VIDEO: Vyhrala, no nepodala ruku Ruske. Ukrajinskú šermiarku diskvalifikovali na MS

Ukrajinka Olga Charlanová (vľavo) dala gestom so šabľou najavo ruskej súperke Anne Smirnovovej, že jej nepodá ruku. Diskvalifikovali ju.
Ukrajinka Olga Charlanová (vľavo) dala gestom so šabľou najavo ruskej súperke Anne Smirnovovej, že jej nepodá ruku. Diskvalifikovali ju. (Autor: REUTERS)
Sportnet, TASR|27. júl 2023 o 13:05 (aktualizované 27. júl 2023 o 19:37)

Štvornásobná majsterka sveta v šabli odmietla súperke podať ruku.

MILÁNO. Majstrovstvá sveta v šerme v Miláne poznačil škandál. Favorizovaná Ukrajinka Olha Charlanová zdolala v šabli Rusku Annu Smirnovovú 15:7, no po súboji sa s ruskou súperkou nepozdravila. Ukrajinka gestom šabľou dala Ruske najavo, že jej nepodá ruku, niečo jej povedala a odišla.

Zaskočená Smirnovová zostala na planši. Sadla si na stoličku a vydržala na ňom takmer hodinu. Ruská výprava podala protest. Program ďalších súbojov museli posunúť.

Organizátori po dlhom rozhodovaní ruský protest zamietli, ale do ďalších súbojov nepustili ani Charlanovú a za porušenie pravidiel ju diskvalifikovali. Nenastúpila na osemfinále, z ktorého postúpila Bulharka Ilievová.

Podľa pravidiel sa šermiari po súboji musia pozdraviť navzájom, s rozhodcami a divákmi. Až vtedy sa súboj považuje za oficiálne ukončený.

Prvý súboj mimo kurtov

Bol to prvý športový súboj reprezentantov oboch krajín mimo tenisových kurtov od začiatku vojny vo februári 2022, keď Rusko napadlo Ukrajinu.

Ukrajinské ministerstvo športu v stredu zmenilo pravidlo, podľa ktorého Ukrajinci nesmeli čeliť Rusom alebo Bielorusom, aj keď súťažili pod neutrálnou vlajkou.

Charlanová už pred šampionátom vyhlásila, že by na MS chcela nastúpiť proti ruskej súperke. „Pre náš národ je dôležité, aby sme len nesedeli na gauči. Vojaci z popredných línií sa na nás pozerajú,“ cituje ju AFP.

Vylúčenie Charlanovej verejne odsúdil zástupca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak: "Rozhodnutie FIE zdiskreditovať legendárnu ukrajinskú šermiarku je manifestáciou úplného nedostatku empatie.

Nepochopenie emocionálneho kontextu v tomto prípade je maximálne zahanbujúce."

K prípadu sa vyjadril aj Medzinárodný olympijský výbor. "Vyzývame medzinárodné športové federácie, aby pristúpili k situáciám, ktoré zahrňujú ukrajinských a neutrálnych športovcov, s nevyhnutnou mierou citlivosti.

Naďalej vyjadrujeme plnú solidaritu ukrajinským športovcom," zverejnil MOV vo svojom stanovisku.

Ruska Anna Smirnová sedí na planši po prehre v šabli s Ukrajinkou Olhou Charlanovou na MS v šerme v Miláne.
Ruska Anna Smirnová sedí na planši po prehre v šabli s Ukrajinkou Olhou Charlanovou na MS v šerme v Miláne. (Autor: TASR/AP)

Gutcajt: Je to provokácia

Šéf ukrajinskej šermiarskej federácie a minister športu Ukrajiny Vadym Gutcajt povedal, že vopred upozornil organizátorov majstrovstiev sveta na to, že ukrajinskí športovci si nebudú podávať ruky so športovcami z Ruska.

„V utorok bolo stretnutie Ukrajinskej šermiarskej federácie – prezidenta, hlavného trénera – s členmi medzinárodnej federácie. Zdôraznili sme, že naši športovci si nepodajú ruky, ale pozdravia, zablahoželajú a odídu z planšu. To, čo sme videli, bola provokácia ruskej športovkyne," citovali bývalého vynikajúceho sovietskeho šermiara médiá. 

Prípad komentoval aj šéf výboru ruskej Štátnej dumy pre telesnú kultúru a šport Dmitrij Sviščev. „Takýto nešportový čin by mal ostať na svedomí samotnej športovkyne. Viacerí športovci z Ukrajiny si po zápase s ruskými nepodajú ruky – to svedčí o ich nízkej športovej kultúre alebo hovorí o strachu z následkov.

Mám na mysli strachu z ukrajinských funkcionárov, ktorí neustále strašia ukrajinských športovcov, že im zakážu účasť na súťažiach, alebo ich pripravia o financie," cituje ruského politika championat.ru.

Sviščev je známy svojimi kontroverznými vyhláseniami. Často obviňuje USA a Japonsko, že v MOV vedú kampaň s cieľom zdiskreditovať ruských športovcov.

V utorok sa ukrajinský šermiar Ihor Rejslin vyhol súboju proti Rusovi Vadimovi Anochinovi. Predložil lekárske potvrdenie a nenastúpil na planš. V tom čase ešte platilo nariadenie ukrajinského ministerstva športu a Rejsinovi v prípade, že nastúpi, hrozil trest.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»VIDEO: Vyhrala, no nepodala ruku Ruske. Ukrajinskú šermiarku diskvalifikovali na MS