Slováci by mali hrať na MS 2018 proti Dánsku, Bielorusku či Rakúsku

Andrej Kudrna (vpravo).
Andrej Kudrna (vpravo). (Autor: TASR)
TASR|17. máj 2017 o 10:11

Slovenskí hokejisti by nemali v skupine čeliť Kórejčanom.

KOLÍN NAD RÝNOM. Slovenský hokej sa svojím najhorším umiestnením v histórii turnajov A-kategórie MS prepadol aj v renkingu IIHF. Je to jedenásta pozícia a pokles o tri alebo priečky.

Definitívu v utorok na samý záver základnej fázy turnaja rozuzlil večerný zápas Nemcov s Lotyšmi, vyradenie pobaltského tímu Slovákov uchránilo o ďalší prepad na dvanáste miesto.

Vlani si udržali ôsme miesto

Rebríček je najmä odrazom najnovšej výslednice, ktorá prideľuje najväčšiu (100-percentnú) porciu bodov.

Štvrtinovým vyjadrením padajú koeficienty predchádzajúcich podujatí, teda troch šampionátov (vždy 9. miesto) a zimnej olympiády v tomto cykle (11. miesto).

Slovensko prehralo aj svoj posledný zápas na MS: fotogaléria

17.5.2017

Slovensko si vlani po MS v Rusku udržalo v rebríčku IIHF ôsme miesto. Po odolaní tlaku Bieloruska, ktoré slabým vystúpením v Petrohrade oslabilo svoj koeficient, sa dopredu nedostali ani Nemci.

Avšak v Kolíne mali už bez ohľadu na vyvrcholenie proti Lotyšsku istý prienik na minimálne deviatu priečku. V rozpracovanej verzii nového poradia to Nemcom dokonca vychádzalo tak, že v prípade štvrťfinálovej účasti mohli ísť aj na siedmu pozíciu.

Lídrom môžu byť aj Rusi

Priestor tzv. silnej šestky (Kanada, USA, Rusko, Fínsko, Česko, Švédsko) je naopak neohrozený, ale renkingové pozície si vo vyraďovacích bojoch tímy môžu meniť medzi sebou.

V najlepšej východiskovej situácii je Kanada, ktorú v prípade postupu do semifinále môže zosadiť z prvého miesta iba Rusko za predpokladu, že vyhrá titul a Kanada nebude vo finále.

Za určitých okolností, ale málo pravdepodobných, by sa novým lídrom mohli stať Fíni, momentálne štvrtí Američania už nie, lebo Kanada nemôže v celkovom poradí MS skončiť (ako víťaz skupiny) horšia ako šiesta a jej zámorský rival tak nemá ako na ňu urobiť potrebný bodový rozdiel.

Slováci budú v inej skupine ako Južná Kórea

Rebríček určuje aj zloženie základných skupín MS 2018. Tie sa prvýkrát uskutočnia v Dánsku.

Predpokladané zloženie skupín:

A-skupina: 2 - 3 - 6 - 7 - 10 (Bielorusko) - 11 (Slovensko) - 14 (Dánsko) - 15 (Rakúsko).

B-skupina: 1 - 4 - 5 - 8 - 9 (Nórsko) - 12 (Lotyšsko) - 13 (Francúzsko) - 16 (Južná Kórea).

Podľa predbežného kľúča by sa Slovensko na budúci rok malo predstaviť v skupine spolu s domácim výberom, Bieloruskom a Rakúskom, ďalšie štyri tímy určí reťazec na základe nového rebríčka IIHF.

Môže však dôjsť k rôznym zmenám v dôsledku diváckych a marketingových priorít. Organizátori majú právo vybrať si dejisko a na základe toho sa potom podľa vzorca nasadzujú ostatní účastníci.

Môže ešte dôjsť po dohode k určitým minimálnym zmenám, keďže plánované dejiská (Kodaň a Herning) spája letecká alebo trajektová doprava a vychádza sa v ústrety silným fanúšikovským skupinám, v tomto prípade by išlo o Švédov a Nemcov.

Inak však platia reťazce vygenerované s aktuálneho rebríčka.

Slováci na MS 2017 uspeli iba proti Taliansku:

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci by mali hrať na MS 2018 proti Dánsku, Bielorusku či Rakúsku