Slovákov čaká najväčší favorit. Kanada má pätnásť Réwayov a skóre 29:4

Hráči Kanady sa tešia z gólu vo štvrťfinále MS proti Dánsku - zľava Fredrik Gauthier, Nick Ritchie a Lawson Crouse
Hráči Kanady sa tešia z gólu vo štvrťfinále MS proti Dánsku - zľava Fredrik Gauthier, Nick Ritchie a Lawson Crouse (Autor: TASR/AP)
Sportnet|3. jan 2015 o 11:33

Kanaďania vyhrali na turnaji dosiaľ všetkých päť zápasov, v priemere strieľajú takmer šesť gólov.

TORONTO. Vo štvrťfinálovom súboji majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov domáci Kanaďania rozdrvili Dánov 8:0 a spoločne so Švédmi zatiaľ kráčajú turnajom len s víťazstvami v riadnom hracom čase.

Kanaďania nepripustili žiadnu zápletku a nováčika z Dánska definitívne zlomili v polovici zápasu. Semifinálový súper Slovenska nastrieľal v doterajších piatich zápasoch na turnaji 29 gólov a inkasovali iba štyri, z toho tri od Američanov. Domáci postupne zdolali Slovensko 8:0, Nemecko 4:0, Fínsko 4:1, USA 5:3 a naposledy Dánsko 8:0.

V zápase v základnej skupine Slováci doplatili proti Kanade na zlý začiatok, už v 10. minúte prehrávali 0:3. "My máme jedného Réwaya, ale Kanada má takých hráčov pätnásť," vravel vtedy kouč Slovenska Ernest Bokroš.

Zápas Kanada - Slovensko v základnej skupine.

"Máme určite lepšie mužstvo, než hovorí výsledok. Už od začiatku zápasu sme prehrávali a to nebolo dobré. Na hráčov zle pôsobila aj atmosféra v hľadisku, boli z nej zmrazení," doplnil.

Horšie to byť nemôže

Odvtedy však Slováci zdolali obhajcov titulu Fínov, dlho trápili Američanov, zdolali Nemcov a skvele zvládli aj štvrťfinále proti Čechom. Veria, že v semifinále môžu prekvapiť aj najväčšieho favorita.

"Nemôže to byť pre nás horší zápas, ako keď sme sa stretli s Kanadou prvýkrát," hovorí kapitán slovenského tímu Martin Réway.

"Vtedy to bol náš prvý zápas na turnaji, pre niektorých chalanov to bola premiéra na tomto fóre a nervozita im zväzovala ruky. Odvtedy však náš výkon graduje a teraz sme už úplne iný tím. Bude to veľmi náročný zápas, no ak zopakujeme výkon z duelu s Českom, môžeme sa súperovi vyrovnať," doplnil.

Bokroš: Kanada je odmena

"Nálada medzi hráčmi je veľmi dobrá. Splnili sme si nielen základný cieľ, ale aj náš sen. Po niekoľkých rokoch hráme opäť o medaily. Už máme istotu štvrtého miesta, čo je pre slovenský mládežnícky hokej veľmi cenné. Môžeme si majstrovstvá sveta už užívať," spokojne konštatoval Bokroš.

"Vzhľadom na to, koľko máme hokejistov, je to senzácia. Ak sa pozrieme na našu základňu, je to také prežívanie z roka na rok. Budúci rok sa pokojne môže stať, že budeme hrať o záchranu. Keby sme nemali projekt extraligovej dvadsiatky, tak už dávno nie sme medzi elitou," doplnil.

Jeho tím sa v sobotu letecky presunul do Toronta, kde sa v noci na pondelok v boji o finále stretne s Kanadou. Tréner verí, že jeho zverenci odčinia úvodnú vysokú prehru a zohrajú so súperom dôstojnú partiu.

"Môžeme si trošku napraviť reputáciu. Na Kanadu sa nedá nič špeciálne vymyslieť, kvalita v ich tíme je obrovská. Verím však, že debakel z prvého zápasu sa nezopakuje. Ja sa na zápas veľmi teším, pretože hrať v Toronte pred takým publikom, to bude odmena za našu prácu," hovorí Bokroš.

Dáni po štvrťfinále: Zabili nás

Kanaďania sa do semifinále na MS do 20 rokov prebojovali po sedemnásty raz v sérii. Po piatich zlatonosných rokoch 2005 - 2009 však odvtedy na titul nesiahli a na ostatných dvoch šampionátoch skončili bez medaily (zhodne na 4. mieste). Doma to chcú zmeniť.

"Kanada bola pre nás príliš ťažkým súperom. Rýchlosť domácich, fyzická prevaha a skvelé posúvanie puku boli na nás priveľa. Zabilo nás to," uviedol po prehre vo štvrťfinále Olaf Eller, tréner Dánska.

Zostrih štvrťfinále Kanada - Dánsko.

Boje o medaily budú bez favorizovaných Američanov, ale aj bez obhajcov titulu Fínov. Američania podľahli vo štvrťfinále Rusom 2:3 a za hlavnú príčinu prehry označil tréner USA Mark Osiecki časté vylúčenia. Rusi hrali osem presiloviek, dve z nich využili.

Rusi: Boli sme outsidermi

"Hra v oslabení nám odobrala veľa energie. Predtým sme boli na ľade disciplinovaní, ale v tomto zápase nie. Nerozumiem, prečo to tak bolo,“ povedal Osiecki.

"Využili sme svoje šance a mali solídneho brankára. Súhlasím s tým, že sme boli pred zápasom outsidermi, ale po ňom myslíme na medailu,“ povedal tréner Rusov Valerij Bragin.

USA - Rusko

V severskom derby a zároveň repríze vlaňajšieho finále Fíni podľahli Švédom 3:6. Pritom po dvoch tretinách bol stav 3:3, potom však Švédi troma gólmi rozhodli o postupe.

O postup do finále sa v nedeľu pobijú dvojice Švédsko - Rusko (22.00 SEČ) a Kanada - Slovensko (2.00 SEČ už v pondelok).

Švédsko - Fínsko

Výsledky štvrťfinále

Česko - Slovensko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Góly: 18. Kabáč (Koyš), 55. Cehlárik (Rosandič, Lantoši), 60. Réway.

Vylúčení: 2:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman, Olenin - Lazarev (všetci Rus.), Mills (Kan.), 7696 divákov

Kanada - Dánsko 8:0 (2:0, 3:0, 3:0)

Góly: 11. Lazar (McDavid), 16. Reinhart (Duclair), 28. Crouse (Gauthier), 31. McDavid, 34. Lazar (Hicketts), 44. Paul (Petan, Virtanen), 46. Point (Lazar, McDavid), 60. Ritchie (Crouse)

Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Brügemann (Nem.), Öhlund (Švéd.) - Ponomarjow (Nem.), Ritter (USA), 18 448 divákov

USA - Rusko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Góly: 33. DeAngelo (Butcher, Eichel), 49. Werenski (Matthews) - 3. Barbašov (Lešenko, Bučnevič), 16. Šarov (Dergačov, Mamin), 42. Tolčinskij (Pajgin, Goldobin)

Vylúčení: 8:6 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Wehrli (Švaj.) - Lhotský (ČR), Malmqvist (Švéd.), 8694 divákov

Švédsko - Fínsko 6:3 (0:0, 3:3, 3:0)

Góly: 25. Forsling (W. Nylander, Kempe), 25. Wallmark (Aho, Olofsson), 29. Brodecki (Norell, Forsling), 42. Kempe (Lindblom, Holmström), 54. Lindblom (W. Nylander), 60. Wallmark (Hägg) - 22. Ikonen, 30. Rantanen (Ikonen, Hintz), 36. K. Kapanen (Mustonen, Honka)

Vylúčení: 6:6 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Patafie (USA), St.-Jacques - Browne (obaja Kan.), Wüst (Švaj.), 14 440 divákov

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovákov čaká najväčší favorit. Kanada má pätnásť Réwayov a skóre 29:4