Wright stanovil nový rekord MS, o titul zabojuje proti Smithovi

Škótsky šípkar Peter Wright.
Škótsky šípkar Peter Wright. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|3. jan 2022 o 01:00

Dočká sa Angličan premiérového titulu?

LONDÝN. Majstrovstvá sveta v šípkach sa pod hlavičkou PDC hrajú od roku 2005 a Angličan James Wade nevynechal ani jeden z osemnástich ročníkov. 

Štyrikrát sa prebojoval do semifinále, ale účasť v záverečnom zápase najväčšieho turnaja sezóny zostáva pre neho naďalej nedosiahnuteľnou métou. 

Po Raymondovi van Barneveldovi, Adrianovi Lewisovi a Michaelovi van Gerwenovi mu finálové brány zavrel aj Michael Smith, ktorý ho v úvodnom nedeľňajšom semifinále zdolal 6:3 na sety. 

Dostal sa do rytmu a zvládol tlak

Hráč s prezývkou "Bully Boy" vynikajúco vstúpil do zápasu, keď mal po prvých troch setoch priemer viac ako 108 bodov na tri šípky.

Wadea od nepriaznivého stavu 0:3 zachránilo parádne zavretie 121 bodov, no napriek tomu po piatich setoch prehrával 1:4. A hoci v závere ešte zabojoval, proti výborne hrajúcemu súperovi sa o obrat nepostaral. 

Smith šestnásťkrát hodil 180-ku, zatiaľ čo Wade len päťkrát.

Zaujímavosťou je, že vo vzájomnej bilancii má jednoznačne navrch skúsenejší Wade. Pokiaľ ide o renkingové turnaje, tak 38-ročný šípkar prehral so Smithom len štyri zo šestnástich duelov. Dvakrát ho zdolal aj vo finále.

"Prvý set bol ťažký, ale potom som sa dostal do svojho rytmu. Vedel som, že musím dobre skórovať, pretože hádzať stovky by v semifinále nestačilo.

Bolo náročné zostať sústredený, vyvinul som na seba tlak, ale napokon to vyšlo dobre," povedal Smith, ktorý si po druhý raz zahrá finále MS. V roku 2019 nestačil na vtedajšiu svetovú jednotku van Gerwena.

Obaja nad magickou hranicou

Jeho finálovým súperom bude Peter Wright, ktorý v škótskom súboji zdolal Garyho Andersona 6:4 na sety. Hráč s povestným čírom na hlave bude mať šancu na druhý titul z MS, pričom premiérový získal v roku 2020.

Obaja Škóti predviedli fantastický výkon, dokopy hodili neuveriteľných 39 maxím a v zápase si udržali priemer nad magickou hranicou 100 bodov.

Wright trafil stoosemdesiatku až 24-krát, čím stanovil nový rekord majstrovstiev sveta. Paradoxom je, že prekonal práve zápis Andersona (22) z roku 2017.

Wright síce rýchlo viedol 3:0, ale jeho cesta za postupom rozhodne nebola jednoduchá. Anderson mohol viackrát vyrovnať skóre setov, no nevyšlo mu to.

Finále sa odohrá v pondelok 3. januára od 21.10 h. Hrať sa bude na sedem víťazných setov a ten úspešnejší zdvihne nad hlavu trofej Sida Waddella.

Majstrovstvá sveta v šípkach 2022

Semifinále:

Michael Smith (Angl.) - James Wade (Angl.) 6:3

(skóre setov: 3:2, 3:1, 2:3, 3:2, 3:1, 3:0, 1:3, 2:3, 3:1)

Peter Wright (Škót.) - Gary Anderson (Škót.) 6:4

(skóre setov: 3:2, 3:1, 3:1, 1:3, 1:3, 3:1, 1:3, 3:1, 1:3, 3:2)

Bývalý hádzanár Fero Šulc o šípkach v podcaste Vykroč

Manažér steelovej sekcie a zároveň reprezentačný tréner František Šulc ml. rozpráva o tom, čo je to šípkarsky bacil a ako chytil aj jeho, o stave a rozvoji tohto športu u nás, o rozdiele medzi steelami a softami v šípkach, o turnaji, ktorý nám závidí pol Európy, ale aj o jeho šípkarskom zranení (áno, aj pri šípkach sa dá zraniť...) a tom, či je alkohol v šípkach doping, alebo aj o tom, či sa mu už podarila "perfect game" - trafiť 501 bodov na 9 pokusov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Wright stanovil nový rekord MS, o titul zabojuje proti Smithovi