Slovákov čaká na Dakare bludisko a horské etapy

Štefan Svitko.
Štefan Svitko. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|29. dec 2016 o 18:02

Ak chcem dosiahnuť to, čo na poslednom Dakare, tak musím ísť naplno od začiatku, vraví Štefan Svitko.

BRATISLAVA. Šliapal na rotopede a na tvári mal masku, cez ktorú dýchal vzduch, akoby bol niekde vysoko v Alpách. Štefan Svitko sa takto pripravoval na najnáročnejšiu diaľkovú rely aj počas vianočných sviatkov. Na Rely Dakar bude štartovať už ôsmykrát.

Rely Dakar 2017

Štartuje 2. januára v Asuncióne (Paraguaj). Cieľ je 14. januára v Buenos Aires (Argentína).

Z takmer 9000 kilometrov pripadá na merané úseky pre motocykle 4088 kilometrov.

Najvyšším bodom Dakaru bude priesmyk vo výške 4895 metrov nad morom.

Prvenstvá vo svojich kategóriách obhajujú Toby Price (motocykle), Stéphane Peterhansel (automobily) a Gerard de Rooy (kamióny).

Šliapať na rotopede a dýchať na kyslík chudobný vzduch je veľká záťaž. V Andách však dostanú riadne zabrať všetci jazdci rely.

„Musím sa čo najlepšie pripraviť na nadmorskú výšku, pretože až deväť dní by sme mali jazdiť vo výške tritisíc metrov a najvyšší bod bude až vo výške 4895 metrov,“ opisuje Svitko.

Aj preto sa v decembri pripravoval vo Vysokých Tatrách, kde okrem posilňovne chodil často na skialp.

Úspech bude do štvrtého miesta

Kondičná príprava na extrémnu rely však musí byť všestranná. Nestačí jazdiť na motocykli v teréne.

„Chodím aj na bežky, plávam, behám, bicyklujem. Vlani mi veľmi pomohli napríklad stabilizačné cvičenia. Tento rok som ich robil častejšie,“ hovorí.

Obhájiť druhú priečku z minulého ročníka Dakaru bude náročné. Konkurencia je každý rok silnejšia. Svitko odhaduje, že o miesta v prvej trojke sa bude biť pätnásť jazdcov.

„Na Dakar sa teším. Necítim žiaden tlak. Cieľ o tom, že raz budem na stupni víťazov, som si už splnil. Iste, teraz by som sa rád posunul o jedno miesto vyššie, ale s tým ide na Dakar ďalších pätnásť jazdcov. Uvidíme, ako to dopadne,“ vraví.

„S továrenskými jazdcami sa ťažko bojuje. Navyše, takí Španieli či Argentínčania majú lepšie podmienky na tréning. Kým ja jazdím, keď sú štyri stupne a oziabu ma ruky, oni majú teplejšie počasie. Ale na štarte sme na tom všetci rovnako,“ rozoberá slovenský motocyklista.

Jeho cieľom je skončiť do tretieho či štvrtého miesta. Rozdiely medzi jazdcami v najlepšej päťke neboli pred rokom až také veľké. Suverénne však jazdil celkový víťaz Toby Price, ktorý mal pred Svitkom 40-minútový náskok.

Svitko: Dakar si neužijete, je nebezpečný

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Slovákov čaká na Dakare bludisko a horské etapy