Serena sa nezastaví. Chcem ďalší titul, ale neponáhľam sa, vraví

Serena Williamsová je tohtoročnou šampiónkou Australian Open.
Serena Williamsová je tohtoročnou šampiónkou Australian Open. (Autor: TASR/AP)
Andrej Bučko|29. jan 2017 o 11:54

Američanke chýba jeden grandslamový titul, aby sa vyrovnala legendárnej tenistke Margaret Courtovej.

MELBOURNE. Serena Williamsová je najväčšia, najslávnejšia, najsilnejšia. Má mnoho superlatívov. Klobúk dolu. Smola tých, čo na ňu nestačia, čo sa jej nevyrovnajú a čo ju nezastavia.

S raketou vie na dvorci všetko, napriek postave sa pohybuje ako pružná šelma túžiaca po koristi, a získať 23 grandslamových titulov v profesionálnej ére na všetkých možných povrchoch je sotva dostihnuteľné.

Navyše, v jej veku uvedomujúc si, že prvý titul brala už na US Open 1999 v minulom storočí a ani po takmer 18 rokoch ešte nemá dosť, je niečo unikátne. Finále 105. tenisových majstrovstiev Austrálie so svojou sestrou Venus azda ani nemohla prehrať.

Fotogaléria zo ženského finále Australian Open : fotogaléria

19.4.2017

Sestru vo finále šetrila

Sobotňajšie finále nemalo skoro nijakú kvalitatívnu hodnotu ani zápletku a veru poriadne znížilo televíznu sledovanosť, hneď ako bolo po semifinále jasné, že sa stretnú sestry.

Najviac grandslamových titulov vo dvojhre žien

  1. Margaret Courtová (Austr.) 24 titulov
  2. Serena Williamsová (USA) 23
  3. Steffi Grafová (Nem.) 22
  4. Helen Wills Moodyová 19
  5. Chris Evertová, Martina Navrátilová (USA) obe po 18

Nie je to však vina ani jednej z nich. Bili sa za víťazstvá, vyraďovali súperky a účasť v poslednom zápase o trofej si zaslúžili. Za normálnych okolností by mala Serena vyhrať 6:1, 6:1. Taký bol rozdiel v kvalite.

Sestru však trochu šetrila, lietali tam aj dvojchyby, trojmetrové auty, dovedna 48 nevynútených chýb v dvoch desaťgemových setoch.

Serena to nazvala nervozitou. Má na to právo. Nie je ľahké hrať proti súrodencovi. A už vôbec nie s emóciami, keď vieš, že tvoja menej úspešná sestra je už za zenitom, že nehrala finále v Melbourne 14 rokov a nikdy tu nezískala titul a ktovie, či toto finále nebolo posledným sesterským.

Veď šlo o najstaršie grandslamové finále v kombinácii (71 rokov a 351 dní).

Komentár k zápasu, najvernejšie vystihujú slová Sereny z ceremoniálu. "Ďakujem ti sestrička. Bez teba, Venus, by som tu teraz nezískala 23. titul. Si mojou najsilnejšou motiváciou a inšpiráciou. Každé kolo, čo si vyhrala v hornej polovici pavúka, som musela aj ja v dolnej," hovorila 35-ročná Američanka.

"Žiadnu grandslamovú trofej v živote by som nevyhrala bez teba, nič čo mám, by som nedosiahla bez teba. Tento zápas sme nemohli prehrať, vyhrali sme ho už vo štvrtok.”

A sestry nevyhrali málo, víťazka 3,7 milióna austrálskych dolárov, finalistka polovicu, takže do rodiny Williamsových putuje 5,5 milióna.

Na grandslamový pohár vyryli už 30. raz priezvisko Williams. Venus má 7 titulov. Serena sa na jeden priblížila Margaret Courtovej 24 a odpútala sa od Stephanie Grafovej 22. Nikto nepochybuje o tom, že čierna Kalifornčanka sa s tým nezmieri a bude chcieť ešte jeden.

"Na tento som čakala dlho. Pripúšťala som si veľa tlaku. Teraz sa sústredím na dvadsiaty štvrtý triumf, ale neponáhľam sa. Pôjdem krok za krokom,” vyhlásila 7-násobná majsterka Austrálie.

Venus: V tenise si plníme sny

Ženský tenis sa musí zobudiť. Rodinné finále veteránok je krásne, ale nie je to dobrá vizitka stavu ženského tenisu.

Martina Navrátilová povedala, že nikdy nie sú šance otvorené, kým je v nejakom grandslamovom turnaji Serena. Okrem nej sa ani jedna hráčka prvej osmičky nedostala cez štvrťfinále turnaja. Trojka, štvorka a šestka – Agnieszka Radwanská, Simona Halepová a Dominika Cibulková – vypadli v prvých troch kolách, obhajkyňa a jednotka Angelique Kerberová vo štvrtom.

Na turnaji chýbali hviezdy a grandslamové víťazky Viktoria Azarenková (čerstvá mama), Maria Šarapovová (trest za doping), Petra Kvitová (obeť brutálneho útoku nožom), takže sa to niekomu mohlo zdať otvorenejšie ako kedykoľvek predtým.

Šťastím žiariaca Venus Williams však tiež trefne vystihla pocity po finále. "Už som si myslela, že sa toho nedožijem, a predsa som sa prebojovala do finále. Som hrdá na moju slávnu sestru," hovorila.

"Nikto nepozdvihne kvalitu svojej hry na jej úroveň. Nedovolím žiadne negatívne hodnotenia, obe chránime jedna druhú, nechcem sa púšťať do polemiky, kto je najväčší v dejinách tenisu. My to hráme pre plnenie svojich snov a je to pre nás veľká česť.”

Spiderman a veľká česká stena

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Serena sa nezastaví. Chcem ďalší titul, ale neponáhľam sa, vraví