Senica postúpila v Európskej lige cez Budapešť

SITA|12. júl 2012 o 21:22

O víťazstve Senice nad MTK rozhodli góly Blackburna a Kalabišku.

SENICA. Futbalisti FK Senica postúpili do 2. predkola Európskej ligy, keď v odvetnom stretnutí zdolali na vlastnom trávniku MTK Budapešť 2:1. V prvom zápase v maďarskej metropole si slovenský účastník európskej súťaže vybojoval remízu 1:1.

Zverenci trénera Zdeňka Psotku sa stretnú v 2. predkole kontinentálneho pohára číslo dva s cyperským tímom APOEL Nikózia. Prvý duel je na programe 19. júla v Nikózii, odveta o týždeň neskôr v Senici.

O víťazstve Senice nad MTK rozhodli v druhom polčase presnými zásahmi Blackburn a Kalabiška.

Hostia išli po zmene strán do vedenia, keď sa z pokutového kopu presadil kapitán Kanta, ale rovnako ako prvý duel aj tentoraz dohrávali iba v desiatich, keď po druhej žltej karte musel z ihriska predčasne odísť v 70. min Vadnai.

Domáci početnú výhodu využili a po dvoch góloch sa tešili z prvého postupu v pohárovej Európe v klubovej histórii.

ico

Výsledok:

FK Senica (SR) - MTK Budapešť (Maď.) 2:1 (0:0) - prvý zápas 1:1, Senica postúpila do 2. predkola

Góly: 72. R. Blackburn, 87. Kalabiška - 51. Kanta (z pok. kopu), ŽK: 24. Wijlaars, 35. Kalabiška, 89. R. Blackburn, 90.+ Bolinha - 30. Zsidai, 35. Lázok, 39. Vadnai, ČK: 70. Vadnai (MTK) po druhej ŽK, rozhodovali: Derdo - Levko, Byckalo (všetci Ukr.)

FK Senica: Kamesch - Križko, Pavlík, Brabec, Kalabiška - Diviš (90.+ Janso), Wijlaars, Kóňa, M. Ďurica (90.+ Bolinha) - Hošek (61. Diarrassouba), Blackburn

MTK Budapešť: Hegedüs - Wolfe, Vukmir, Kelemen, Hidvégi - Zsidai, Vadnai - Könyves, Kanta, Rácz (46. Csíki) - Lázok (74. Nikházi)

Aktívnejšie začali hostia, už v 2. minúte sa rútil po kolmej prihrávke do šance Könyves, ale Kamesch zachránil aj za cenu, že sa v sklze zrazil so súperom a museli ho ošetrovať. MTK malo viac loptu, hralo sa prevažne na polovici domácich, keďže Budapešť si bola vedomá výsledku z prvého duelu a chcela streliť čo najskôr gól. Po hlavičke Brabca v 20. minúte aj mohla udrieť, po katastrofálnej rozohrávke domácich sa opäť rútil sám na Kamescha Könyves, ale brankár domácich opäť zachránil.

Potom sa prebrali aj domáci, v 26. minúte po Divišovom aute hlavičkoval tesne vedľa Kóňa. O pár minút po hlavičkovom priťuknutí Brabca pohotovo, no slabšie strieľal Hošek.

Najväčšia šanca v dovtedajšom priebehu Senice prišla v 40. minúte, obranca MTK prihral loptu Blackburnovi, ten ale vo vnútri 16-ky zlyhal. Rovnako pochodil aj v 44. minúte Hošek, ktorý strieľal z uhla prudko vedľa pravej tyčky Hegedüsovej brány.

Do druhého polčasu tiež vstúpili lepšie hostia a po faule Brabca na Lázoka premenil v 52. minúte penaltu kapitán Kanta, ktorý rovnakú šancu zahodil v prvom súboji. O štyri minúty mohol vyrovnať po spätnom centri Kóňu Brabec, ale jeho strela išla nad.

Domáci zvýšili aktivitu, Diviš ale opäť strieľal nepresne. V 64. minúte po rohu a ešte jednom prudkom centri Kóňu z troch metrov prudko nad napálil Pavlík, a o pár okamihov sa do nádejného zakončenia nenatlačil Diviš. V 71. videl červenú kartu po druhej žltej hosťujúci Vadnai a opakoval sa scenár z prvého zápasu, v ktorom MTK tiež dohrávalo oslabené. A úplne dokonale, pretože po centri Diviša v rovnakej situácii ako pred týždňom hlavičkou vyrovnal v 73. minúte Blackburn.

Domáci súpera zvierali, v 82. minúte mohol po krásnom individuálnom prieniku rozhodnúť Diviš, ale jeho prudký projektil zlikvidoval Hegedüs. Snaha sa Psotkovcom ale vyplatila, po ďalšom centri Pavlíka z pravej strany sa lopta dostala cez 16-ku až ku Kalabiškovi, ktorý skvele prudko zakončil a rozhodol o postupe Záhorákov do 2. predkola. Tam ich vyzve cyperský APOEL Nikózia.

Pozápasové hodnotenia:

József Garami, tréner MTK Budapešť: "Odohrali sme podobný zápas ako minulý týždeň. Išli sme opäť do vedenia, ale neudržali sme ho. Do 70. minúty sme hrali svoj futbal, ale potom sme nevyužili naše šance a Senica postúpila. Má dobre hlavičkujúcich hráčov, ako Blackburn, ktorý sa opäť rovnako presadil. Tento hráč sám nám strelil štyri góly. Senici k postupu gratulujem a prajem veľa úspechov v ďalšej fáze. My sme doplatili na vlastné chyby."

Zdeněk Psotka, tréner FK Senica: "Zopakujem to, že sme sa obávali tohto dvojzápasu preto, lebo sme nemohli rátať s najlepšími našimi hráčmi a vedeli sme, že MTK je technické a kvalitné mužstvo. Ale dnes hráči ukázali, že majú veľkú túžbu a veľké srdce a zvíťazili nielen pre Senicu, ale aj pre Slovensko."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Senica postúpila v Európskej lige cez Budapešť