Šéf hráčskej asociácie kritizuje systém udeľovania licencií: Majú dvojaký meter

Prezident Slovenskej asociácie hráčov ľadového hokeja (SIHPA) Oliver Pravda.
Prezident Slovenskej asociácie hráčov ľadového hokeja (SIHPA) Oliver Pravda. (Autor: Martin Baumann TASR)
SITA|31. júl 2019 o 15:23

SIHPA nahlásila dlhy klubov voči hráčom prevyšujúce 40-tisíc eur.

BRATISLAVA. Podľa prezidenta Slovenskej asociácie hráčov ľadového hokeja (SIHPA) Olivera Pravdu by mal Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) zmeniť systém udeľovania licencií klubom pre účasť v Tipsport lige.

"Zásadným problémom je zvyk licenčného orgánu SZĽH udeliť licenciu na základe odporučenia Pro-Hokeja. Keďže ten sa nechcel dostať do konfliktu so svojimi vlastnými akcionármi, zaviedol pravidlo, že on nie je súd a keď je nejaký nárok hráča a klubu sporný, musí rozhodnúť súd a licencia bude klubu udelená.

Licenčný orgán sa jednoducho uspokojil s tým, keď klub dodal tomuto orgánu čestné vyhlásenie, že má všetko vyplatené," napísal Pravda v tlačovej správe.

Licencie na základe odporúčaní

Pro-Hokej licencie pre štart v najvyššej domácej hokejovej súťaži neudeľoval, robil tak Výkonný výbor SZĽH na základe nezáväzného odporučenia Pro-Hokeja. Pravda obvinil príslušné orgány z toho, že licencie udeľovali podľa rôzneho metra.

Ak slovenský hokej deklaruje, že chce, aby kluby išli do novej sezóny bez finančných restov, nevidím dôvod prečo takéto opatrenie nezaviesť. Verím, že nové vedenie SZĽH má profesionalitu aj potrebnú guráž na zavedenie systémových zmien.


Oliver Pravda, prezident SIHPA

"Raz za čas, keď bolo okolo niektorého klubu už príliš dusno a veľa sa o tom písalo v médiách, tak sa postupovalo prísnejšie. Ale prísnosť posudzovania, či má klub vyrovnané všetky záväzky voči všetkým svojim hráčom nemá závisieť na veľkosti mediálnej pozornosti," napísal šéf SIHPA.

Ako príklad uviedol prípad Žiliny spred roka. "Minulý rok bolo dusno napríklad kvôli Žiline, avšak problémy boli aj inde. Napríklad v Detve jeden hráč za sezónu 2017/2018 nedostal zaplatenú relatívne malú časť svojej odmeny, pán Ľupták mi zavolal a všetko poprel.

Detva, samozrejme, dostala licenciu, následne sme podali žalobu na súd, kde sme mali 100-percentný úspech a hráč už má peniaze na účte. Ale Detve sa nič nestalo, dostala licenciu a odohrala celú sezónu akoby mala vyrovnané všetky záväzky. Pritom súd potvrdil, že to nebola pravda.

Toto sa ale netýka len Detvy, takýchto prípadov je viacero. Bohužiaľ, spätne klubom za klamanie licenčnému orgánu nehrozí zatiaľ žiadna sankcia," uvádza sa v správe od Olivera Pravdu.

Výpisy z účtov ako dôkaz

SIHPA preto navrhla, aby SZĽH presadil princíp zákazu započítania zmluvných pokút a krátenie odmien oproti mzde hráča. "To znamená, že z účtu klubu by bankovým prevodom muselo na účet hráča odísť 100 percent peňazí, ktoré podľa zmluvy má hráč dostať.

Pokiaľ by klub hráčovi udelil pokutu, musel by požiadať klub hráča o zaplatenie pokuty a nemohol by znížiť jeho mesačnú mzdu. Toto by licenčnému orgánu veľmi uľahčilo robotu, pretože neexistuje nič ľahšie, ako podľa výpisu z účtu klubu skontrolovať, či na konkrétny účet hráča odišli všetky peniaze.

Pri osemmesačných zmluvách by klub musel len ukázať licenčnému orgánu, že hráčovi osemkrát odišla na účet rovnaká suma. Veľmi efektívne, rýchle a nikto nemôže spochybniť, či bolo alebo nebolo niečo zaplatené," napísal prezident asociácie.

"Ak slovenský hokej deklaruje, že chce, aby kluby išli do novej sezóny bez finančných restov, nevidím dôvod prečo takéto opatrenie nezaviesť. Verím, že nové vedenie SZĽH má profesionalitu aj potrebnú guráž na zavedenie systémových zmien,“ dodal.

SIHPA prostredníctvom tlačovej správy tiež informovala, že nahlásila dlhy tipsportligových klubov voči hráčom prevyšujúce 40-tisíc eur. Opísala tiež niekoľko spôsobov, ako postupujú viaceré kluby, ktoré majú nesplatené záväzky voči hráčom.

Má ísť o udeľovanie pokút až do výšky 15-tisíc eur či krátenie odmien kvôli neuspokojivým výkonom až do výšky 70 percent. Podľa SIHPA sú tieto pokuty a krátenie odmien udeľované na základe zmlúv, ktoré sú uzavreté v rozpore s ustanoveniami Zákona o športe a platnými právnymi predpismi Slovenskej republiky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Šéf hráčskej asociácie kritizuje systém udeľovania licencií: Majú dvojaký meter