovan Bratislava (SR), prvý zápas: 2:0, rozhodujú: Konrad Plautz - Roland Heim, Andreas Heiss (všetci Rak.)

Pravdepodobná zostava Slovana:

Slovan: Bičík - Bagayoko, Valachovič, Dosoudil, Martins Simao - Saláta - Botelho Gaúcho, J. Kozák, Sylvestr (Slovák) - Halenár - Masaryk.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Slovan chce streliť v Grécku rýchly gól