Tínedžer prišiel o rekord MS, na charitu sa už vyzbierali státisíce

Fanúšikovia sa bavia počas MS v šípkach 2024.
Fanúšikovia sa bavia počas MS v šípkach 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|24. dec 2023 o 14:00

Na MS v šípkach nie je núdza o prekvapenia.

LONDÝN. Majstrovstvá sveta v šípkach majú za sebou tradičnú predvianočnú časť, počas ktorej sa uzavreli súboje druhého hracieho kola. 

To napokon bolo osudným hneď pre jedenásť nasadených hráčov, vrátane Petra Wrighta, Jamesa Wadea, José de Sousu či Dannyho Nopperta.

V sobotňajšej večernej časti sa k ním nechtiac pridali aj ďalší dvaja hráči, ktorých vypadnutie už v druhom kole možno označiť za veľké prekvapenie. 

Jeden z najväčších talentov Josh Rock nestačil na Berryho van Peera a Nathan Aspinall ako nasadená šestka nezískal proti Rickymu Evansovi ani set. 

Dvojnásobný semifinalista nenašiel odpoveď na raketovú hru hráča s prezývkou Rapid (v preklade rýchly), ktorý hádže šípky do terča v ohromnom tempe. 

Na podujatí Players Championship 30 dokonca Evans stanovil neoficiálny rekord, čo sa týka času, ktorý potreboval na deväťšípkový leg. Na sociálnych sieťach tento výkon vtipne prirovnali k šprintu Usaina Bolta.

Evans si víťazstvo nad Aspinallom veľmi cení. Zahral priemer 99,38 a vyjadril sa, že ak bude pokračovať v takýchto výkonoch, na MS môže ešte narobiť škody. 

Bunting nechcel sklamať divákov

Dlho sa zdalo, že najvyšší priemer bude počas Vianoc držať iba 16-ročný Luke Littler, ktorý v prvom kole zdolal Christiana Kista s priemerom 106,12.

Jeho skúsenejší krajan Stephen Bunting však dokázal túto hranicu pokoriť v zápase s Ryanom Joyceom. Semifinalista z roku 2013 hral fantasticky.

Prvý set zakončil s priemerom 115,62. Tento astronomický priemer, ako ho označila oficiálna stránka PDC, následne klesol, no konečná hodnota 107,28 bodu na tri šípky je vysoký nadštandard. 

"Som neuveriteľne hrdý na svoj výkon. Bol to veľmi emotívny večer. Diváci boli na mojej strane a ja som ich nechcel sklamať. Som nadšený," povedal.

VIDEO: Zostrih z večernej časti 9. hracieho dňa MS v šípkach 2024

Bunting môže patriť k čiernym koňom šampionátu. Majstrom sveta sa už stal v roku 2014, no vtedy to bolo v menej prestížnej organizácii BDO.

"Mať najvyšší priemer do Vianoc je fantastické, ale nevyhrá vám to titul. Viem, že teraz začína tvrdá práca a verím, že aj po prestávke sa budem tešiť," dodal.

V treťom kole sa stretne s Florianom Hempelom, ktorý v piatok prehrával s Dimitrim Van den Berghom 0:2 na sety, no predviedol skvelý obrat. 

Legenda sa chce ešte vrátiť

Rolu nasadeného hráča potvrdil aj Daryl Gurney. Šípkar zo Severného Írska predviedol výborný výkon, čím trošku zarmútil dav v Alexandra Palace.

Jeho výhra totiž znamenala koniec na turnaji pre legendu šípok a majstra sveta organizácie BDO z roku 1996 Stevea Beatona.

Veterán, ktorý absolvoval svoje 33. majstrovstvá sveta po sebe (23. v PDC, pozn.) už skôr oznámil, že nasledujúca sezóna bude jeho posledná.

V zápase proti Gurneymu prehrával 0:2 na sety, no ten tretí dokázal získať a vo štvrtom dokonca viedol 2:1 na legy. Následne však Gurney predviedol zavretia 132 a 136 bodov a bolo po zápase. 

VIDEO: Zostrih z poobedňajšej časti 9. hracieho dňa MS v šípkach 2024

"Steve je legenda tohto športu. Je to niekto, ku komu vzhliadam. Je stále trieda. Hral na takmer viac majstrovstvách sveta ako som na svete.

Ak však cíti, že je správny čas skončiť, treba to rešpektovať," povedal 37-ročný Gurney, ktorý sa po zápase poklonil svojmu súperovi. 

"Ani neviem, ako mám začať... Nemôžem uveriť tomu, akej podpory sa mi dostalo. Pre toto chcem hrať a zbožňujem túto hru. Musím dať klobúk dole pred Darylom, hral fantasticky a som rád, že som neprehral 0:3. 

Dúfam, že sa sem vrátim budúci rok a opäť zažijem úžasnú atmosféru. Ďakujem vám všetkým, majte krásne Vianoce a šťastný Nový rok," napísal Beaton.

MS majú aj charitatívny rozmer

Vo svojich dvoch zápasoch nahádzal 59-ročný Steve Beaton sedem 180-iek, čím nielen vylepšil svoje skóre, ale tiež prispel na charitatívnu zbierku.

Sponzor MS, stávková spoločnosť Paddy Power, sa zaviazala, že za každú 180-ku venuje tisíc libier na boj proti rakovine prostaty vo Veľkej Británii. Po zápasoch druhého kola je toto konto už na hranici 443-tisíc libier.

Legendárny anglický šípkar Steve Beaton počas MS 2024.
Legendárny anglický šípkar Steve Beaton počas MS 2024. (Autor: officialpdc/ instagram)

Počas predošlého šampionátu padlo 901 hodov s maximálnou hodnotou.

"Sme nadšení z doterajšieho úspechu a skvelých výkonov hráčov. Nesmierne povzbudivé je aj to, že viac ako 60 000 ľudí absolvovalo našu online kontrolu rizika rakoviny," povedala riaditeľa organizácie Laura Kerbyová.

Výsledky MS v šípkach 2024

8. hrací deň - 2. kolo:

Brendan Dolan (Sev. Ír.) - Mickey Mansell (Sev. Ír.) 3:2 

Jeffrey de Graaf (Švéd.) - José de Sousa (Port.) 3:1

Krzysztof Ratajski (Poľ.) - Jamie Hughes (Angl.) 3:1

Boris Krčmar (Chor.) - Dirk van Duijvenbode (Hol.) 3:1

Florian Hempel (Nem.) - Dimitri Van den Bergh (Belg.) 3:2

Martin Schindler (Nem.) - Jermaine Wattimena (Hol.) 3:1

Raymond van Barneveld (Hol.) - Radek Szaganski (Poľ.) 3:1

Chris Dobey (Angl.) - William O'Connor (Ír.) 3:2


9. hrací deň - 2. kolo:

Richard Veenstra (Hol.) - Kim Huybrechts (Belg.) 3:0

Ricardo Pietreczko (Nem.) - Callan Rydz (Angl.) 3:2

Jonny Clayton (Wal.) - Steve Lennon (Ír.) 3:1

Daryl Gurney (Sev. Ír.) - Steve Beaton (Angl.) 3:1

Ryan Searle (Angl.) - Tomoya Goto (Jap.) 3:1

Berry van Peer (Hol.) - Josh Rock (Sev. Ír.) 3:1

Stephen Bunting (Angl.) - Ryan Joyce (Angl.) 3:0

Ricky Evans (Angl.) - Nathan Aspinall (Angl.) 3:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Tínedžer prišiel o rekord MS, na charitu sa už vyzbierali státisíce