Tóthovi už medailu na krk nezavesí. Je to zvláštne, hovorí Barteková

Strelkyňa Danka Barteková.
Strelkyňa Danka Barteková. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Miloslav Šebela|16. júl 2021 o 13:03

V Tokiu ju čaká súťaž o medaily aj voľby do komisie športovcov.

BRATISLAVA. Tokio predĺžilo núdzový stav. Osem dní pred slávnostným otvorením olympijských hier bol denný prírastok pozitívnych prípadov covidu 1308. Tokijské hry sa uskutočnia z toho dôvodu s množstvom obmedzení.

V hľadisku štadiónov počas súťaží nebudú žiadni diváci, športovci sa budú musieť neustále testovať, budú sa musieť izolovať, dodržiavať odstupy, v spoločnej jedálni by mali byť jednotlivé miesta na sedenie oddelené plexisklami a spoločné priestory nebudú môcť využívať ako v minulosti na stretnutia. 

„Olympiáda veľmi sterilná. Okrem toho, že budeme musieť navyše dodržiavať pravidlá a budeme mať zodpovednosť, ktorú sme predtým nemali, nám bude chýbať aj ľudský kontakt s fanúšikmi a s domácimi, ktorí sa na olympiádu tešili.

Na druhej strane si myslím, že to bude emotívna olympiáda, pretože vôbec nemusela byť,“ vraví slovenská strelkyňa v disciplíne skeet Danka Barteková. 

Testovanie každý deň

V Tokiu bude štartovať už na štvrtej olympiáde. Premiérovo súťažila v Pekingu 2008.

Mnohé pravidlá môžu športovcom narušiť ich prípravnú rutinu. Športovci by sa mali testovať každý deň. V olympijskej bubline by malo byť celkovo viac ako 16-tisíc ľudí.

„Pravidlá sú však nastavené s maximálnym ohľadom na bežný život športovcov. Napríklad je flexibilita v tom, kedy budeme odovzdávať testovacie vzorky na covid. Dá sa to ráno aj večer. Povinnosť existuje, ale my si ju budeme môcť prispôsobiť,“ vysvetľuje. 

Netradičným momentom budú úplne prázdne tribúny. Športovcom tak nik nebude počas ich zápasov a súťaží tlieskať. Súpereniu budú chýbať emócie.

Týka sa to všetkých súťaží aj otváracieho ceremoniálu. Je to kontrast v porovnaní s nedávno ukončenými majstrovstvami Európy vo futbale, kde bolo na finále vo Wembley 60-tisíc divákov.

V Japonsku však počet prípadov ochorenia Covid-19 stúpa a denný prírastok je najvyšší za posledného pol roka. 

„Bolo to náročné rozhodnutie. Olympiáda mala priniesť veľkú radosť a domáci mali privítať celý svet. Na druhej strane to asi bolo nevyhnutné rozhodnutie,“ vraví Barteková. 

Medailu si dá každý sám

Medailové ceremoniály budú po prvý raz na olympiáde bezkontaktné. Medaily si budú musieť na krk zavesiť sami športovci.

Barteková ako členka Medzinárodného olympijského výboru bola viackrát v pozícii, keď dekorovala medailistov. Napríklad na olympiáde v Rio de Janeiro odovzdávala medaily po súťaži K4, v ktorej Slováci vybojovali striebro aj po chodeckej päťdesiatke, v ktorej zvíťazil Matej Tóth.

V roku 2012 na olympiáde v Londýne sama vybojovala v skeete bronzovú medailu. Teraz sa medailový ceremoniál zúži len na troch najúspešnejších športovcov. Prípadne na družstvá.

„Je to veľmi zvláštne. Zažila som to už na Svetovom pohári, ale je to zvláštne. Chýba tam ľudský kontakt a pocit, že vám medailu niekto odovzdal. No ak to má prispieť k tomu, že sa ľudia budú cítiť bezpečnejšie a naozaj sa to urobí všetko pre bezpečnosť, potom to prijmem." 

Čakajú ju aj voľby

Bartekovú čaká v Tokiu súťaž 25. a 26. júla. Posledné mesiace sa pripravovala v talianskom v Montecatini pod vedením trénerov Sandra Belliniho a Marca Innocentiho.

V Tokiu ju však nečakajú len športové preteky ale aj voľby do komisie športovcov MOV. Prvýkrát uspela vo voľbách v Londýne.

Členkou Medzinárodného olympijského výboru je už takmer 9 rokov. V Tokiu sa jej mandát končí, ale kandiduje opäť.  

Danka Barteková na olympiáde v Rio de Janeiro odovzdala zlatú medailu Matejovi Tóthovi. V Tokiu si športovci dajú medaily sami na krk.
Danka Barteková na olympiáde v Rio de Janeiro odovzdala zlatú medailu Matejovi Tóthovi. V Tokiu si športovci dajú medaily sami na krk. (Autor: TASR)

„Absolvujem kampaň aj voľby. Aktuálny mandát mi vyprší až po tejto olympiáde. Takže po voľbách sa ešte zúčastním na zasadnutí MOV a budem mať viacero stretnutí,“ vravela 36-ročná strelkyňa. 

Napriek tomu, že tokijské hry budú s veľkou pravdepodobnosťou bez olympijského ducha, Barteková sa na olympiádu teší. 

„Veľmi. Olympijské hry sú snom každého športovca. Nech budú s akýmikoľvek obmedzeniami, predsa len, je to olympiáda a budeme svedkami fantastických športových príbehov. Dúfam, že si to užijú aj fanúšikovia.

Prezident MOV Thomas Bach rád hovorí, že olympiáda je ako svetlo na konci tunela v tejto situácii. Najväčšie podujatie na svete, akým je olympiáda, sa dá usporiadať v bezpečnom prostredí,“ dodala Barteková. 

Olympijské hry v Tokiu otvoria 23. júla. Potrvajú do 8. augusta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová streľba»Tóthovi už medailu na krk nezavesí. Je to zvláštne, hovorí Barteková