Van Gerwen vygumoval súpera. Nik ma nezastaví, vraví pred finále MS

Michael van Gerwen.
Michael van Gerwen. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|2. jan 2023 o 23:55

Michael van Gerwen zabojuje o štvrtý titul majstra sveta.

BRATISLAVA. Po štyroch rokoch bude mať finále MS v šípkach rovnaké zloženie. Domáci Angličan Michael Smith vyzve Holanďana Michaela van Gerwena.

Smith v úvodnom semifinále zdolal prekvapenie turnaja Nemca Gabriela Clemensa 6:2 na sety. Až 19-krát zaznamenal maximálnu hodnotu 180 bodov a svoj priemer na tri šípky dokázal vyšplhal na 101,85.

Van Gerwen si počínal ešte suverénnejšie. Belgičanovi Dimitrimu Van den Berghovi nedovolil získať ani jeden set a za približne hodinu postúpil do finále. Jeho priemer bol neuveriteľných 108,28 bodu.

Holanďan tak zaznamenal už svoje druhé víťazstvo na nulu za sebou, keďže vo štvrťfinále bez problémov zdolal aj Chrisa Dobeyho (5:0).

Rodák z mesta Boxtel potvrdzuje, že má momentálne najlepšiu formu zo všetkých hráčov a je blízko k tomu, aby získal už svoj štvrtý titul majstra sveta.

Ten posledný získal práve po súboji so Smithom, keď vyhral 7:3. Finále MS prehral dvakrát, v roku 2013 nestačil na legendárneho Phila Taylora a pred troma bol nad jeho sily pri svojom prvom titule Peter Wright.

Od spomenutého finálového súboja na MS odohrali Smith a van Gerwen celkovo osemnásť vzájomných zápasov, z ktorých jedenásť vyhral Holanďan.

Pre 32-ročného Angličana to bude tretia finálová účasť. Pred rokom bol k vytúženému titulu veľmi blízko, ale napokon nestačil na Petra Wrighta.

Proti škótskemu hráčovi viedol 5:4 na sety a 2:0 na legy, ale dobre rozohraný zápas mu ušiel medzi prsty. Smith túto finálovú prehru na pódiu oplakal.

Dnes je však iným hráčom než bol vlani. Dôvod je jednoduchý - víťazstvom na Grand Slam of Darts konečne ukončil sériu ôsmich prehraných finále na turnajoch kategórie major.

Konečne získal svoj prvý veľký televízny titul, vďaka čomu z neho spadla obrovská ťarcha očakávaní šípkarskej verejnosti aj seba samotného. 

Van Gerwen tvrdí, že ho na ceste za titulom nikto nezastaví. Bude to skutočne tak? Finále sa v londýnskej hale Alexandra Palace začína v utorok o 21.00 h.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Van Gerwen vygumoval súpera. Nik ma nezastaví, vraví pred finále MS