Podbrezová našla nový diamant. Má šestnásť a obdivuje známeho búrliváka

Šimon Faško.
Šimon Faško. (Autor: Jozef Bedej)
Michal Šášky|18. feb 2023 o 19:30

Kto je Šimon Faško?

PODBREZOVÁ. Keď Podbrezovú počas zimného prestupového obdobia opustili skúsení Erik Grendel (34 r.), Boris Godál (35) či Michal Breznaník (37), prirodzene sa očakávalo, že dôjde k omladeniu zostavy.

Nikto však nepredpokladal, že nastane až takýto skok. Hneď v prvom zápase totiž nastúpil iba 16-ročný mladík Šimon Faško.

Ešte na jeseň hrával za dorasteneckú devätnástku. Rok 2023 už začal v tíme áčka a dokonca mal úvodný výkop prvého zápasu jarnej časti.

Po stretnutí bol ústrednou témou. Vyrastá na Horehroní budúca futbalová hviezda?

Čo sa v texte dozviete:

  • Aká rarita sa spája s mestom, kde začínal?
  • Koho videá si púšťal pred zápasom, kto je jeho vzor?
  • Čo mu povedal brat, ktorý jeho debut sledoval z nemocnice?
  • Chcel by prežiť osud reprezentanta, s ktorým ho porovnávajú?

Má len šestnásť, no na ihrisku pôsobí oveľa skúsenejšie. Ukazuje prehľad, myšlienku, modernu. Podľa trénera Romana Skuhravého má mentalitu tridsiatnika. 

„Nikdy v živote som netrénoval hráča, ako je on. Pre mňa je Šimon drahokam, s ktorým môžeme pracovať,“ povedal Skuhravý, ktorý drahokamom naposledy nazval Mosesa Cobnana, deväťgólového lídra jesennej časti.

Šimon Faško.
Šimon Faško. (Autor: Jozef Bedej)

Faško pri debute odohral hodinu, jeho herný čas volia veľmi citlivo. Cez týždeň si plnil reprezentačné povinnosti a vrátil sa iba dva dni pred ďalším ligovým kolom.

So slovenskou sedemnástkou odohral dva duely v Slovinsku. „V utorok po zápase som cítil únavu, ale v stredu sa o nás dobre postarali. Vo štvrtok som odohral 15 minút, to bolo v poriadku. Predsa len, tempo bolo trochu nižšie, než je v lige. Nejaká únava bola možno ešte z cesty, ale na nedeľu som stopercentne pripravený,“ vraví pre Sportnet Šimon Faško.

Na unikátnom štadióne nevyrastal

Priezvisko Faško je slovenským futbalovým fanúšikom dobre známe. O dvanásť rokov starší Michal, aktuálne jeden z lídrov Dukly Banská Bystrica, je Šimonov brat.

Na konte má 161 prvoligových štartov a 22 gólov, hral za Nitru i Ružomberok. Pôsobil aj v Česku, Švajčiarsku a krátko v tretej nemeckej lige. Jar začal ako tretí najproduktívnejší spomedzi aktívnych hráčov Fortuna ligy.

Šimon je po futbalovej stránke trochu iný, ale s bratom ich mnohé spája.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Podbrezová našla nový diamant. Má šestnásť a obdivuje známeho búrliváka