Bundesligu vymenil za joystick. Vo Fortuna lige je najpopulárnejší hráč

Sidney Friede v drese DAC Dunajská Streda.
Sidney Friede v drese DAC Dunajská Streda. (Autor: dac1904.sk)
Michal Šášky|11. feb 2021 o 00:00

Sidney Friede spopularizoval značku DAC.

DUNAJSKÁ STREDA. Najvyššia futbalová súťaž na Slovensku sa čoraz viac germanizuje. V priebehu tejto sezóny prestúpilo do slovenských klubov až trinásť hráčov s nemeckým pasom, osem futbalistov prišlo z nemeckých klubov.

Aktuálne sú Nemci (14, vrátane Senada Jaroviča zo Serede) najpočetnejšími legionármi v lige spolu s Čechmi a Nigérijčanmi.

Výrazne sa na tom podpísali najmä dva kluby – FC Nitra, kde formujú zloženie mužstva nemeckí partneri okolo bývalého hráčskeho agenta Petra Hammera, ale aj Dunajská Streda.

Na Žitný ostrov prišlo do tímu slávneho nemeckého kouča Bernda Storcka päť nemeckých hráčov. Presadil sa najmä skúsený stopér Jannik Müller a zaujal aj talentovaný Sidney Friede.

Dvadsaťdvaročný stredopoliar odohral jeden zápas v národnom pohári, jeden v kvalifikácii Európskej ligy a pripísal si deväť štartov vo Fortuna lige, v ktorej trikrát skóroval a nahral na jeden gól.

Do Bundesligy to nedotiahol

Friede si prešiel všetkými kategóriami v nemeckom klube Hertha Berlín, okrem bundesligového áčka.

Pred dvomi rokmi na jar úspešne hosťoval v belgickom Royal Excel Mouscron práve pod vedením trénera Storcka, po návrate do Herthy však dlho pauzoval pre zranenie a nepresadil sa.

V minulej sezóne sa skúšal rozohrať v druholigovom SV Wehen Wiesbaden, no opäť mu cesty skrížilo zranenie a klub vypadol do tretej ligy.

V lete prestúpil do Dunajskej Strede, kde si októbrové zranenie kolena napokon vyžiadalo operáciu.

Bývalý mládežnícky reprezentant Nemecka však za svoj neúspech nemôže viniť len zranenia. Podľa jeho bývalých trénerov nedával futbalu všetko a veľa času trávil napríklad aj na hernej konzole.

Aj v Herthe trávil viac času než so spoluhráčmi s profesionálnym hráčom e-športov za Herthu Eliasom Nerlichom.

„Teraz musí trénovať najmä hlavu, aby rástol na ihrisku,“ povedal o ňom v lete 2019 po návrate z Belgicka vtedajší tréner Herthy Ante Čovič.

V lige má najviac fanúšikov

„Bol jedným z veľkých nemeckých talentov, no možno si to pokazil práve veľkou záľubou v sociálnych sieťach. Možno aj preto nebola jeho futbalová kariéra dosiaľ taká veľkolepá.

Ale má len 22 rokov, ešte môže tieto veci prehodnotiť a časom sa to môže zmeniť. No možno mu status úspešného na sociálnych sieťach vyhovuje,“ analyzoval komentátor Tomáš Kotlárik v priamom prenose z e-Fortuna liga Challenge, kde hrali hráči najvyššej súťaže hru FIFA 2021.

V Nemecku je Friede mimoriadne známy herný influencer. Z pohľadu sociálnych sietí je rozhodne najpopulárnejší futbalista Fortuna ligy.

Na Instagrame má viac ako štvrťmilióna sledovateľov, na videoplatforme Twich nazbieral 213-tisíc fanúšikov, na sociálnej sieti Tik-Tok ho sleduje 150-tisíc ľudí a na YouTube takmer 90-tisíc divákov.

Rakúsky marketingový portál sportsbusiness.at ho uviedol za príklad, ako môže hráč so silným vplyvom na sociálnych sieťach pomôcť popularite klubu a zvýšiť fanúšikovskú základňu.

Z jeho príchodu ťaží aj DAC, ktorý po jeho príchode založil nemecký profil na Instagrame. Za polroka sa tam zišlo už viac ako 7-tisíc fanúšikov. Hlavný profil DAC-u, ktorý sledovalo pred sezónou 25-tisíc ľudí, má dnes viac ako dvojnásobok.

Podľa socialblade.com bol vo vyhľadávači Google častejšie ako Slovan Bratislava, písal portál 11Freunde.

Víťazstvo pred začiatkom jari

Friede je už dlhší čas v rodnom Nemecku, v lige od polovice októbra nehral pre zranenie kolena. V pondelok, týždeň pred štartom jarnej časti, absolvoval operáciu menisku.

Deň pred operáciou vyhral ligový e-športový turnaj v hre FIFA 2021. Len pár dní predtým pritom absolvoval 24-hodinové herné vysielanie na sociálnej sieti.

Stávková kancelária ho označila za favorita, keď určila na jeho víťazstvo na turnaji suverénne najnižší kurz.

Friede si vybral podľa očakávania Herthu Berlín, za ktorú hráva aj na svetových turnajoch. V prvom zápase hral aj s Petrom Pekaríkom či kapitánom Vladimírom Daridom, do ďalších zápasov si už vyberal viac nemeckých hráčov.

V skupine sa vybláznil na Patrikovi Blahútovi z Pohronia (6:0), ktorý s Lipskom ani nevystrelil na bránu a na Róbertovi Balážim z Nitry hrajúcom za Spartu Praha (10:2), ktorý v závere z frustrácie fauloval jeho hráčov, aby ubránil jednociferný výsledok. Napokon v nadstavenom čase jeho stopérske duo Hancko – Štetina kapitulovalo aj desiatykrát.

V semifinále zdolal Seničana Lukáša Kučeru (4:1) a vo finále zviedol súboj oboch legionárov na turnaji s Arménom Vahanom Bičachčjanom zo Žiliny. Súpera naťahoval až do konca a víťazstvo spečatil sedem minút pred koncom (4:3).

„Friedeho zápasy by sa mali hrať iba na jeden polčas, aby to bolo fér,“ glosoval jeho dominanciu komentátor Slavo Jurko. „Poraziť ho môžete len ak mu vypnete elektrinu,“ dodal.

Friede si turnaj užíval, v šestnástke hráčov súpera vyzvŕtal ako na parkete, technické finesy a parádičky boli preňho viac ako góly. Tie často strieľal tak, že dodribloval s hráčom až do prázdnej brány.

Pre klub tak získal prémiu vo výške 1000 eur, ktorá bude venovaná na dobročinné účely.

Na ihrisku možno až v budúcej sezóne

Friede bol dôležitým prvkom zostavy Dunajskej Stredy v úvode sezóny.

K deviatim víťazstvám v úvodných desiatich kolách prispel kľúčovým gólom v zápase
2. kola s Pohroním (2:1), o týždeň proti Nitre (6:0) pridal ďalší zásah aj asistenciu, posledný raz skóroval v rámci 10. kola na pôde Michaloviec. O týždeň proti Slovanu už nehral.

„Deň pred zápasom so Slovanom, na poslednom tréningu som si zranil koleno. Nemohol som ani chodiť. Odcestoval som domov do Nemecka, kde sa liečim,“ citoval ho klubový web v novembri.

Hoci na prvom tréningu v zimnej príprave nechýbal, napokon necelý týždeň pred jarnou časťou predsa len absolvoval operáciu v Nemecku a jeho návrat na trávnik je v tejto chvíli otázny.

„Je to inteligentný, nebezpečný a gólový hráč, ktorý je vo veku 22 rokov stále aj veľmi perspektívny. Sme veľmi radi, že sa rozhodol pre náš klub a verím, že on pomôže nám a my jemu," povedal Storck pre klubový web pri príchode Friedeho.

Klub a fanúšikovia tak musia byť trpezliví a na hráča, ktorý podpísal kontrakt do konca sezóny 2021/2022, si istý čas musia počkať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Bundesligu vymenil za joystick. Vo Fortuna lige je najpopulárnejší hráč