Serena Williamsová zdolala Wozniacku, vo finále si zahrá so Stosurovou

Američanka Serena Williamsová počas semifinálového zápasu.
Američanka Serena Williamsová počas semifinálového zápasu. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. sep 2011 o 07:20

Miestna šampiónka zo sezón 1999, 2002 a 2008 Serena Williamsová sa stretne vo finále s Stosurovou, ktorá prekonala Nemku Kerberovú.

NEW YORK. Americká tenistka Serena Williamsová nasadená ako dvadsiata ôsma zvíťazila v semifinále dvojhry žien na US Open v New Yorku nad dánskou jednotkou svetového rebríčka WTA Caroline Wozniackou za 86 minút presvedčivo 6:2, 6:4.

Napokon sa jej nevypomstilo, že v druhej časti tohto nadpriemerného súboja pustila "severanku" z 2:5 na 4:5 bez brejku. Presadila sa totiž na príjme v desiatej hre. Na tomto turnaji ešte nestratila ani set.

"Bola to neskutočne dlhá a namáhavá cesta. Stále teda nemôžem uveriť, kam som sa už dostala, naozaj nemôžem," žiarila Serena počas interview pre organizátorov ešte na dvorci Arthur Ashe Stadium a pripomenula smutné výročie teroristických útokov z 11. septembra 2001: "Veľmi som túžila po tom, aby som v nedeľu mohla hrať. Som nadšená, že sa mi to podarilo. Veľa to pre mňa ako Američanku znamená."

Miestna šampiónka zo sezón 1999, 2002 a 2008 Serena sa v nedeľu o 22.00 h SELČ stretne vo finále s deviatkou tohto podujatia, Austrálčankou Samanthou Stosurovou, ktorá predtým v sobotu prekonala nemeckú ľaváčku Angelique Kerberovú, až 92. v systéme, za 105 minút 6:3, 2:6, 6:2.

Dovedna 13-násobná singlová šampiónka z úrovne "veľkej štvorky" Serena Williamsová vedie v bilancii zo vzájomných duelov s 27-ročnou desiatkou renkingu Stosurovou 4:2. Vo finále augustového prípravného podujatia v kanadskom Toronte ju prekonala 6:4, 6:2 a následne pre problémy s pravou nohou (v sobotu si ju nechala ošetriť za stavu 4:1) preventívne nenastúpila proti rovnakej súperke v Cincinnati v Ohiu. Williamsová zatiaľ strávila v akcii 7:34 h, Stosurová 11:27 h.

Serene sa darila hra na sieti

Čoskoro 30-ročná bývalá jednotka počítačového poradia Serena zdolala finalistku medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických 2009 Wozniacku aj v ich treťom súboji. Serena v sobotu dominovala na "winnery" ohurujúco 34:5, zároveň urobila 34 nevynútených chýb v porovnaní s iba 12. Na esá vynikla 11:1, zvládla 17 z 21 zákrokov pri sieti. Premenila 5 z 11 brejkbalov, Dánka 1 z 3 takýchto možností.

"Obvykle sa pri sieti vyskytujem len pri podávaní rúk, ale dnes som si povedala, že skúsim niečo odlišné. Myslím si, že mi dosť pomáhalo aj publikum, cítila som jeho energiu," skonštatovala S. Williamsová.

Serena sa môže k 12. septembru posunúť z terajšej 27. na 12. pozíciu v hodnotení. Potrebuje na to získať titul, inak bude na 14. priečke. Američanka po takmer roku maródky figurovala pred ziskom trofeje na júlovom podujatí v kalifornskom Stanforde na 169. pozícii, medzičasom triumfovala aj v spomenutom Toronte.

V tejto sezóne sa Serena môže pochváliť bilanciou 18:0 na tvrdom povrchu. Na "harde" uspela v 33 z ostatných 34 vystúpení, za kratší koniec v tomto období ťahala len proti medzičasom už nehrajúcej Ruske Jelene Dementievovej vlani v januári vo finále v Sydney.

Serena po Wimbledone 2010 pauzovala pre bizarné zranenie nohy z osláv v mníchovskej reštaurácii a čelila aj pľúcnej embólii. Minulý rok teda na US Open chýbala, predvlani sa porúčala veľmi neslávnym spôsobom, keď si v semifinále proti Clijstersovej vyslúžila na prahu prehry diskvalifikáciu za hrubý verbálny útok na čiarovú rozhodkyňu po zahlásení prešľapu pri podaní.

Stosurová po druhý raz v grandslamovom finále

Austrálska tenistka Samantha Stosurová si druhý raz vo svojej kariére zahrá o grandslamový titul vo dvojhre. Finalistka Roland Garros 2010 zvíťazila nad nemeckou ľaváčkou Angelique Kerberovou v ich premiérovom vzájomnom zápase za 105 minút 6:3, 2:6, 6:2.

Austrálčanka si rýchlo vytvorila náskok 3:0 a napokon ho preniesla až cez cieľovú čiaru vstupného setu. V druhom dejstve však inkasovala brejk na 1:3 a potom ešte jeden v ôsmej hre.

V rozhodujúcej časti odskočila favorizovaná Stosurová na 5:0, a hoci potom stratila servis, zvládla druhé z troch podávaní na triumf (z manka 15:40 a ešte dvoch brejkbalov po zhode), ktoré teoreticky mala k dispozícii. Druhý mečbal premenila bekhendovým volejom. Rozruch vopred vyvolala skutočnosť, že tento duel umiestnili organizátori len na tretí najvýznamnejší dvorec Grandstand.

"Je to jeden z najpríjemnejších pocitov, aké som kedy mala," priznala rozžiarená víťazka dvoch turnajov vo dvojhre Stosurová.

Dvadsaťsedemročná Austrálčanka sa cestou do finále postarala o dva rekordy. Najprv s Ruskou Naďou Petrovovou o najdlhší zápas žien v histórii US Open v tajbrejkovej ére (3:16 h - 7:6 /5/, 6:7 /5/, 7:5) a potom v rámci prekonávania inej členky "zbornej" Marii Kirilenkovej bola spoluaktérkou tajbrejku s najvyšším počtom bodov v celej grandslamovej histórii (15:17, ale prvý set získala 6:2 a tretiu časť 6:3).

Dvojhra žien - semifinále:

Serena Williamsová (USA-28) - Caroline Wozniacka (Dán.-1) 6:2, 6:4 za 86 minút

Samantha Stosurová (Aus.-9) - Angelique Kerberová (Nem.) 6:3, 2:6, 6:2 za 105 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Serena Williamsová zdolala Wozniacku, vo finále si zahrá so Stosurovou