Slavia so šancou revanšovať sa Hamburgu

SITA|3. dec 2008 o 12:51

Slavii Praha stačí aj remíza s Hamburgerom SV v Edene vo štvrtkovom zápase 4. kola skupinovej fázy futbalového Pohára UEFA 2008/2009 na zachovanie si aspoň teoretickej šance.

PRAHA. Slavii Praha stačí aj remíza s Hamburgerom SV v Edene vo štvrtkovom zápase 4. kola skupinovej fázy futbalového Pohára UEFA 2008/2009 na zachovanie si aspoň teoretickej šance postúpiť do jarného šestnásťfinále tejto druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaže. "Zošívaní" by však následne museli zvíťaziť nad Ajaxom v Amsterdame a zároveň dúfať, že nemecký tím nezdolá birminghamskú Aston Villu a v prípade jeho nerozhodného výsledku bude mať horšie skóre. Slavia však momentálne ťahá šnúru 13 zápasov bez víťazstva v európskych pohároch.

Rovnako ako pred troma rokmi - vtedy takisto v Pohári UEFA (2:0 pre HSV) - je sprievodnou pikantériou úradujúceho českého majstra s mužstvom z prístavného mesta rodinný duel Jarolímovcov. Tentoraz je na domácej strane tréner Karel a jeho synovec Marek. V kádri hostí má dôležitú úlohu mladší syn slavistického kouča David. "Mysleli sme si, že Hamburg na tom bude pred naším vzájomným zápasom lepšie," cituje iDnes.cz Marka Jarolíma. Slavia má 1 bod, Hamburg 3 - obe mužstvá si ich pripísali na konto v dueloch proti MŠK Žilina.

Nemci, ktorí zdolali "šošonov" pod Dubňom 2:1, si následne skomplikovali situáciu značne nečakanou prehrou 0:1 pred vlastným publikom s Ajaxom vinou kiksu D. Jarolíma, ktorý povedal: "Veľmi ma to mrzí. Ospravedlnil som sa celému tímu a teraz to musím napraviť." Kapitán Hamburgu hneď po žrebe na margo rodinného súboja skonštatoval: "Nepáči sa mi rozruch, ktorý okolo toho bude."

Pražania odohrali nedávno v F-skupine Pohára UEFA bezgólový zápas so Žilinčanmi a predtým sa strelecky nepresadili ani proti zatiaľ bezchybnému birminghamskému favoritovi, ktorému smoliarsky podľahli 0:1. Slavia mala prevahu a zaslúžila si aspoň remízu, ale o všetkom rozhodol šťastný teč Johna Carewa po pokuse Steva Sidwella.

"Pred tromi rokmi nás David s Hamburgom zdolal, je čas vrátiť mu to. Neželám mu nič zlé, ale akékoľvek pocity musia ísť bokom. Je pre nás teraz súperom," nekompromisne vyhlásil kormidelník bielo-červených K. Jarolím. V spomenutom dueli v roku 2005 išlo o súboj trojice Jarolímovcov, ale v kádri Slavie vtedy bol stredopoliar Lukáš. Trénerov starší syn medzičasom zamieril do Sieny a toto priezvisko vrátil na súpisku Marek, potomok koučovho súrodenca Vlastimila. V poslednom vzájomnom dueli Pražanov s HSV 15. decembra 2005 musel v 27. min po červenej karte odísť predčasne pod sprchy slovenský brankár Matúš Kozáčik a Slavia s Matejom Krajčíkom i Dušanom Šventom celé stretnutie na trávniku prehrala gólmi Sergeja Barbareza a Emila Mpenzu. Napokon však obaja rivali išli ďalej.

"Terajšia Slavia je silnejšia. Má štadión, skúsenosti z Ligy majstrov, domáci titul. Je vidieť, že chlapci majú veľké sebavedomie," podotkol David Jarolím a pre Hamburger Abendzeitung dodal: "Je to pomerne komické. Otec sa mi v nedeľu po našej ligovej remíze 1:1 v Bochume neozval, hoci obvykle zvykne volať." Telefonát prišiel až v utorok a týkal sa iba víkendu. Slavia remizovala 0:0 v Příbrame. Internetová stránka nemeckého klubu tiež prináša záložníkovo vyjadrenie na túto tému: "Otec mi so smiechom odporučil, aby sme sa koncentrovali na bundesligu. Odvetil som - bez šance. Aj keď už za Slaviu nehrá môj brat, ten duel, samozrejme, považujem za výnimočný. Nie je to žiadne tajomstvo, chceme postúpiť. Ja ako kapitán mužstva pre to urobím všetko." Na konci interview jednoznačne povedal: "Zvíťazíme."

Okrem Davida Jarolíma zostali v tíme HSV po takmer troch rokoch už len obrancovia Guy Demel a Timothée Atouba a stredopoliar Piotr Trochowski. Slavia už vtedy okrem dvojice slovenských reprezentantov v poli (teraz aj ich krajania Milan Ivana a Peter Grajciar, Kozáčik medzitým prešiel do Sparty Praha) disponovala Markom Suchým, Martinom Latkom, Davidom Hubáčkom a Petrom Jandom. Terajší tréner Hamburgu, Holanďan Martin Jol, predvlani na jeseň vyradil Pražanov v 1. kole Pohára UEFA ešte počas svojho pôsobenia v Tottenhame Hotspur (dvakrát 1:0).

Zaujímavou novinkou zo zázemia Slavie, hoci bez priamej spojitosti so štvrtkovým stretnutím (20.45 h SEČ) vysielaným v priamom prenose Českou televíziou i Eurosportom, je fakt, že CSKA Moskva potvrdil stiahnutie vychyteného 19-ročného kanoniera Tomáša Necida do svojich služieb už pred jarnou časťou sezóny - Pražania prejavili ambíciu dohodnúť sa na polročnom hosťovaní. "Na začiatku januára, keď sa futbalisti vrátia z dovoleniek, začne trénovať s nami," povedal šéf ruského armádneho klubu Jevgenij Giner pre RIA Novosti.

Štvrtkový program F-skupiny:

20.45: Aston Villa (Angl.) - MŠK Žilina (SR), rozhodujú: Espen Berntsen - Erik Raestad, Odd-Jarle Larsen (všetci Nór.)

20.45: Slavia Praha (ČR) - Hamburger SV (Nem.), rozhodujú: Selcuk Dereli - Cem Satman - Akkin Baki Tuncay (všetci Tur.)

Voľno má Ajax Amsterdam (Hol.).

Tabuľka:

1. Aston Villa 2 2 0 0 3:1 6

2. Ajax Amsterdam 3 2 0 1 3:2 6

3. Hamburger SV 2 1 0 1 2:2 3

----------------------------------------------

4. Slavia Praha 2 0 1 1 0:1 1

5. MŠK Žilina 3 0 1 2 1:3 1

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Slavia so šancou revanšovať sa Hamburgu