Macejko, česká senzácia aj rekord Littlera. Turnaj v Prahe ponúkol opäť skvelú šou

Pavel Drtil.
Pavel Drtil. (Autor: X/PDC.com)
Miroslav Kováčik|21. okt 2024 o 12:05

O negatívny rekord sa postaral Michael van Gerwen.

PRAHA. Luke Humphries potvrdil pozíciu svetovej jednotky a z pražského turnaja Czech Darts Open si po dvoch rokoch opäť odniesol titul.

Anglický šípkar počas piatich zápasov stratil dokopy len 11 legov a svoju cestu za titulom zavŕšil 17-minútovým finálovým galapredstavením. 

Belgičana Kima Huybrechtsa, ktorý bol vo finále turnaja European Tour po siedmich rokoch, deklasoval v Letňanoch 8:1. Úradujúci majster sveta si tak napravil chuť po prehre vo finále World Grand Prix.

"Je pekné vrátiť úder, pretože to bolí, keď prehráte finále turnaja kategórie major. Som šťastný, že som takto ukončil moju ProTour sezónu," povedal Humphries v rozhovore po turnaji v Prahe.  

V poslednom legu ani nedýchal

Oboch finalistov či hviezdne mená PDC však zatienil domáci Pavel Drtil, ktorý sa senzačne prebojoval až do osemfinále podujatia.

Pri neúčasti českých profesionálov Karela Sedláčka a Adama Gawlasa sa postaral o to, že domáci diváci mali komu fandiť aj počas záverečného dňa.

V prvom kole zdolal niekdajšieho finalistu Premier League Joea Cullena 6:4 a v sobotu si poradil s Joshom Rockom 6:5. Keď premenil šípky na víťazstvo, aréna v Letňanoch tak trochu pripomínala finále MS v hokeji.

VIDEO: Duel Pavel Drtil - Josh Rock v čase od 13:00 do 20:00

Už víťazstvo nad Cullenom označil Drtil za najväčšie v kariére, no jeho rozprávka pokračovala aj proti 17. hráčovi rebríčka PDC. V rozhodujúcom legu mal Rock 56 bodov do konca, no Čech zavrel 78.

"V poslednom legu som ani nedýchal, teraz to doháňam. Mám kyslíkový dlh, akoby som išiel na bicykli na Praděd. Kto by toto čakal? Na mňa bol kurz 9,8? Že som si ja blbec nestavil," vtipkoval Drtil pred novinármi.

Proti Rockovi bolo kľúčom k úspechu skvelé zatváranie (6/7). "Celkom mi to išlo. Väčšinou dávam osem zo siedmich (smiech). Som pod 100 percent, takže nemôžem byť spokojný," pokračoval v žartoch rodák z Vrbna pod Pradědem.

Päť minút slávy a späť do práce

Drtil bol v eufórii, no triezvo priznal, že v takýto úspech nedúfal. Dokonca ani nebol zbalený na tri súťažné dni. Pre neho bolo výhrou už len to, že sa predstavil v hlavnej časti turnaja v Prahe. 

"Ja som také "jelito". Nehádžem, netrénujem. V šípkach vlastne žijem len z toho, čo som kedysi dosiahol. Je to neskutočné. Užijem si svojich päť minút slávy a v pondelok idem na poobednú do práce," vravel.

Bez šance nebol ani v nedeľnom osemfinále, no Huybrechtsovi podľahol 4:6. Drtil mal pritom pocit, že hral ešte lepšie ako v predošlých dňoch.

VIDEO: Duel Pavel Drtil - Kim Huybrechts v čase od 9:48 do 14:04

Za postup do osemfinále získal 120-tisíc českých korún: "Financie sú pekné, ale keď hráte, tak nad tým nepremýšľate. Chcete uspieť pred skvelými fanúšikmi."

Na domácom turnaji bol v pozícii amatéra, no je možné, že ho pražský úspech nakopne natoľko, že sa pokúsi zabojovať o profesionálnu kartu PDC.

"Mal som rozhovor s Karelom Sedláčkom a hovoril som mu, že nepôjdu na Q-School. On mi vravel nech to ešte prehodnotím, tak to možno ešte skúsim," dodal Drtil v reakciách pre web tn.nova.cz. 

Macejko či skvelé priemery

Czech Darts Open organizačne opäť nesklamal a aj na promotérovi Pavlovi Kordovi bolo vidieť, ako si užíva fantastickú atmosféru v hale.

V publiku nechýbali ani desiatky fanúšikov zo Slovenska, a tak bolo v Letňanoch často počuť aj Macejka. Turnaj priniesol aj nové rekordy, čo sa týka priemeru na tri šípky. Predošlý najlepší výkon bol prekonaný trikrát. 

VIDEO: Zostrih zo zápasu Michael van Gerwen - Luke Littler

Najskôr dosiahol Luke Littler pri výhre 6:1 nad Nathanom Aspinallom 110,46 a pri osemfinálovom triumfe nad Damonom Hetom zahral 116,51. 

Michael van Gerwen mal proti nemu vo štvrťfinále priemer 112,19 bodu na tri šípky, ktorý je vôbec najvyšší pri prehranom zápase v European Tour. 

Holanďan po tomto zápase pobavil fotografiou na sociálnych sieťach, kde drží Littlera pod krkom s popisom: "Toto sa nebude opakovať". Zároveň uznal jeho veľký talent a do zvyšku turnaja mu poprial to najlepšie.

Zdalo sa, že práve Littler predvádza v Prahe najlepšie výkony, 23-krát hodil 180-ku, no v predčasnom finále ho vyradil jeho rival Humphries.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Macejko, česká senzácia aj rekord Littlera. Turnaj v Prahe ponúkol opäť skvelú šou